Cijene stanova u laganom porastu

Prema podacima portala Crozilla.com rujan je donio blago povećanje cijena stanova – u odnosu na kolovoz cijene su porasle za 0,5 posto.
No unatoč pozitivnom predznaku kod promjene mjesečne cijene, u usporedbi s prošlom kao i s ranijim godinama vidljive su velike razlike, točnije pad cijena.
Na godišnjoj su razini cijene stanova pale za 2,5 posto, a u usporedbi s onima iz rujna 2009.godine, niže su za 8,7 posto, dok su u usporedbi sa istim razdobljem 2008.godine trenutne cijene niže za 12,4 posto.

Cijene stanova na Jadranu tijekom rujna porasle su za 0,9 posto, no na godišnjoj su razini pale za 2,1 posto.

Tablica br.1:Prosječna cijena stanova u rujnu 2011., te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Porast cijena na godišnjoj razini bilježi samo Pula, u kojoj su cijene stanova tijekom rujna bile 3,4 posto više no lani u istom razdoblju. Na mjesečnoj su razini tamošnje cijene pale za 0,9 posto, pa prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosi 1446 eura.
Od onih pulskih, za oko sto eura po kvadratu bile su niže cijene stanova u Senju, a tijekom rujna njihova je prosječna cijena iznosila 1343 eura po metru kvadratnom.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Rijeci gdje su cijene stanova bile niže no lanjske čak 11,9 posto, te je cijena tamošnjeg metra kvadratnog tijekom rujna iznosila je 1504 eura.
Tek jedan euro niže nego prošli mjesec bile su cijene metra kvadratnog stana u Šibeniku. Jedva zamjetan pad od 0,07 posto spustio je cijene stanova na 1449 eura po metru kvadratnom.
Najveći mjesečni porast cijena stanova iznosi 3,7 posto, a tijekom rujna zabilježen je u Zadru, pa su prosječne tražene cijene porasle na 1611 eura.
Velik porast cijena stanova na mjesečnoj razini bilježi i Dubrovnik u kojem su cijene tijekom rujna porasle za 2,9 posto, no na godišnjoj su razini pale za 3,4 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog iznosila 3234 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova porasle su i u Splitu,a rujanska cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 2137 eura, što je 0,4 posto više nego tijekom kolovoza.
Osijek bilježi povećanje cijena stanova od 0,3 posto, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog tijekom rujna  iznosila 959 eura.
Među gradovima koji prema podacima portala Crozilla.com bilježe porast cijena našli su se još i Varaždin i Sisak. Cijene varaždinskih stanova popele su se na 1055 eura po metru kvadratnom, što je 1,2 posto više no u kolovozu.  Stanovi u Sisku bilježe porast cijena od 1,4 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 966 eura.


Treći kvartal donio više cijene stanova

Iako su prema statistikama portala Crozilla.com oglašavane cijene stanova tijekom posljednjih godina bile niže iz kvartala u kvartal, ovog je puta bilo drugačije, pa je  treće tromjesečje  donijelo više cijene od onih koje su bile tijekom prvog i drugog. U odnosu na prvi kvartal cijene su u trećem porasle za 0,3 posto, a u odnosu na drugi porasle su za 0,2 posto. Unatoč laganom porastu cijena u navedenom razdoblju, valja naglasiti kako su cijene i dalje mnogo niže nego što su bile ranijih godina, te nije za očekivati da će se u skorijoj budućnosti vratiti na razinu od prije nekoliko godina.
Usporedimo li cijene ovogodišnjeg trećeg tromjesečja s istim razdobljem lani, uvidjeti ćemo da su trenutne cijene niže za 4 posto.

Uzmemo li u obzir putanju kretanja traženih cijena stanova koja se prema statistikama portala Crozilla.com odvijala od 2008.godine do danas, u mjesecima koji su pred nama možemo očekivati lagani pad cijena stanova, s obzirom da je posljednji kvartal godine do sada uvijek donosio pad cijena.

Graf: Prosječne cijene stana po kvartalima 2008.,2009.,2010. i 2011. godine


Zagreb

Pad cijena stanova tijekom rujna, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježen je u gradu Zagrebu. Tamošnje su cijene na mjesečnoj razini bile niže za 0,2 posto, dok pad na godišnjoj razini iznosi 3,2 posto, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosila  1779 eura.

Tablica br. 2: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja: usporedba cijena kolovoz/rujan 2011.godine

Cijene stanova u Centru bilježe najveći pad, a on iznosi 1posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 2061 euro.
U zagrebačkim je  naseljima na istočnom dijelu grada prosječna cijena četvornog metra stana iznosila 1742 eura, a u Novom Zagrebu  1481 euro. Tijekom rujna su sva naselja išla dolje s cijenama osim onih u zapadnom dijelu, gdje je zabilježena promjena od 0,06 posto više u traženoj cijeni, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1716 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>