Cijene stanova niže i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom rujna u većini gradova zabilježile pad vrijednosti. Na mjesečnoj su razini tražene cijene stanova u prosjeku pale za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini bile 1,9 posto niže.

prodaja-stanova-crozilla

Mjesečni porast cijena stanova bilježe tek Zagreb i Šibenik, a u oba je grada tražena cijena porasla tek za 0,4 posto. Prosječna oglašavana cijena metra kvadratnog u Zagrebu je iznosila 1607 eura, a u Šibeniku 1372 eura.
Najskuplji rujanski „kvadrati“ stanova na portalu Crozilla.com su oglašavani na području Dubrovnika, Opatije, Splita i Umaga. Najveći pad cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini zabilježen je u gradu s već tradicionalno najvišim cijenama, u Dubrovniku u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 3183 eura. U Opatiji je prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila 2937 eura, u Splitu 2184 eura, a u Umagu 2048 eura.
U drugim gradovima diljem Jadrana cijene stanova bile su ipak nešto niže. Tako se prema podacima portala Crozilla.com, u Senju kvadrat stana nudio u prosjeku za 1185 eura, u Puli za 1320 eura, u Zadru za 1743 eura, te u Poreču za 1758 eura.

Najniže oglašavane rujanske cijene stanova zabilježene su u Vukovaru gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 579 eura i u Sisku gdje je prosječna tražena cijena iznosila 783 eura po metru kvadratnom.
Pad cijena od 0,2 posto tijekom rujna je zabilježen u Bjelovaru i Rijeci. Prosječna tražena cijena stana, prema podacima portala Crozilla.com, u Bjelovaru je iznosila 835 eura, a u Rijeci 1359 eura.

U Osijeku je jedan metar kvadratni tijekom rujna u prosjeku iznosio 971 euro, što je 0,3 posto manje no mjesec ranije.

Traži se novogradnja

Tijekom mjeseca rujna na portalu Crozilla.com najviše su se gledali stanovi za prodaju na području Zagreba, Samobora, Pule, Splita i Osijeka. Potencijalni strani kupci najviše su pretraživali ponudu stanova u Puli, zatim u Zagrebu, Rovinju, Zadru te na otocima Krku i Rabu.
Kakvi se točno stanovi traže u Zagrebu, preciznije, na njegovom istočnom dijelu, za portal Crozilla.com rekla je Ivana Čikić, direktorica agencije Dom ekspert d.o.o. koja kaže kako se, primjerice u zagrebačkim Sesvetama, najbrže prodaju novi stanovi u kojima je prostor dobro iskorišten – oni manjih kvadratura s kvalitetnim rasporedom prostorija, te dodaje: „Na ovom dijelu Zagreba fali mnogo stanova u novogradnji, raznih kvadratura i sobnosti, od manjih dvosobnih, do srednjih trosobnih te velikih četverosobnih i peterosobnih stanova sa garažama. Prvenstveno mislim na kvalitetne stanove što se tiče dobrog razmještaja prostorija i maksimalne iskoristivosti. Također, stanovi se traže na boljim lokacijama, blizu centra Sesveta. Nažalost, trenutno se ništa novo ne gradi, a potražnje ima.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>