Cijene u Dalmaciji počele rasti!

Prema podacima Crozilla.com, stanje na tržištu nekretnina u siječnju se nije promijenilo u odnosu na prethodni  mjesec,  a razlika u cijeni stanova  iznosi tek  0,4 posto. Na godišnjoj razini, tj. u usporedbi sa prvim mjesecom 2010. godine, cijene stanova pale su za 2,7 posto.

Cijene stanova u gradu Zagrebu pale su za 0,2 posto na mjesečnoj razini te je njihova siječanjska cijena iznosila 1802 eura po metru kvadratnom. Zagrebački stanovi po cijenama se kreću od 930 eura,  a penju se sve do 6276 eura po metru kvadratnom – toliko se, naime cijeni najskuplji kvadratni metar stana u siječnju u Hrvatskoj.  Na godišnjoj su razini cijene zagrebačkih  stanova  pale 5,2 posto.

Pula nudi cijene stanova od 978 do 1712 eura po metru kvadratnom. Cijene pulskih stanova na godišnjoj su razini pale 4,4 posto, a na mjesečnoj raznini za 2,2 posto te je njihva prosječna oglašavana cijena iznosila 1402 eura po metru kvadratnom – pokazuju podaci portala Crozilla.com.

Rijeka je grad kojem je početak godine donio najveći pad cijena – od 3 posto u odnosu na prosinac 2010. godine i pad od čak 5 posto na godišnjoj razini.  Cijene kvadrata stanova u Rijeci tako su se spustile na 1582 eura. Cijene stanova u Rijeci kreću se od 918 do 2321 euro po metru kvadratnom.

Osijeku je nova godina donijela novi pad cijena, a u siječnju  taj pad iznosi 1,2 posto te su cijene stanova pale na 954 eura po metru kvadratnom. U ovom se  gradu nalazi stan s  najpovoljnijom cijenom metra kvadratnog ,  a ona iznosi  607 eura.  Cijena najvišeg oglašavanog metra kvadratnog stana u Osijeku iznosi 1250 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u siječnju su  počele rasti na području Dalmacije, a gradovi u kojma su cijene porasle su  Zadar, Split i Dubrovnik.
Cijene stanova u Zadru popele su se na 1595, a na mjesečnoj su razini porasle  za 1,2 posto. Na godišnjoj su razini pale za 2,6 posto. Oglašavane cijene stanova na području Zadra kreću se od 971 do 2694 eura po metru kvadratnom.

Splitski stanovi kreću se u rasponu cijena od 1330 do 4000 eura po metru kvadratnom. Na mjesečnoj su razini cijene splitskih stanova porasle za 1,2 posto te je njihova cijena u siječnju iznosila 2151 eura po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi sa cijenama iz siječnja 2010.godine, splitski stanovi bilježe porast cijena od 3,9 posto.

Kada se već govori o porastu cijena, onaj najznačajniji , dogodio se u siječnju  gradu Dubrovniku. Prema Crozillinim podacima cijene tamošnjih stanova porasle su  za 1,7 posto u odnosu na mjesec ranije te su prosječne tražene siječanjske cijene iznosile 3250 eura po metru kvadratnom. U odnosu na siječanj prošle godine  cijene  su u tom gradu  pale za 0,3 posto. Raspon cijena stanova u gradu Dubrovniku kreće se od oko 2460 do 5500 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.1.: Usporedba cijena stanova prosinac 2010. i siječanj 2011.godine, cijena je iskazana u eurima po metru kvadratnom

Najveća potražnja

Podaci portala Crozilla.com u siječnju 2010. godine pokazuju da je najveća potražnja bila za stanovima na području Zagreba, Splita i Zadra.  Zagrebački kvartovi koji kod potencijalnih kupaca bude najveći interes su Centar, Trešnjevka i  Jarun.
Strani posjetitelji portala Crozilla.com u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, BiH, Austrije, Slovenije i Srbije.

Kuća ili stan?

Cijene stanova u siječnju bile su 12 posto više od cijene kuća s okućnicom.  Najveća razlika u tim cijenama je na području gradova  Rijeke i Osjeka , gdje su cijene kuća bile i 36 posto niže od cijena stana. U Zagrebu su stanovi oko 10 posto skuplji od zagrebačkih kuća, a u Puli 6,3 posto.  Cijene kuća u Dubrovniku za  3,4 posto premašile su siječanjske cijene stanova u tom gradu.

Zagreb – Centar grada ne posustaje sa cijenama

Najveći pad cijena u siječnju zabilježio je zapadni dio grada u kojem su cijene pale za 1,3 posto te je prosječna oglašavana cijena stana na tom dijelu  iznosila 1699 eura.
Novi Zagreb, dio je grada koji nudi najniže cijene kvadrata stanova, pa su ovoga mjeseca cijene pale  1 posto te je prosječna cijena kvadrata iznosila 1523 eura.
Istok grada nije doživio osjetne promjene u cijenama stanova. Siječanjske su cijene pale za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije te su iznosile 1772 eura po metru kvadratnom.
Centar Zagreba je uvijek bio najskuplji dio grada, a početak godine tom je dijelu grada donio još  više cijene. Na mjesečnoj razini, cijene zagrebačkih stanove porasle su tek 0,5 posto, a prema podacima portala Crozilla.com, prosječna je oglašavana cijena na tom području iznosila 2107 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2.: Usporedba cijena zagrebačkih stanova prosinac 2010. i siječanj 2011.godine, cijena je iskazana u eurima po metru kvadratnom

Komentari
  1. 4 godine ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>