Cijene stanova u 2010. godini

Hrvatski građanin koji je tijekom 2010. godine primao prosječnu plaću (prema Državnom zavodu za statistiku), za samo  jedan kvadratni metar stana morao je izdvojiti više od dvije i pol plaće.

Prema podacima portala Crozilla.com, tijekom prošle godine cijene su nekretnina iz mjeseca u mjesec bilježile lagani pad, a usporedimo li ih s cijenama iz 2008. ili 2009. godine, vidjet ćemo da je riječ o osjetnom padu cijena. 
„Jedno od osnovnih obilježja 2010. godine su pad cijena nekretnina , ali i pad njihove prodaje. Tražene cijene stanova na Crozilla.com tijekom prošle godine su za čak 5,7 posto niže,  usporedimo li ih sa cijenama  iz 2009. godine. U usporedbi s 2008. godinom cijene su stanova pale za 9,3 posto.“ – komentirala je Ivana Beljan sa portala Crozilla.com.

Od 2008. godine do danas poredak od najjeftinijih do najskupljih  gradova nije se puno mijenjao. Tako je u posljednje tri godine Dubrovnik bio i ostao grad sa najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Na drugom se  mjestu po visini cijene stambenih kvadrata nalazi grad Split, a najtraženiji grad, Zagreb nalazi se na trećem mjestu. Od gradova čije kretanje cijena prati Crozilla.com, osječki  su stanovi  najjeftiniji. Tijekom 2010. godine njihove su cijene pale ispod 1000 eura po metru kvadratnom te se još uvijek nisu popele iznad tog iznosa.

Graf br.1: Prosječne cijene stanova tijekom 2008.,2009. i 2010.godine

Usporedimo li cijene stanova tijekom 2009. i 2010. godine vidjet ćemo da se najveći pad cijena dogodio u gradu Osijeku, u kojem su cijene stanova čak 13,4 posto niže nego 2009. godine. Na drugom se mjestu nalazi Zadar , u kojem su cijene stanova  pale za 9 posto.  U Splitu su prošlogodišnje cijene niže za 8,7 posto nego 2009.godine.  U Puli su cijene stanova pale za 8,4 posto, a cijene zagrebačkih stanova prošle su godine pale za 5,7 posto u odnosu na 2009. godinu. Najmanji pad cijena zabilježila je Rijeka koja je osjetila pad cijena od tek  3,6 posto. Jedini grad u kojem su cijene stanova 2010. godine bile više nego 2009. godine je Dubrovnik u kojem su stanovi poskupili za 1,23 posto.


Dvojba: kuća ili stan?

Tijekom 2010. godine u većini su gradova cijene stanova bile više od cijena kuća. Tome u prilog govori i razlika od čak 10,2 posto.
Najveću razliku između cijena kuća i stanova možemo pronaći u gradu na Dravi. Osječki su stanovi 26,7 posto skuplji od cijena kuća. Cijene splitskih  stanova tijekom 2010. godine bile su 25,7 posto više od cijena kuća s okućnicom.  Zagrebački su stanovi prošle godine od zagrebačkih kuća bili skuplji  14,6 posto. Zadar i Pula gradovi su u kojima su kuća skuplje od stanova. Tijekom 2010. godine ta je razlika u Zadru iznosila 4,4 posto, a u Puli 4,3 posto.

Graf 2. Usporedba cijena stanova i kuća tijekom 2010.godine

Od stranih posjetitelja u 2010. izdvojili se Arapi

Da naše nekretnine tijekom cijele godine vrebaju posjetitelji iz BiH i Njemačke nije nikakva novost, no iznaneđujući je podatak da su na visokom trećem mjestu po posjećenosti portala Crozilla.com tijekom 2010.godine bili posjetitelji  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Bogati  Arapi tijekom prošle godine bili su zainteresirani za kupnju nekretnina na području grada Zagreba, pa se pitamo znači li to da će se u  grad Zagreb investirati od njihove strane.

Što možemo očekivati u tekućoj godini?

Ivana Beljan s portala Crozilla.com dala je svoju prognozu za 2011. godinu i kaže: „Porast nezaposlenosti, niže plaće, pad kupovne moći građana – neki su od faktora koji su utjecali na pad cijena nekretnina tijekom 2010. godine. Obzirom da trenutno ne postoje konkretne naznake gospodarskog oporavka Hrvatske, smatram da se tijekom 2011. godine značajne promjene na tržištu nekretnina neće dogoditi. Možemo očekivati ili stagnaciju ili nastavak tek laganog  pada cijena .“ – zaključila je Ivana Beljan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>