Cijene u lipnju porasle za 0,1 posto

U lipnju su, prema podacima portala Crozilla.com,  cijene stanova na mjesečnoj razini  zabilježile  porast  od 0,1 posto.
Na godišnjoj razini pad cijena iznosi 5,2 posto. Usporedimo li lipanjske cijene stanova s onima iz 2009.godine uvidjeti ćemo da su one danas niže za  8,8 posto, a u odnosu na isto razdoblje 2008.godine, cijene su niže čak 15,4 posto.
Velik broj stranaca , kao i državne subvencije kod kupnje nekretnine, pozitivno su utjecali  na broj prodanih stanova. Tržište nekretnina u posljednje je vrijeme osjetilo blagi pomak na bolje, a to je utjecalo i na blagi rast cijena u pojedinim gradovima.  
Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u drugom su kvartalu za 0,15 posto više nego u prvom kvartalu ove godine, dok su čak 5,8 posto niže nego u istom razdoblju lani.

Tablica br. 1: Prosječna cijena stanova u lipnju, te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Najveći porast cijena na mjesečnoj razini, te najveći pad cijena na godišnjoj razini,  u lipnju je zabilježen u Dubrovniku, a cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 3207 eura, što je 2,4 posto više nego u svibnju, a 9,2 posto niže nego lani u istom razdoblju.
U Puli su cijene stanova porasle za 1,6 posto pa tako cijena metra kvadratnog  iznosi 1467 eura. Pula je jedini grad koji u lipnju na godišnjoj razini bilježi porast cijena, a on iznosi 0,8 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com, cijene stanova na području Šibenika u lipnju su porasle za 0,6 posto, pa tako za prosječnu cijenu tamošnjeg  metra kvadratnog  treba izdvojiti  1491 euro.
Zagrebački stanovi u lipnju bilježe porast cijena od 0,2 posto, pa je prosječna tražena cijena  iznosila 1791 euro po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini cijene zagrebačkih stanova pale su 3,6 posto.
Cijene stanova u  Varaždinu i Osijeku ostale su nepromijenjene u odnosu na svibanj.  Prosječna tražena cijena stana u Varaždinu je ostala 1056 eura po metru kvadratnom,  dok osječka iznosi  947 eura.
Najveći pad cijena stanova na mjesečnoj razini iznosi 1,6 posto, a zabilježen je u Zadru. Cijena tamošnjih stanova iznosila je 1568 eura. Na godišnjoj razini pad tamošnjih cijena iznosi 4,2 posto.
Stanovi na području Rijeke bilježe  mjesečnu  promjenu od  – 1,1 posto, a -8,8 posto na godišnjoj razini.  Prosječna oglašavana cijena iznosila je 1553 eura po metru kvadratnom.
Na mjesečnoj su razini cijene splitskih stanova pale za 0,3 posto, a na godišnjoj razini 2,4 posto, pa je prosječna oglašavana cijena tamošnjih stanova  tijekom lipnja  iznosila 2115 eura po metru kvadratnom.
Predstavljene cijene su cijene koje oglašivači  traže prilikom objavljivanja oglasa, a  one su pritom  vrlo često i oko 15 posto više  od cijene po kojoj su spremni prodati.


Zagreb

Tijekom lipnja Novi Zagreb i Zapad zabilježili su povećanje cijena stanova. Na mjesečnoj razini cijene u Novom Zagrebu porasle su 0,8 posto, a njihova je prosječna cijena iznosila 1497 eura. Zapadni dio grada bilježi porast cijena stanova u visini od 0,7 posto, a prosječna cijena jednog metra kvadratnog bilježi 1698 eura.
Istok grada bilježi pad cijena od 0,3 posto, pa su u lipnju cijene tamošnjih kvadrata stanova iznosile 1745 eura. Cijene stanova u Centru pale su za 0,2 posto, a njihova je prosječna tražena cijena, prema podacima portala Crozilla.com u lipnju iznosila 2101 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja:usporedba cijena svibanj /lipanj 2011.godine

Potražnja

Najveći broj potencijalnih kupaca u lipnju je na portalu Crozilla.com pregledavao stanove na području Zagreba, te županija Splitsko-dalmatinske  , Zagrebačke, Primorsko-goranske i Zadarske.

Tijekom lipnja velik je broj stranaca posjetio portal Crozilla.com u želji za pronalaskom idealnog stana, a zemlje iz kojih je dolazio najveći broj posjetitelja redom su:

1.Njemačka
2. Kanada
3.Ujedinjeni  Arapski  Emirati
4.BiH
5.Švicarska
6.Nizozemska
7.Francuska
8.Španjolska
9.Austrija
10.Ujedinjeno  Kraljevstvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>