Dodatni troškovi ljetovanja u 40 zemalja svijeta

Jedan od najpoznatijih njemačkih časopisa –Bild, objavio je britansko istraživanje Post Office Travel Money u kojem se uspoređuju cijene određenih proizvoda u raznim ljetovalištima diljem svijeta.
U ovom se istraživanju našla i Hrvatska, koja, s obzirom na ljepote koje pruža, postaje nezaobilazna svjetska turistička destinacija.

Od četrdeset  zemalja obuhvaćenih ovim istraživanjem Hrvatska se nalazi na petnaestom mjestu – dakle, među povoljnijim zemljama.

Crozilla.com donosi Vam rezultate istraživanja te usporedbu razlike u cijenama kod nas i u drugim zemljama, odnosno razlike u cijeni navedene potrošačke košarice i cijene smještaja.

Živa u termometru lagano raste, pa prvi turisti već lagano pripremaju kofere za dolazak na našu obalu.  Globalna kriza posljednjih se godina poigrala sa financijskim stanjem građana diljem svijeta, te nas sve skupa natjerala da razmišljamo o svakoj potrošenoj kuni, pa tako i o budžetu namijenjenom za godišnji odmor. Kada pomislimo na ukupan iznos potreban za nekoliko dana odmora daleko od kuće, instinktivno ćemo iznos potreban za prijevoz ili smještaj staviti pod najveće troškove, no ponekad je daleko veću svotu potrebno izdvojiti za svakodnevne troškove poput kave, pića, cigareta ili večere.

Istraživanje portala Post Office Travel Money provodilo se na cijenama odabranih prehrambenih proizvoda i nekih drugih potrepština koje turisti  svakodnevno koriste na ljetovanju,a uključuje ove proizvode: šalicu  kave, pivo, mineralnu vodu (1,5 l), gazirani sok, kremu za sunčanje, sprej protiv insekata, večeru za dvije osobe (u tri slijeda) te jednu kutiju cigareta. Prema ovom istraživanju košarica navedenih proizvoda u našim ljetovalištima iznosi ukupno 70,61 eura.

Ovo je istraživanje pokazalo i kako su u Hrvatskoj proizvodi za „gušt“ poput kave, piva, cigareta ili večere u restoranu, mnogo jeftiniji no u ostalim zemljama svijeta. Dok su potrebniji proizvodi poput mineralne vode, gaziranog soka, kreme za sunčanje ili spreja za insekte, u Hrvatskoj vidno skuplji no u drugim zemljama koje su obuhvaćene ovim istraživanjem!
Nadamo se da rezultati ovog istraživanja, koji pokazuju da se proizvodi kupljeni u našim ljetovalištima još uvijek nalaze među jeftinijima u svijetu, neće naći kao razlog za daljnje poskupljenje, kako bi i naše cijene dostigle „svjetsku razinu“.


Šri Lanka najjeftinija, Australija najskuplja

Rezultati su pokazali kako je košarica s navedenim proizvodima najjeftinija na Šri Lanci i iznosi tek 33,80 Eura što je dvostruko povoljnije nego u Hrvatskoj.  Na drugom se mjestu nalazi Španjolska u kojoj je za iste proizvode potrebno izdvojiti 45,62 eura, što je oko 35 posto povoljnije nego u Hrvatskoj. Među najjeftinijim zemljama nalaze se još i  Češka (47,86 eura), Bugarska (47,95eura),  Meksiko (53,26 eura), Mađarska (55,11 eura),  Portugal (55,12 eura)…
Države poput Turske ili Egipta koje su nekoć bile poznate po niskim cijenama, iznenadile su skupim proizvodima te se pokazale kao zemlje u kojima ni život ni ljetovanje više nisu tako jeftini, a navedeni su proizvodi tamo mnogo skuplji nego kod nas.
„Najdublji džep“ potrebno je imati na godišnjem odmoru u Australiji, gdje cijena košarice iznosi nešto manje od 140 eura- što je dvostruko više nego u Hrvatskoj.
U odnosu na veličanstveni Dubai, košarica s odabranim proizvodima u Hrvatskoj je jeftinija tek za oko 4 posto. U odnosu na cijenu košarice na Malti, naši su proizvodi povoljniji oko 12 posto, zatim su 34 posto povoljniji u odnosu na određena ljetovališta u Italiji, dok su u odnosu na Australiju, naši proizvodi čak upola jeftiniji.


Cijena košarice vs. cijena smještaja

Kada razmišljamo o troškovima ljetovanja mislimo da su prijevoz ili smještaj najveći dio budžeta, no usputni troškovi važan su, ali i velik dio proračuna. Tako su, prema podacima portala Crozilla.com, cijene smještaja mnogo povoljnije no zbroj cijena iz košarice s odabranim proizvodima ovog istraživanja.
Paleta cijena najma apartmana tijekom prošlogodišnje predsezone bila je raznolika, a prema podacima portala Crozilla.com od grada do grada prosječne tražene cijene njihova najma kretale su se od sedam do devetnaest eura po osobi.
Usporedimo li, dakle, lanjske cijene jednodnevnog  smještaja u apartmanima objavljenima na  portalu Crozilla.com, uvidjeti ćemo kako su one mnogo manje od zbroja cijena proizvoda koje kupujemo na odmoru. Tako će za cijenu navedene potrošačke košarice (koja prema  istraživanju portala Post Office Travel Money iznosi 70,61 euro), jedna osoba u apartmanskom smještaju moći  uživati deset dana u Vodicama, pet dana u Splitu, na Cresu ili Malom Lošinju, odnosno oko četiri dana u Dubrovniku- pokazuju to podaci portala Crozilla.com.

Tablica 1.: Prikaz cijena odabranih proizovda u odrđenim zemljama

Tablica br.: Iznos zbroja cijena odabranih proizvoda po zemljama uvrštenima u istraživanje

MOLIMO VAS DA PRI PREUZIMANJU INFORMACIJA IZ ČLANKA OBAVEZNO NAVEDETE IZVOR (Crozilla.com), TE DA STAVITE LINK NA OVAJ TEKST!

Komentari
  1. 9 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>