Evo kakve su nekretnine lani tražili domaći i strani kupci

Dobro je poznato da je, kada su u pitanju stanovi za prodaju ili najam, Zagreb najtraženiji grad.  Navedeno su potvrdili i podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com koji pokazuju kako su Hrvati tijekom 2018. godine najviše pretraživali upravo stanove u Zagrebu.
Osim zagrebačkih, velika je potražnja vladala i za onima u Puli, Splitu, Osijeku i Zadru. Potencijalni strani kupci, najčešće iz BiH, Njemačke, Slovenije i Austrije, uglavnom su pokazali interes za stanovima u Zagrebu, Puli i Crikvenici, te Poreču, Vodicama i Makarskoj.

Istra-crozilla

Kuće za prodaju lani su se najviše pretraživale na području Osijeka, dok je Zagreb svrstan tek na drugo mjesto, a slijede ga Zadar, Pula, Vir i Poreč. Kada je riječ o strancima koji su pokazali interes za kućama, oni su na oglasnik Crozilla.com u najvećem broju dolazili iz Njemačke i Švicarske, a zanimala ih je ponuda u Vodicama, zatim na Viru, u Zadru, Poreču i Crikvenici.

Niti stranci ne kupuju po nerealnim cijenama

Udio stranih posjetitelja koji su tijekom 2018. godine pretraživali nekretnine na oglasniku Crozilla.com veći je od 20 posto, a pritom se uglavnom radilo o onima iz BiH, Njemačke, Slovenije i Švicarske.
Posjetitelji oglasnika Crozilla.com sa područja Njemačke tijekom 2018. su godine najviše pretraživali ponudu stanova za prodaju u Zagrebu i Crikvenici, a zatim i u Splitu, Puli i Poreču, dok su najveću pozornost dali kućama na području Vodica, Krka, Vira i Zadra.
Slovence je pak, za kupnju stanova najviše zanimao Poreč, odnosno Červar-Porat, zatim stanovi za prodaju na području Primorsko-goranske županije, kao i oni na Krku, te u Labinu i Medulinu.
Stanovi u Trogiru, Zagrebu, Puli i Crikvenici, te kuće na Viru, u Zadru i Zadarskoj županiji, Vodicama i Crikvenici- tijekom prošle godine najviše su zanimali posjetitelje oglasnika Crozilla.com iz Švicarske.

Velik broj stranaca koji k nama dolazi na ljetovanje, odlučuje se i za kupnju nekretnina na našim područjima. Većina turista Hrvatsku doživljava kao europsku oazu za odmor, što je svakako jedan od razloga zašto ih najviše zanimaju nekretnine na obali u kojima mogu boraviti u ljetnim mjesecima. S druge, pak, strane, domaći kupci svoje „kvadrate“ najčešće kupuju za stanovanje.
Kada je riječ o zagrebačkom tržištu Sergio Serdarusic iz agencije za nekretnine Eurovilla, za oglasnik Crozilla.com rekao je kako glavninu tamošnjih kupaca čine domaći stanovnici: „U Zagrebu je vrlo mali broj stranaca koji kupuje nekretnine, obala im je puno interesantnija.“ No, kako kaže, ima dosta naših povratnika koji se u trećoj životnoj dobi vraćaju u Zagreb. „Njihova kupovna moć je, naravno, najčešće puno veća nego naša, ali ne kupuju po nerealnim cijenama.“ Serdarusic dodaje kako im je bitno da zgrada ima dobar standard, da je uredna, po mogućnosti da ima lift i parking. „Lakše se odlučuju za kupnju ekskluzivnih nekretnina nego naši ljudi jer imaju puno manje vremena za traženje i otprilike znaju šta im odgovara jer dolaze iz sređenih tržišta.“

Velik dio vlasnika vrlo skupih nekretnina pri prodaji računa isključivo na bogate strane kupce, no stvarna slika na mnogim dijelovima zemlje vrlo često ipak nije takva. „Stranci, kao i domaći kupci, nisu rastrošni i kupuju jeftine nekretnine, malo je onih koji su na našem području kupili skupu nekretninu“ – osim ako nije, kako kaže, „u komercijalne svrhe, poput iznajmljivanja ili dugoročnog zakupa.“- komentirao je za Crozilla.com stanje na ličkom tržištu Ivan Bižanović, vlasnik i prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o.. Kada je o riječ o strancima koji kupuju tamošnje nekretnine, Bižanović kaže kako su to pretežno Nijemci, Austrijanci, Mađari, Talijani, Slovenci.

Potražnja je velika, a ponuda mala

„Porast prodaje bilježi samo more od Senja, Karlobaga, Novalje. Unutrašnjost je relativno slaba, osim nekretnina uz jezera, rijeke i potoke te NP Plitvička jezera.“ Dodaje kako su Plitvice trenutno najveće gradilište na ličkom području, na kojem se grade hoteli, kampovi, apartmanske zgrade. „Potražnja je velika, a ponuda mala.“ – kaže Bižanović koji kao glavne razloge takve situacije vidi nesređene imovinsko-pravne odnose, puno suvlasnika, neriješene ostavine i slične probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>