Cijene stanova su niže, a kupci zahtjevniji

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene stanova tijekom travnja u većini su gradova zabilježile niže vrijednosti no lani u istom mjesecu.
cijeneStanovaNo, kako je to i prijašnjih godina bivalo u ovom razdoblju godine, travanj je izmamio i porast cijena stanova u nekim gradovima uz more, pa su tako cijene u Zadru, Splitu, Šibeniku ili Dubrovniku bile nešto više no lanjske.
Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena travanjska cijena metra kvadratnog u Zadru iznosila je 1960 eura, u Splitu 2114 eura, u Šibeniku 1499 eura te u Dubrovniku čak 3361 euro. Uz Zagreb, gradovi su to koji su tijekom travnja imali najviše cijene kvadratnog metra stana.
Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova iznosila je 1561 euro, što je 5,5 posto niže no lani u istom mjesecu. Pulski su stanovi zabilježili najveći godišnji pad cijena, 8,7 posto, a tijekom travnja za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 1233 eura. Po cijeni od 1393 eura oglašavani su stanovi na području Rijeke, a ta je cijena za 2,1 posto manja no lani tijekom travnja.

Cijene-stanova-travanj2014 (3)
Graf: Prosječne tražene cijene stanova tijekom travnja 2008.-2014. godine (Izvor: Crozilla.com)


Cijene stanova u zagrebačkim kvartovima niže no lanjske

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene zagrebačkih stanova su u većini dijelova grada tijekom travanja zabilježile niže vrijednosti nego lani u istom mjesecu.
Najveći godišnji pad cijena od 9,1 posto zabilježen je u Novom Zagrebu i na istočnom dijelu grada. Cijena metra kvadratnog tijekom travnja u Novom Zagrebu je iznosila 1265 eura, a na istoku grada 1493 eura. Najviše cijene standardno su zabilježene u centru gdje se prema podacima portala Crozilla.com za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1880 eura, što je 0,3 posto manje no lani tijekom lanjskog travnja. Zapadni dio grada na godišnjoj razini bilježi pad cijena od 7,9 posto, a tijekom travnja prosječna je tražena cijena stana iznosila 1467 eura po metru kvadratnom.

Tablica: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na godišnjoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Cijene-stanova-Zagreb

 

Cijene su niže, a kupci zahtjevniji

Cijene nekretnina danas su znatno niže nego prijašnjih godina, no unatoč padu cijena kupci su na oprezu, te su postali mnogo zahtjevniji no što su bili u vremenu kada su stambeni kvadrati bili mnogo skuplji.

Ivana Vukoje, direktorica agencije DOM EKSPERT d.o.o. rekla je kako su kupci danas svjesni situacije na tržištu nekretnina i položaja prodavatelja koji moraju ponuditi „nešto više“, te dodaje: „Danas kada tržište oskudijeva kupcima, oni očekuju da za svoj novac dobiju što je više moguće: nisku cijenu kvadrata, dobru lokaciju, urednu dokumentaciju, uključeno parkirališno mjesto, kao i očišćen i uredan stan. Nerijetko se uz stan nudi parkirališno ili garažno mjesto, ranije je bilo slučajeva kada se nudila kupnja namještaja po posebnim cijenama, projektiranje interijera i slične ponude, a uz skupocjene nekretnine ponekad čak i automobil – sve uključeno u cijenu stana.
Tijekom 2013. godine najveći broj stanova prodanih posredstvom agencije DOM EKSPERT d.o.o. na području Sesveta i okolice, u cijenu je imao uključeno i parkirališno mjesto koje prijašnjih godina najčešće nije bilo uključeno u cijenu. Također, većina je prodanih stanova u sklopu zgrade imala uključen i vrt, što je kupcima bio dodatni poticaj kod odlučivanja o kupnji.
U razdoblju kada se prodaja odvijala bez poteškoća čak i unatoč visokim cijenama „kvadrata“ nije bilo potrebno nuditi posebne „dodatke“ nekretnini kako bi se ona prodala. No, u vrijeme krize i slabijeg toka prodaje nekretnina ponekad je potrebno ponuditi nešto više kako bi se prodaja pokrenula. Garaža ili parkirališno mjesto već se dovoljno često nameću kao dodatna vrijednost da bi u skorijoj budućnosti već mogli postati i standardna dodatna „oprema“ nekretnine.“- rekla je Vukoje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>