Cijene stanova u Zagrebu 11 posto niže no 2012. godine

Ožujak je na portalu Crozilla.com donio snižene cijene zagrebačkih stanova u mnogim dijelovima grada, dok je porast cijena zabilježen samo u središtu grada.
Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom ožujka iznosila je 1564 eura po metu kvadratnom. Nekoliko godina uzastopnog pada, ostavlja velike razlike u cijenama, a one su u Zagrebu tijekom ožujka bile primjerice, 13,2 posto niže no u istom mjesecu 2011., odnosno 11 posto niže no 2012. godine.

Najtraženiji stanovi u centru

Centar, Trešnjevka i Jarun, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom ožujka bili su kvartovi u kojima su se stanovi najviše tražili.

Cijene „kvadrata“ već od 500 eura

Paleta cijena zagrebačkih stanova tijekom ožujka bila je vrlo široka, a oglašavane cijene „kvadrata“ kretale su se od oko 500 eura pa sve do iznosa viših i od 5 000 eura.
Na zapadnom dijelu Zagreba cijene stanova su pale za 1,9 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1486 eura po „kvadratu“. Po prosječnoj traženoj cijeni od 1500 eura za metar kvadratni oglašavani su stanovi na istočnom dijelu grada, a taj je iznos za 3,4 posto niži no mjesec ranije.
Po traženim cijenama stanova, Novi Zagreb je prema statistikama portala Crozilla.com tijekom ožujka bio najpovoljniji dio grada, a istovremeno bilježi i najveći mjesečni pad cijena od 3,6 posto. Za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 1255 eura. Porast cijena stanova tijekom ožujka zabilježen je samo u središtu Zagreba gdje su cijene porasle za 1,2 posto, a za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 1859 eura.

Tablica: Prosječna tražena cijena stanova u Zagrebu i promjena na mjesečnoj razini

„Pristupačnije“ cijene stanova u središtu Zagrebu

Imati stan u središtu Zagreba oduvijek je bio svojevrsni znak prestiža, a nekretnine na tim lokacijama donedavno su si mogli priuštiti tek oni „najdubljeg džepa“. Danas, kada su godine krize učinile svoje, a cijene nekretnina drastično pale, stanovi u središtu Zagreba „pristupačniji“ su širem pučanstvu. Naime, prema podacima portala Crozilla.com konstantni pad cijena i potražnje spustio je tražene cijene nekretnina na niske grane, pa je sada moguće pronaći stan u središtu grada čija cijena iznosi tek nekoliko stotina eura po metru kvadratnom, a tijekom ožujka stanovi u centru Zagreba oglašavani su po cijenama već od 700 eura po „kvadratu“. Prosječna tražena cijena u ožujku je u centru iznosila 1859 eura po metru kvadratnom, a taj je iznos 11,4 posto manji nego prije 4 godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>