Evo koliko iznosi prosječna realizirana cijena kvadrata stana

Na razini cijele Hrvatske, prosječna realizirana cijena kvadrata iznosi 1630 eura, što je 6 posto skuplje nego u 2019.,  piše RTL.

kuca-stan-kljuc-crozilla

Dok se posljedice potresa na Banovini tek saniraju, zagrebački potres utjecao je i na tržište nekretnina. Cijene kvadrata novogradnje osjetno rastu, a značajno je oslabjela potražnja za stanovima u centru grada.

Stanovi diljem Zagreba u 2020. su se kupovali odnosno prodavali za prosječno 1808 eura po metru kvadratnom. Napominjemo da je to prosječna realizirana cijena u koju ulaze novogradnja koja je u praksi često skuplja, i stanovi u starijim zgradama koji su nešto povoljniji. To znači i da je u odnosu na 2019., kvadrat stana u Zagrebu poskupio u prosjeku oko 8 posto.

Na razini cijele Hrvatske, prosječna realizirana cijena kvadrata stana je 1630 eura, što je 6 posto skuplje nego u 2019. U taj prosjek ulazi i kvadrat stana od 700 eura u nekoj slavonskoj općini, ali i kvadrat od 5 tisuća eura u primjerice Splitu.

Kupci se sve više okreću novogradnji

gradnja-stanova
Procjenjuje se da je ih je u 2020. bilo 16 posto manje, prvenstveno zbog pandemije i gospodarskog pada koji je donijela, ali i zbog potresa. U pojedinim zagrebačkim četvrtima pogođenima potresom poput središta grada – promet je pao za više od 50 posto,  piše RTL.

Državni zavod za statistiku kaže da je u 11 mjeseci 2020. izdano 4346 građevinskih dozvola za stambene zgrade, što podrazumijeva izgradnju više od 12. 800 stanova u istoj godini. Prosječna veličina im je 93 kvadrata.

Izvor: RTL.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>