Cijene stanova i dalje u padu

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako se trend pada traženih cijena stanova nastavio i tijekom mjeseca svibnja. Većina je gradova tijekom svibnja na mjesečnoj razini zabilježila niže cijene, no u Splitu su one blago porasle, a u Dubrovniku ostale jednake travanjskim.
Na zagrebačkom tržištu, prosječne tražene cijene stanova tijekom svibnja pale su za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pa je prema podacima portala Crozilla.com cijena metra kvadratnog iznosila 1558 eura. Pulskim je stanovima cijena pala za 5,2 posto, a prosječna tražena svibanjska cijena na tom području je iznosila 1169 eura po metru kvadratnom. Po prosječnoj cijeni od 1387 eura za metar kvadratni, što je 0,4 posto niže no mjesec ranije, tijekom svibnja su putem portala Crozilla.com oglašavani stanovi u Rijeci. Mjesečni pad cijena od 3 posto bilježi Zadar, a Šibenik 3,1 posto, pa je prosječna tražena cijena stana u Zadru tijekom svibnja iznosila 1901 euro, a u Šibeniku 1452 eura. Porast svibanjskih cijena prema podacima portala Crozilla.com zabilježen je u Splitu i iznosi 0,9 posto, a za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 2134 eura.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijene na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com) Crozilla,cijene_stanova_05-2014
Tražene, odnosno oglašavane cijene stanova, još uvijek se razlikuju od onih po kojima se stanovi doista i prodaju. Razlog tome je što su prodavatelji danas spremni na kompromis i spuštanje cijene kupcima, ali i taj što prodavatelji ponekad unatoč krizi i slabijoj prodaji nekretnina još uvijek vrlo često isprva za nekretninu traže veću svotu od one po kojoj su spremni prodati kao bi imali prostora za nešto veću zaradu.

Najviše se traže stanovi u Zagrebu
Tijekom svibnja uvjerljivo najveći broj korisnika portala Crozilla.com pretraživao je stanove na području Zagreba. Osim glavnog grada, potražnja za kupnjom stana u istom jer razdoblju bila orijentirana na Jadran, odnosno na Split, zatim Rijeku, Pulu i Zadar. Strane posjetitelje portala Crozilla.com najviše je zanimala kupnja stana u Zagrebu, a stranci koji su pretraživali nekretnine dolazili su najčešće iz BiH, Njemačke, Švicarske, SAD-a, Austrije i Italije.

Cijene zagrebačkih stanova najniže u Novom Zagrebu
Prema podacima portala Crozilla.com cijene Zagrebačkih stanova u prosjeku se i dalje kreću silaznom putanjom, no tijekom svibnja u nekim je dijelovima grada na mjesečnoj razini zabilježen i blagi porast cijena.
Poredak dijelova grada s najvišim i najnižim cijenama „kvadrata“ stana prema podacima portala Crozilla.com već je dugo isti: u prosjeku je najveći broj skupljih stanova koncentriran na područje centra, a najpovoljniji stanovi smješteni su na područje Novog Zagreba.
U centru su cijene svibanjske cijene bile za 1,1 posto više od travanjskih, a za metar kvadratni u prosjeku se tražio 1901 euro. Na području Novog Zagreba prosječna tražena svibanjska cijena iznosila 1243 eura po metru kvadratnom, što je 1,7 posto manje no mjesec ranije. Blagi mjesečni porast traženih cijena zabilježen je na zapadnom dijelu grada Zagreba gdje su cijene bile za 0,3 posto više no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražio 1471 euro. Istočni dio Zagreba bilježi pad cijena stanova od 2 posto, a prosječna tražena cijena tamošnjih „kvadrata“ stana tijekom svibnja iznosila je 1463 eura.

Tablica b.2: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)Crozilla,Zagreb-cijene_stanova_05-2014

S Novom godinom moglo bi doći i povećanja cijena stanova

Iako se prema podacima portala Crozilla.com i u svibnju nastavio trend pada cijena stanova koji traje posljednjih nekoliko godina, već sljedeće godine moglo bi doći do blagih promjena. U skladu s obvezama koje smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju, od 01.01.2015. na građevinsko zemljište neće se više plaćati porez na promet nekretnina već će se obračunavati PDV. Sukladno s povećanjem poreznog opterećenja postoji mogućnost povećanja cijena građevinskih zemljišta što bi moglo utjecati i na povećanje cijena novoizgrađenih stanova. No, ukoliko do pomaka u cijenama i dođe, ne treba očekivati drastičan porast, s obzirom da je na tržištu velik broj neprodanih nekretnina, a cijene su zbog smanjene potražnje posljednjih nekoliko godina ionako u padu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>