Dominacija potencijalnih kupaca iz Njemačke

Među inozemnim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com tijekom ožujka su prevladavali oni iz Njemačke, a najveći interes pokazivali su za kućama na području Istre, Vira, te Vodica i Krka, odnosno za stanovima u Crikvenici i Medulinu.

grad-nekretnine-1
Posjetitelji iz inozemstva u ožujku su na oglasniku Crozilla.com posebnu pozornost usmjerili na otok Vir koji se ponovno istaknuo prema interesu za tamošnjim kućama i zemljištima. „Pandemija je imala velik utjecaj na tržište, posebno jer stranci više ne mogu tako jednostavno dolaziti u obilaske nekretnina, ali promijenila je i način života, ljudima je postalo bitno maknuti se iz sredine u kojoj se nalaze, pa razmišljaju o investicijama koje im ranije nisu bile u planu što je utjecalo na pojačan interes za kućama i zemljištima za njihovu izgradnju.“ – za Crozilla.com rekao je Nikica Begonja, predsjednik strukovne skupine posrednika HGK ŽK Zadar i vlasnik agencije Nina dom d.o.o. koja već 25 godina djeluje na Viru. Dodaje i kako u posljednje vrijeme za tamošnjim nekretninama ima dosta interesa potencijalnih kupaca iz Njemačke i Austrije, za što je, kako kaže, zaslužna i jaka promidžba Vira u inozemstvu kojom je postao prepoznatljiv kao otok na kojem je poželjno posjedovati nekretninu. „Dosta se radi na promidžbi Vira, pa raste i njegova turistička ponuda.“

Kuće najtraženije u Osijeku

Do sada je bilo sasvim uobičajeno da, bez obzira o kojoj se vrsti nekretnina radi, Zagreb drži prva mjesta na ljestvici potražnje, no podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je glavni grad tijekom ožujka izgubio vodeće pozicije u čak dvije rubrike. Kuće za prodaju najviše su se pretraživale na području Osijeka, dok se Zagreb prema potražnji nalazi na drugoj poziciji.

U rubrici stanovi najam, Zagreb je s nekadašnjeg prvog mjesta tijekom ožujka svrgnut čak na treću poziciju gdje se smjestio iza Rijeke i Splita.

Zagreb, Split, Pula, Rijeka, Osijek i Zadar u ožujku su bili najtraženiji gradovi za kupnju stanova. Osim onih domaćih, interes su pokazali i potencijalni kupci iz inozemstva među kojima je najviše onih ih Njemačke, zatim Slovenije te BiH. Strane su posjetitelje uglavnom zanimali stanovi koji se putem oglasnika Crozilla.com prodaju u Crikvenici, Medulinu, Vodicama, Puli i Zagrebu.

Prema istraživanju oglasnika za nekretnine Crozilla.com, stanovi za najam najviše su se tražili u Rijeci, Splitu, Zagrebu, te Puli i Zadru. Strani posjetitelji najviše su pretraživali ponudu najma na području Rijeke, Splita i Opatije.

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom veljače su bili Osijek i Zagreb, a tražene su bile i one na području Rijeke, Samobora, Zadra, Pule i otoka Vira. Ponuda građevinskih zemljišta u ožujku se uglavnom pregledavala na području Zagreba, Pule, Krka, Kaštela, Vira i Zadra.

Velik interes za nekretninama na Viru

Među inozemnim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com zainteresiranima za kuće i građevinska zemljišta uglavnom su prevladavali posjetitelji iz Njemačke.

Vir, Vodice, Krk, Crikvenica, Poreč, Zadar i Pula gradovi su u kojima su potencijalni strani kupci najviše pretraživali ponudu kuća za prodaju. Kada je riječ o građevinskim zemljištima u ožujku su najtraženija bila ona na području Vira, Pule, Vodica, Crikvenice i Krka.

„Kriteriji koji su stranim kupcima bitni su: lokacija, lokacija i lokacija. Na Viru ih zanimaju kuće uz more ili one s panoramskim pogledom, a zatim i one s velikom okućnicom na kojoj je moguće imati ili izgraditi bazen. Što se tiče zemljišta, još uvijek se čekaju izmjene i dopune prostornog plana općine Vir prema kojem će se moći graditi i na još neizgrađenim građevinskim područjima otoka.“ – rekao je Nikica Begonja za Crozilla.com.

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>