Cijene stanova porasle na Jadranu

Cijene kvadratnog metra u priobalnim gradovima, dolaskom ljepšeg vremena po već uhodanom receptu bilježe blagi rast, a prema podacima portala Crozilla.com tako je bilo i tijekom ovog travnja.
Poznato je da cijene stanova na Jadranu počnu lagano rasti dolaskom prvih turista (u nadi da se među njima nalaze i potencijalni kupci nekretnina) pa tako travanjski porast cijena tamošnjih stanova nije nikakva novost, a prema podacima portala Crozilla.com gradovi poput Rijeke,Splita, Pule i drugih već nekoliko godina za redom bas u travnju bilježe porast cijena.

Cijene stanova prema podacima portala Crozilla.com tijekom travnja zabilježile su pad, a bile su za 0,9 posto niže no lani u istom mjesecu. U odnosu na travanj 2010.godine pale su za oko 6 posto, zatim oko 13 posto u odnosu na 2009.godinu i oko 16 posto u odnosu na isti mjesec 2008.godine.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba ožujak/travanj, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Na mjesečnoj razini najveći porast cijena stanova bilježi Split, a tamošnje su cijene porasle za 3,4 posto, pa je prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila 2187 eura.  Objašnjenje se pronalazi u približavanju ljetne sezone koja podiže cijene nekretnina svake, pa tako i ove godine. Na godišnjoj razini ta je cijena porasla za 5,1 posto, a 2,9 posto u odnosu na travanj 2010.godine, no također bilježi i pad od 10,1 posto u odnosu na 2009.godinu, te 13 posto u odnosu na 2008.godinu.
Cijene su tijekom travnja porasle i u Rijeci, a za 1,2 posto bile su vise no mjesec ranije, a 6,4 posto niže no u istom mjesecu prošle  godine, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1485 eura.
Najveći godišnji pad cijena bilježi Pula sa 6,5 posto nižim cijenama no lani u istom mjesecu. Na mjesečnoj je razini tamošnjim stanovima prosječna tražena cijena porasla za 0,5 posto i popela se na 1365 eura.
Porast prosječnih traženih cijena od 1,6 posto na mjesečnoj kao i 1,9 posto na godišnjoj razini nije bio dovoljan da cijene stanova u Osijeku pređu preko 1000 eura po metru kvadratnom, pa su tijekom travnja narasle na 977 eura.
Najdinamičnije tržište nekretnina u Hrvatskoj, ono zagrebačko, bilježi mjesečnu promjenu od –0,6 posto te je cijena tijekom travnja pala na 1747 eura. Usporedimo li te cijene s onima iz istog razdoblja prošle godine, dobit ćemo promjenu od -2,8 posto.
Nešto značajniju promjenu u cijeni ovaj mjesec bilježi Dubrovnik od -3,2 posto, što znači da je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 3126 eura.
Po prosječnoj cijeni od 1582 eura po metru kvadratnom tijekom travnja na portalu Crozilla.com oglašavali su se stanovi na području Zadra, a bili su 0,3 posto jeftiniji na mjesečnoj razni.

Tablica br.2: Promjena travanjskih cijena stanova tijekom 2008.,2009.,2010. i 2011.godine u odnosu na isti mjesec 2012.godine

Zagreb – cijene i dalje u padu

Promjenu od -1 posto bilježe stanovi u centru Zagreba kao jedni od najskupljih, ali ujedno i najpoželjnijih, a njihova se oglašavana cijena spustila  se na 1999 eura.
Negativan predznak od 0,5 ovaj mjesec bilježi i istočni dio Zagreba što je cijenu snizilo na 1745 eura po metru kvadratnom. Isti postotak kao na istočnom dijelu grada bilježe stanovi na zapadnom dijelu Zagreba gdje prosječna cijena iznosi 1695 eura.
Najjeftiniji i dalje ostaju stanovi u Novom Zagrebu gdje metar kvadratni košta 1454 euro, što je za 0,8 posto manje no mjesec ranije.

Tablica br.3: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, usporedba ožujak/travanj, te promjena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)


Kao i prethodnih godina i ovaj je travanj donio povećanje cijena stanova u priobalnim gradovima, nastavimo li slijedom promjena cijena koje su se odvijale prethodnih godina, možemo očekivati da će pred nama biti (kratko) razdoblje povećanja cijena. No svakako valja uzeti u obzir da će taj porast kao i prethodnih godina biti tek fiktivan, a rađa se kao rezultat optimizma građana u dobru predstojeću turističku sezonu u kojoj se očekuje da će većina stranih turista prepoznati Hrvatsku kao mjesto u kojoj je nekretnina na moru idealna opcija. S obzirom na lošu gospodarsku situaciju taj porast neće biti od većeg značaja niti će se cijene stanova značajno porasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>