Država odlučila: prodajemo stanove!

Država odlučila: Prodajemo 3000 stanova povlaštenim najmoprimcima te 1900 vojnih stanova

Portal www.seebiz.eu objavio je, a portal crozilla.com prenosi  kako država rasprodaje svoje nekretnine.

ZAGREB – U ovom trenutku je oko 3000 stanova koje koriste zaštićeni najmoprimci, a njihovom će prodajom država riješiti problem građana koji godinama ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje. Prodajom vojnih stanova, odnosno 1900 stanova u vlasništvu MORH-a, kako tvrdi ministar Branko Vukelić, prikupiti će se oko 400 do 500 milijuna kuna, koji će se iskoristiti za gradnju stanova za pripadnike oružanih snaga.

‘Prodaja po procijenjenoj vrijednosti neće biti realna, pa smo kao
vrijednost uzeli početnu cijenu od 5808 kuna po četvernom metru”, pojasnio je Jozo Saraš, državni tajnik     Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, odluku o prodaji državnih stanova povlaštenim najmoprimcima.

Početna cijena uvećati će se za 10 do 30 posto ovisno o veličini grada u kojem se nalaze ti stanovi, a popust od 1,5 posto dobit će izbjeglice te 2 posto ukoliko je riječ o sudionicima Domovinskog rata. Stanovi će se kupovati uz pomoć stambenih kredita na period od 20 godina uz kamatnu stopu od 4 posto.

”Ovim će se doprinjeti gospodarskom oporavku. Jasno označujemo vlasnika nekretnine, koji će morati preuzeti i sve obveze”, istaknuo je potpredsjednik Vlade, Slobodan Uzelac dodajući da se ovom odlukom ostvaruje ‘ljudsko pravo na krov nad glavom’.

U sklopu Programa gospodarskog oporavka vlada je donijela i konačnu formalnu odluku, koja omogućuje prijenos vlasništva nad dionicama HZMO-a na Hrvatski fond za privatizaciju.

”U tom fondu nalaze se dionice vrijedne ukupno 3 milijarde kuna pa pozivam vladu da podrži ovu odluku”, pozvao je Đuro Popijač, što su članovi vlade i prihvatili jednoglasno.

Izvor: http://www.seebiz.eu/