Dr. sc. Mikulić: “Blagi porast dolazaka turista u povoljnije destinacije”

Portal za nekretnine i najam turističkih objekata Crozilla.com  donosi najbrojnije strane posjetitelje te njihova najdraža mjesta za odmor.
Od ukupnog broja stranih  posjetitelja  koji su u svibnju i lipnju  pretraživali turistički smještaj, najbrojniji su državljani BiH, Nijemci, Šveđani, Slovaci i Austrijanci.
U ovo su doba prošle godine, Hvar i Split strancima bili najtraženije  destinacije za odmor , dok ove godine  turisti mahom  pretražuju jeftinije destinacije. Naime,  ove je godine  recesija  nametnula glavni kriterij po kojemu se turisti odlučuju za mjesto odmora , a to je cijena smještaja.  Istraživanje portala Crozilla.com  pokazalo je da su mjesta koja stranci pretražuju upravo ona s povoljnijom cijenom smještaja, dok onih skupljih nema niti na vidiku.

Dr. sc.  Josip Mikulić sa Katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu drži kako se kriza duboko ukorijenila u potrošačko ponašanje i  to bez obzira na financijske mogućnosti. Kriza se, po ovom stručnjaku, neće značajnije odraziti na odluku o odlasku na ljetovanje, već na odluku o tome koliko će se potrošiti na ljetovanje.

I Ivana Beljan s Crozilla.com je dala svoj komentar i kaže:  „Prije samo nekoliko godina turistima je komfor  bio prioritet,  za razliku od danas, kada je recesija uplela svoje prste u grane turizma i kada su financijski troškovi postali osnovno mjerilo za izbor destinacije za ljetovanje. Ove je godine   u svibnju i lipnju  zabilježen još veći  interes „pravih potrošača“ poput  Nijemaca , Austrijanaca i Šveđana, dok  su  susjedi  Srbi i Slovenci postali  manje  zainteresirani  za našu obalu.”

Veliku prednost  u odnosu na prošlu godinu, dr. sc. Mikulić vidi u tome što se s pojačanom promocijom nije krenulo u zadnji čas kao lani. I u ovom bi se trenutku, kada je turistička sezona u tijeku, mogao privući značajan broj turista dobro plasiranim promotivnim akcijama – smatra dr. sc. Mikulić. Kao primjer navodi ponudu atraktivnih last-minute aranžmana te dodaje: “U tom pogledu mi se internetska distribucija putem portala kao što je Crozilla.com, osobito uz pomoću direktne elektronske pošte, čini najučinkovitijim sredstvom kada se zahtijevaju brze akcije”.

Omiljene destinacije

Najveći  broj stranih državljana zainteresiran je za najam apartmana na otoku Braču te u Primoštenu, Makarskoj i Umagu. To i ne čudi pošto je na tim područjima zadovoljen omjer cijene i kvalitete, s obzirom na to da se u predsezoni, u tim mjestima smještaj mogao pronaći  čak i  od  10 eura po osobi.  Dr.sc. Mikulić smatra da je pojačan interes turista za povoljnije destinacije razumljiv  te dodaje : “Treba biti i svjestan činjenice da unatoč tome što su povoljnije destinacije u Hrvatskoj relativno nešto manje “atraktivne”  nego skuplje, apsolutno gledano, one su i dalje jako atraktivne turistima, prije svega našem glavnom segmentu turista, a to su obitelji.  ”.

Strani se turisti najviše interesiraju za Splitsko-dalmtinsku županiju, a Brač, Makarska i maleni Gradac su mjesta koja su se u toj županiji najviše pretraživala. Ovaj podatak ne čudi, jer su najbrojniji posjetitelji tih područja upravo državljani susjedne nam federacije BiH. Kada je riječ o odabiru određenog mjesta, naši obožavatelji  Nijemci nisu posebno izbirljivi, jer pretražuju cijeli Jadran kao Srbi ili Slovaci.  Dok recimo Šveđani , poput Bosanaca,  najviše traže apartmane na Braču, a Austrijanci na Krku.
Najveći broj stranaca koji su na portalu Crozilla pretraživali smještaj na istarskom području su Švicarci te Slovenci koji zbog blizine najradije ljetuju u Umagu. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najtraženija je Korčula koja je zanimljiva turistima iz BiH, Slovenije i Francuske. Zadarska županija jedinstvena je po turistima koji će ju ove godine posjetiti, a to su Rusi.

Prognoza

Na samom kraju, dr. sc. Mikulić donosi prognozu ovogodišnje turističke sezone i kaže: „Kao što sam predviđao i prošle godine, očekujem stagnaciju ili čak blagi porast dolazaka na razini Hrvatske, sa „prelijevanjem“ dolazaka iz skupljih u povoljnije destinacije. Statistike Vašeg portala su u pogledu takve migracije visoko indikativne te potkrepljuju takav scenarij. S druge strane očekujem blagi pad noćenja, jer smatram da su planirani budžeti za ljetovanje naših turista u odnosu na prošlu godinu zbog utjecaja krize manji, a značajan dio budžeta odlazi upravo na smještaj. Što se prihoda od turizma tiče, očekujem pad koji će se kretati između 3 i 8 posto. Međutim, moram naglasiti da vlastita predviđanja uzimam sa određenom dozom rezerve, jer je pozicija Hrvatske u odnosu na konkurenciju ove godine znatno promijenjena. Rezultat je to prije svega aktivnosti velikih naših konkurenata, a ne vlastitih. Tako je Turska već početkom ove godine konkurentima (pa i nama) objavila rat sa dampinškim cijenama te krenula u vrlo agresivnu promotivnu kampanju. Sličan je i primjer Grčke, koja se zbog katastrofalne situacije u državi sve viša priklanjala takvom pristupu, iako se na turističkom sajmu u Berlinu još u ožujku ove godine rezolutno distancirala od ovakve prakse. Međutim, treba im priznati da „samo glup čovjek ne mijenja svoje mišljenje“. Niže cijene promoviraju i naši susjedi iz Crne Gore, dok su Španjolska i Italija prema ponašanju na tržištu slične Hrvatskoj, tj. nema velikih promjena” – zaključio je dr. sc. Josip Mikulić, predavač na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>