Cijene stanova u Zagrebu rastu munjevitom brzinom

Cijene nekretnina u Zagrebu ne prestaju rasti. Kvadrat novogradnje popeo se na tri tisuće eura, a u središtu grada na dan se uspiju prodati tek dva stara stana. To je upola manje nego prije potresa, a majstora kronično i dalje nema, piše Dnevnik.hr.

zagreb-2

Pomama za stanovima u Zagrebu je ogromna, a velika potražnja znači da građevinari mogu odrediti gotovo bilo koju cijenu. Vlasnik građevinske tvrtke Drago Martinović potvrdio je za Dnevnik.hr kako je novogradnja sve skuplja. Država također lijepo zaradi na novim zgradama. 18% bez PDV-a, no država ni kad bi htjela nema toliku snagu da bi mogla intervenirati na tržištu smatra državni tajnik Željko Uhlir.

Tržište se tako formira u grabi, a radnici se nadaju kako će im, zbog manjka radne snage, rasti plaće. No, građevinari nisu zadovoljni kvalitetom radne snage. “Oni najbolji su otišli, u Hrvatskoj su ostali ovi koji su pozavršavali studije i pročitali sve novine“, kazao je Drago. Radniku je plaća preko sedam tisuća kuna, doznaje novinarka Barbara Golja.

Plaća bi mu dugo mogla takva i ostati ako banke budu nezadovoljne kamatnim stopama na stambene kredite. “Povećanje kamatnih stopa koje se predviđa može dovesti do značajnih promjena na tržištu nekretnina, tako da je predviđati daljnji rast jako nezahvalno“, smatra stoga stručnjak Boro Vujović.

U Hrvatskoj je sve postalo jako nezahvalno, i kupovati, i prodavati, i graditi, ali i raditi. Iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako je cijena nekretninama narasla za šest posto. Ali nezahvalno je govoriti o hrvatskim prosjecima.

Jer na ponudama u ostatku Hrvatske, kupci se pri kupnji prosječne nekretnine većinom zahvaljuju, a u nekim novim normalnostima, sigurno će biti zahvalnije kupiti nekretninu što dalje od Zagreba.

Izvor: Dnevnik.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>