Domaći kupci preferiraju Zagreb, strani kupci Jadran

Tijekom mjeseca srpnja, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježen je nastavak pada cijena nekretnina.
cijene nekretnina  Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena kuća tijekom srpnja na mjesečnoj je razini pala za 2,9 posto, dok cijene stanova bilježe oko 1,5 posto niže mjesečne vrijednosti. Cijene građevinskih zemljišta u prosjeku bilježe pad od 2,7 posto, iako je u većini županija uz more zabilježen porast cijena.

CIJENE STANOVA I DALJE U PADU
Ljetno razdoblje i povećanje broja turista ranijih je godina znao donijeti povećanje cijena stanova u gradovima uz more, no tijekom ovogodišnjeg srpnja to nije bio slučaj.
Srpanjske su cijene stanova na mjesečnoj razini zabilježile pad od 1,5 posto, dok na godišnjoj razini u prosjeku bilježe oko 2,6 posto niže vrijednosti.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova najveći su pad zabilježile na području Šibenika na godišnjoj (-7,4 posto) i na mjesečnoj (-6,5 posto) razini, a prosječna tražena cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 1358 eura. Na mjesečnoj razini splitskim je stanovima cijena porasla za oko 0,4 posto, a za jedna se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2070 eura. Nešto povoljniji bili su stanovi u Zadru, a na portalu Crozilla.com u prosjeku su oglašavani po cijeni od 1931 euro po metru kvadratnom, što je 0,5 posto manje no mjesec ranije. Zagrebačkim je stanovima prosječna tražena cijena pala za 0,5 posto, pa je tijekom srpnja iznosila 1529 eura po „kvadratu“. Rijeka bilježi blagi mjesečni pad cijena od 0,3 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1379 eura.

Tablica: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijene (Izvor podataka: Crozilla.com)
cijene stanova,Crozilla


ZAGREB – POJEDINI KVARTOVI BILJEŽE BLAGI PORAST CIJENA STANOVA

Ilica, Zagreb, Crozilla Zagrebačke cijene tijekom srpnja nastavile su se kretati silaznom putanjom, no pojedini su dijelovi grada ipak zabilježili i blage pomake na gore.

Prema podacima portala Crozilla.com stanovima na zapadnom i istočnom dijelu grada prosječna tražena cijena bilježi blagi porast. Na zapadnom dijelu grada cijena je porasla za 0,2 posto, pa se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1445 eura. Istočni dio grada bilježi mjesečni porast cijena od 0,4 posto, ali ujedno bilježi i najveći godišnji pad cijena (11,6 posto), pa je prosječna tražena srpanjska cijena iznosila 1455 eura po metru kvadratnom. Centar grada bilježi najveći mjesečni pad cijena, 3,3 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1786 eura. U Novom Zagrebu tražene su cijene, prema podacima portala Crozilla.com, pale za 1,2 posto, a cijena metra kvadratnog tijekom srpnja iznosila je 1230 eura.

Tablica: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijene (Izvor podataka: Crozilla.com)
Zagreb,cijene stanova 07-2014

POTRAŽNJA – DOMAĆI ŽELE STAN U ZAGREBU, STRANCI VEĆINOM NA MORU
Prema podacima portala Crozilla.com tijekom mjeseca srpnja najveći broj domaćih posjetitelja pretraživao je oglase za kupnju stanova na području Zagreba, dok su stranci većinom pregledavali stanove na područjima uz more.
Posjetitelji portala Crozilla.com tijekom srpnja su u najvećem broju pregledavali oglase za kupnju stanova na području Zagreba, a zatim na području Splita, Pule i Rijeke.
Strani posjetitelji u najvećem su broju dolazili iz Velike Britanije, Njemačke, Švedske, BiH i Švicarske.
Britanci i posjetitelji iz BiH najveći su interes pokazali za stanovima na području Zagreba, a ostatak stranih posjetitelja zanimali su stanovi u Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.

Stranci koji ljetuju u Hrvatskoj, a ujedno ih zanima i za kupnja nekretnina na našem području, vrlo često žele spojiti ugodno s korisnim, pa ljetovanje na našim područjima ujedno koriste i za razgledavanje nekretnina za koje pokazuju interes. Stoga nije rijetkost da se upravo tijekom ljetnih mjeseci javljaju prodavateljima u želji da pogledaju one nekretnine koji bi željeli kupiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>