Cijene stanova padaju

Državni zavod za statistiku potvrđuje pad cijene nekretnina.

Cijene novih stanova u Hrvatskoj koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u prvom su polugodištu ove godine pale u odnosu na drugo polugodište 2009. za 5 posto, a u odnosu na prvo polugodište prošle godine pale su za 12,6 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Bez stanova POS-a pak, prosječna cijena stanova u prvom polugodištu u odnosu na prethodno polugodište povećana je za 0,7 posto, a na godišnjoj razini pala je za 8,4 posto.

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavale tvrtke i druge pravne osobe u prvoj polovici ove godine iznosila je 10.280 kuna, a bez stanova POS-a 11.614 kuna.

U izračunu ukupne prosječne cijene četvornog metra stanova u prvom polugodištu ove godine, stanovi POS-a sudjelovali su sa 17,7 posto, a ostali prodavatelji sa 82,3 posto.

Prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u prvom polugodištu bila je 12.124 kune, a u ostalim naseljima 9.659 kuna.

Tijekom prvog polugodišta, po podacima DZS-a, prodana su 1.074 nova stana, od čega 516 u Zagrebu i 558 u ostalim naseljima.

U strukturi cijene od 10.820 kuna, najveći udio od 63 posto odnosno 6.810 kuna imaju troškovi gradnje i dobit izvođača. Troškovi građevinskog zemljišta u strukturi cijene sudjeluju sa 16 posto (1.703 kune), a ostali troškovi sa 21 posto (2.307 kuna).

Ukupna korisna površina svih prodanih novih stanova u prvom polugodištu iznosila je 67.147 četvornih metara, a prosječna površina novog prodanog stana bila je 62,5 četvornih metara.

DZS-ova analiza cijena prodanih novih stanova oslanja se na izvještaje pravnih osoba koje su ujedno nositelji cjelokupne gradnje zgrada sa stanovima, odnosno koje se bave prodajom stanova bez obzira na to izvode li te radove preko vlastitih pogona ili specijaliziranih poduzeća. Nisu obuhvaćene pravne osobe koje se bave isključivo posredništvom u prodaji postojećega stambenog fonda, to jest starih stanova.

Izvor:  tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>