Cijene stanova u Zagrebu

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu tijekom listopada bile oko 0,1 posto niže no lani u istom mjesecu.

Crozilla-nekretnine-Zagreb
U većini su kvartova cijene tijekom listopada bile nešto više no lanjske, dok je osjetan pad cijena na godišnjoj razini od 4,4 posto zabilježen tek na istočnom dijelu grada gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1515 eura.

Jedan od mogućih uzroka godišnjeg pada cijena na istočnom dijelu grada je i nedostatak ponude nekretnina kakve se u ovom trenutku najviše traže, smatra Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. iz Sesveta. Prema njenim riječima na tom dijelu grada nedostaje novogradnje, kao i velikih – trosobnih i četverosobnih stanova.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je po pitanju cijena stanova, tijekom listopada centar bio najskuplji dio Zagreba, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 1912 eura. Najniže oglašavane cijene zabilježene su u Novom Zagrebu gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1282 eura. Na zapadnom dijelu grada prosječna tražena cijena stana tijekom listopada je iznosila 1481 euro.

Cijene zagrebačkih stanova 9% niže no 2012. godine

Usporedimo li prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova oglašavanih tijekom listopada na oglasniku Crozilla.com s onima iz istog mjeseca 2012. godine, dobivena razlika pokazuje pad cijena od oko 9 posto. Pritom je najveći pad, oko 12 posto, zabilježen na istočnom dijelu grada, dok je najmanja razlika zabilježena u centru gdje su cijene pale za oko 2 posto. Na zapadnom dijelu grada cijene su pale 11 posto, a u Novom Zagrebu oko 10 posto.

Kuće jeftinije od stanova

Na području Zagreba, stanovi za prodaju najtraženija su vrsta nekretnina. Usporedimo li njihove cijene sa cijenama kuća oglašavanih na Crozilla.com, razlika je jasno vidljiva. Naime, gledajući cijenu „kvadrata“ tijekom listopada su kuće bile 11,7 posto jeftinije od stanova, a prosječna tražena cijena kuće iznosila je 1214 eura po metru kvadratnom.

Najtraženiji su stanovi u centru Zagreba

Stanovi na području Zagreba mnogo su traženiji od onih u drugim gradovima Hrvatske. Kada je u pitanju ponuda stanova za prodaju, tijekom listopada su na oglasniku Crozilla.com najtraženiji zagrebački kvartovi bili Centar, Trešnjevka, Maksimir i Jarun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>