Energetski certifikat

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao punopravna članica te zajednice, preuzeli smo i dio njihovih zakona i odredbi koje smo dužni poštovati, energetski certifikat jedan je od njih.

Na tržištu nekretnina situacija već dugo nije bila ovako loša, novčanici građana već dugo nisu bili ovako prazni, kupaca već dugo nije bilo ovako malo, a mala tvornica velikih rješenja već dugo nije izbacila lijek koji bi to mogao to promijeniti. Umjesto lijeka za oporavak, uveden je, odnosno, preuzet „proizvod“ koji u ovim trenucima prodavateljima financijski djeluje kao sol na ranu.

Posljednjih dana o njemu se mnogo govori, a malo zna. No, u suštini, on za kupca predstavlja dokument koji dokazuje energetska svojstva objekta kojeg kupuje , a za prodavatelja predstavlja dodatne troškove bez kojih ne smije prodati nekretninu.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kao punopravna članica te zajednice, preuzeli smo i dio njihovih zakona i odredbi koje smo dužni poštovati. No, iako je službeni datum ulaska u EU dugo bio poznat, tek vatrometom i završetkom svečanog televizijskog programa probudila se svijest o „novoj državi“ i našim novim obvezama i pravima. Tako se tek s prvim srpnjem podigla „hajka“ oko energetskog certifikata koji je postao obvezan za nekretnine koje se prodaju.

Kako bi prodavateljima približili enigmu stvorenu oko tog certifikata, odlučili smo dobiti informacije iz „prve ruke“, agencija Ajduk  posrednik je u prometu nekretnina, ali su ujedno i ovlašteni za izdavanje energetskih certifikata za nekretnine.

Željko Ajduk  za portal Crozilla.com dao je odgovore na pitanja koji bi mogli pojasniti dio nejasnoća oko energetskog certifikata obvezno od 01.07.2013.

agencija ajduk - logo

Crozilla: Štoje certifikat o energetskoj učinkovitosti i zašto nam je potreban?

Ajduk:Energetski certifikat je dokument koji predočava energetska svojstva zgrade i koji ima propisani sadržaj i izgled prema Pravilniku, a izdaje ga ovlaštena osoba.

Crozilla: Zašto se provodi energetsko certificiranje nekretnina?

Ajduk:Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade.


Crozilla: Koje su njegove pozitivne, odnosno, negativne strane?

Ajduk:Pozitivne strane energetskog certificiranja objekata su upoznavanje vlasnika s energetskom učinkovitošću njegovog objekta, gubicima energije na objektu kako bi se mogli obaviti popravci i poboljšati energetski uvjeti objekta da se energija ne gubi, te također kupci ili iznajmljivači objekata su upoznati s energetskom kvalitetom objekta koji žele kupiti što znači da se veći energetski razred više i plaća po m2 jer je kvalitetniji. Nismo zamijetili negativne strane energetskog certifikata.

Crozilla: Koje nekretnine moraju imati certifikat?

Ajduk:Energetski certifikat mora imati:
– svaka zgrada ili njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje na leasing ili daje u zakup
– svaka zgrada javne namjene, ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m²

Crozilla: Smiju li se nekretnine bez certifikata oglašavati u medijima?

Ajduk:Ukoliko se oglas za zgradu koje se prodaje objavljuje u medijima tada je potrebno u oglasu navesti i energetski razred te zgrade i to je odgovornost vlasnika.

Kazne za agencije nisu propisane ali Agencija – Posrednik u prometu nekretnina je ovlašteni posrednik nekretninama i kao takav je dužan poznavati važeće propise koji se odnose na područje njihove djelatnosti ( u ovom slučaju propise koji se odnose na obvezu posjedovanja energetskog certifikata zgrade) te s istima upoznati stranke koje koriste njihove usluge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>