Evo gdje i kakve nekretnine stvarno zanimaju strane i domaće kupce

Analiza poslanih upita za prodaju i najam nekretnina koje su tijekom 2016. godine bile oglašene putem oglasnika Crozilla.com pokazala je kako potencijalne strane kupce najviše zanimaju nekretnine na moru, dok domaći kupci preferiraju Zagreb.

Najveći broj upita stranci su lani poslali za kuće za prodaju, najviše za one na Istarskom području, dok domaći kupci najveći interes pokazuju za stanovima – najčešće za onima na području Zagreba.

nekretnine-na-moru-stranac-crozilla

Potencijalni kupci lani su na oglasniku Crozilla.com najveći broj upita mailom poslali za stanove za prodaju (52,2 posto upita) i najam (27,3 posto), a zatim i za kuće za prodaju (11,8 posto).

Najveći je interes vladao za nekretninama na zagrebačkom području, za koje su potencijalni kupci poslali gotovo polovicu od ukupnog broja upita (47,1 posto), a pritom su ih najviše zanimali tamošnji stanovi za prodaju i za najam.

Najjeftinije nekretnine za koje su se raspitivali bila su poljoprivredna zemljišta s cijenama već od 6.000 eura, dok su najskuplje nekretnine na Crozilla.com za koje su slali upite bili hoteli s cijenama do 2.000.000 eura, te građevinsko zemljište u Istri čija je oglašavana cijena bila veća od 1.000.000 eura.

Raspon cijena stanova za koje su se potencijalni kupci raspitivali lani bio je vrlo širok. Zanimale su ih garsonijere čije su cijene bile niže i od 20.000 eura, ali i luksuzni stanovi skuplji od 900.000,00 eura.

Kakve nekretnine zanimaju strance?

Potencijalni strani kupci lani su najveći interes pokazali za nekretninama koje su se putem oglasnika Crozilla.com prodavale ili iznajmljivale na području Istarske županije, a za njih je poslano preko 30 posto od ukupnog broja upita. Velik interes stranci su pokazali i za nekretninama na području Primorsko-goranske županije, za koje je poslano oko 26 posto upita, te oko 14 posto za one u Zadarskoj županiji.

Istraživanje oglasnika Crozilla.com pokazalo je kako su najveći interes potencijalni strani kupci pokazali za kućama (43 posto upita) i stanovima za prodaju (17 posto), te stanovima za najam (12,5 posto).

Prodavatelji vrlo često imaju dojam kako će stranci kupovati nekretnine, bez obzira kako skupe one bile. No, jedan od primarnih razloga zbog kojih kupce iz Njemačke, Austrije i Švicarske zanimaju nekretnine na našem području jest činjenica da su one ovdje jeftinije nego u zemljama iz kojih oni dolaze. Kada je riječ o kućama i stanovima za prodaju, za koje su potencijalni kupci iz inozemstva lani pokazali najveći interes, polovica od ukupnog broja poslanih upita odnosila se na one s cijenom do 100.000 eura, dok je primjerice za one najskuplje, s cijenama većim od milijun eura, poslano tek 0,5 posto upita.

Najjeftinije nekretnine za koje su se raspitivali bila su poljoprivredna zemljišta po cijeni od 5.000 eura na više, dok su se, s druge strane, istovremeno raspitivali i za hotele u vrijednosti od 4.000.000 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>