Dodatna vrijednost pri prodaji nekretnina

Pronaći dodatnu vrijednost određenih proizvoda ili usluga u prenesenom bi značenju bilo pronaći dodatnu stavku koja podiže kvalitetu i razinu usluge ili proizvoda, a samim time nerijetko i cijenu.
Dodatna-vrijednost No, u vrijeme globalne financijske krize i zastoja tržišta nekretnina, kada je kupaca vrlo malo, a neprodanih nekretnina vrlo mnogo, pronaći dodatnu vrijednost kod prodaje nekretnina značilo bi pronaći stavke bitne kupcima koje mogu učiniti da se kupac brže i lakše odluči za kupnju određene nekretnine.

Prema riječima Ivane Vukoje direktorice agencije Dom ekspert kupci su danas svjesni situacije na tržištu nekretnina i položaja prodavatelja koji moraju ponuditi „nešto više“. Danas kada tržište oskudijeva kupcima, oni očekuju da za svoj novac dobiju što je više moguće: nisku cijenu „kvadrata“, dobru lokaciju, sređenu dokumentaciju, uključeno parkirališno mjesto, kao i očišćen i uredan stan.
Na tržištu se trenutno nalazi velik broj nekretnina, a dobar dio njih zaostao je još iz vremena prije dolaska krize, konkurencija je vrlo oštra, stoga su prodavatelji, odnosno agencije za prodaju nekretnina i investitori, prisiljeni pronaći način kako pojačati prodaju i privući kupce. „Nerijetko se uz stan nudi parkirališno ili garažno mjesto, nudi se kupnja namještaja po posebnim cijenama, projektiranje interijera i slične ponude, a uz ekskluzivnije nekretnine ponekad čak i novi automobil –sve uključeno u cijenu stana“-rekla je Vukoje.
Da „dodatna vrijednost“ daje doprinos unaprjeđenju prodaje nekretnina pokazuju i podaci agencije Dom ekspert d.o.o.: tijekom 2013. godine najveći broj stanova prodanih posredstvom ove agencije na području Sesveta i okolice, u cijenu je imao uključeno i parkirališno mjesto, koje se ranije gotovo uvijek posebno plaćalo. Osim toga, većina prodanih stanova, u sklopu zgrade imala je uključen i vrt, što je kupcima bio dodatni poticaj kod odlučivanja o kupnji.

Nije rijetkost da prodavatelji kupcima u sklopu cijene nekretnine ponude i stavke veće vrijednosti. Vrlo često prodavatelji napominju kako dodavanje posebnih stavaka uključenih u ukupnu cijenu ostavlja pozitivan utisak na kupce s obzirom da kupnja vlastite nekretnine kupcima predstavlja velike životne investicije nakon kojih ostane malo novca za druge stvari poput auta, ljetovanja i sličnih „potreba“.
Odmaknemo li se od Hrvatske, pronalazimo slične primjere no u mnogo ekstremnijem izdanju. Dodatna vrijednost u svrhu unapređenja prodaje nekretnina vani u razvijenim zemljama nije strani pojam. Uzmimo za primjer Dubai – grad ekstrema u svakom pogledu- u kojem su kupci luksuznih stanova u jednoj zgradi uz kupljenu nekretninu dobivali i skupocjeni automobil, naravno, uključen u cijenu stana.
Obujam prodaje i visina dodatne vrijednosti podložni su raznim utjecajima i faktorima, a u razdoblju deficita nekretnina određenog tipa (primjerice kvalitetnih i na dobrim lokacijama), kada je prodaja izrazito dobra, dodatna vrijednost smanjuje se na male „doze“ kako bi prodavatelji imali veću financijsku korist, odnosno veću zaradu i manje nepotrebnih izdataka.
Lokacija je vrlo često glavni kriterij kod kupnje nekretnine. Postoje mjesta na kojima prodaja „stoji“ i unatoč gotovo nerealno niskoj cijeni i dodatnim vrijednostima uključenima u cijenu nekretnine, kupaca jednostavno nema. Takve se nekretnine najčešće nalaze na rijetko naseljenim područjima i udaljene od urbanih središta.

Pojam „dodatne vrijednosti“ značajno je podložan vremenu i raznim utjecajima poput gospodarskih prilika ili općeg stanja u državi. U „zlatnom razdoblju građevine“ koje se odvijalo neposredno prije dolaska krize, dodatna vrijednost u prodaji nekretnina bila je gotovo nepoznat pojam jer je potražnja premašivala ponudu i moglo se prodati gotovo sve što se nudilo.
U tom su razdoblju cijene nekretnina bile mnogo više od trenutnih (prema nekim procjenama i do 30 posto više od današnjih), a unatoč nerijetko neopravdano napuhanim cijenama, prodavatelji su pri oglašavanju najčešće navodili još i višu cijenu od one po kojoj su bili spremni prodati. Razlog tome je mogućnost prividnog pregovaranja oko cijene. Na taj su način pri eventualnim pregovorima ili realizaciji prodaje imali dovoljno prostora spustiti cijenu i omogućili da kupac tim „popustom“ stekne dojam da je „dobio pregovore“. Dakle, u razdoblju kada se prodavalo gotovo sve što se pronašlo na tržištu možemo reći da se čak i formiranje realne cijene moglo nazvati dodatnom vrijednošću.
Dodatna vrijednost pri unapređenju prodaje nekretnina vrlo je široko područje, a mnogo je faktora o kojima ovisi. Financijske mogućnosti kupaca i prodavatelja također su neki od tih faktora. Što je prodavatelj spreman više pružiti kupcu, u granicama svojih mogućnosti, veća je mogućnost da će se kupac između više nekretnina iste klase odlučiti za kupnju njegove.

U razdoblju kada se prodaja odvijala bez poteškoća čak i unatoč visokim cijenama ‘kvadrata’ nije bilo potrebno nuditi posebne „dodatke“ nekretnini kako bi se ona prodala. No, u vrijeme krize i slabijeg toka prodaje nekretnina potrebno je ponuditi nešto više kako bi se prodaja pokrenula. Garaža ili parkirališno mjesto već se dovoljno često nameću kao dodatna vrijednost da bi u skorijoj budućnosti već mogli postati i standardna dodatna ‘oprema’ nekretnine“, rekla je Vukoje.

Izvor: www.domekspert.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>