Cijene stanova nastavljaju padati

Tijekom listopada tražene cijene stanova bilježe pad, a prema podacima portala Crozilla.com, na mjesečnoj su razini pale za 0,5 posto.
U odnosu na listopad 2008.godine trenutne tražene cijene čak su za 14,6 posto niže, a najveća razlika u cijeni vidljiva je kod pulskih i osječkih stanova. Usporedimo li, dakle, listopad 2008. i isti mjesec ove godine, dobiveni će rezultati pokazati kako su tražene cijene stanova u Puli sada niže za 28,2 posto, a onih u Osijeku 27,1 posto. U odnosu na listopad 2009.godine, cijene su pale za 9,4 posto,a rekorder po padu cijena ponovno je Osijek u kojem su kvadrati stana sada 22,5 posto jeftiniji.
Prema podacima portala Crozilla.com, na godišnjoj su razini tražene cijene stanova pale za 2,7 posto. U odnosu na lanjski listopad cijene su najviše pale u Rijeci gdje razlika iznosi čak 11,3 posto.  Postoje gradovi u kojima su cijene tijekom listopada bile više nego u istom razdoblju lani, a to su Split (gdje je cijena porasla za  2,5 posto) i Zadar (koji bilježi porast cijena od 1,8 posto.)

Činjenica je da je promet nekretnina u odnosu na 2007. i dio 2008. godine bitno manji. Cijenim da je u padu gotovo 70%. Ali je također činjenica da se uvijek nešto događa. Od tada pa do sada cijene po kojim se nekretnine stvarno prodaju su niže za 20 do 30 %, ovisno o kvaliteti i lokaciji nekretnine. Počelo se primjećivati da se kupci lakše odlučuju za kupnju jer su cijene nekretnina prihvatljivije.  Nadamo se da će uskoro ponovo stvoriti pozitivna atmosfera u kojoj će se promet nekretnina bitno poboljšati.“- za portal Crozilla.com rekao je Rajko Subotić iz agencije Nekretnine sunce d.o.o.

S obzirom da nam prognoze o gospodarskoj situaciji nisu obećavajuće,  trenutno nema  naznaka značajnijeg oporavka tržišta nekretnina da bi cijene mogle početi osjetno rasti, stoga  u mjesecima koji su pred nama možemo očekivati nastavak ove situacije tj. lagani pad cijena. No, bez obzira što u bliskoj budućnosti  možemo očekivati  daljnji pad cijena, činjenica je da je sada dobro vrijeme za kupnju nekretnina za sve one koji imaju novac i nisu ovisni o kreditima. Danas su cijene nekretnina mnogo niže nego prijašnjih godina, prodavatelji su kod prodaje spremni na kompromis te često dodatno spuštaju cijene,  a i polako se „tope“ zalihe kvalitetnih i povoljnih nekretnina, kao i onih na dobrim lokacijama -s obzirom da se nekretnine više ne grade u velikoj mjeri kao prijašnjih godina, pa dobre prilike za kupnju ne treba ostavljati za neka bolja vremena.

Promet nekretnina je ovisan o stanju u gospodarstvu i kreditima banaka. Bitno je smanjena kupovna i kreditna sposobnost građana. Poboljšanjem stanja u gospodarstvu i smanjenjem kamata banaka sigurno bi se pozitivno odrazilo i na povećanje prometa nekretnina.“- za portal Crozilla.com rekao je Rajko Subotić iz agencije Nekretnine Sunce d.o.o., te dodaje: „Mali, ali značajni pomak u prometu nekretnina se dogodio u periodu dok je kamata bila subvencionirana od strane države. Šteta što je kratko trajalo. Nadamo se da će se u dogledno vrijeme nastaviti ili će se iznaći druge mogućnosti koje će pomoći u prometu nekretnina. U ovom vremenu vratio se optimizam na tržište.“

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stanova u listopadu 2011., te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Prema podacima portala Crozilla.com, najveći pad cijena stanova tijekom listopada zabilježen je u Dubrovniku gdje su cijene pale za 3,7 posto, a prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 3114 eura, što je za 6,8 posto niže nego lani u istom razdoblju.
Velik pad cijena tijekom listopada zahvatio je i Pulu u kojoj su cijene bile za 3,1 posto niže nego mjesec ranije. Cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 1401 euro, što je 1,9 posto povoljnije nego lani u istom mjesecu.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini bilježi Rijeka gdje su stanovi 11,3 posto povoljniji nego lani. Jedan metar kvadratni u Rijeci je tijekom listopada iznosio 1498 eura, što je 0,4 posto jeftinije nego mjesec ranije.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene stanova pale si u Zadru, te su na mjesečnoj razini bile niže za 0,6 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1601 euro.
Splitski stanovi bilježe jedva zamjetan porast cijena na mjesečnoj razini koji iznosi 0,09 posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila 2139 eura.
Osječki su kvadrati poskupili za 1 euro, pa im je cijena tijekom listopada iznosila 960 eura, što označava mjesečni porast cijene od 0,1 posto, ali i godišnji pad od 0,2 posto.
U Zagrebu su cijene porasle na 1783 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto više nego mjesec ranije, ali 2,7 posto manje nego lani tijekom listopada.
U baroknom gradu Varaždinu cijene stanova porasle su 0,2 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1055 eura.

Kakve su  cijene stanova na području Like, za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine d.o.o. : „Najbolja je prodaja stanova u Senju gdje se cijene kreću od 800 – 1300 e/m2 u stambenim zgradama, a sam centar grada u starim zgradama ima derutnih stanova već od 200 – 700 €/m2.“  Bižanović navodi i kako su cijene stanova pale i u Gospiću i Otočcu gdje se cijena novogradnje kreće oko 1000 eura po metru kvadratnom, a zgradama koje su  stare nekoliko desetaka godina (20 –30 godina) cijene variraju od 700 do 900 eura po metru kvadratnom. Bižanović  je rekao i kako su cijene stanova u Novalji također u padu, a prosječne se cijene kreću od 1300 – 1600 eura po metru kvadratnom- ovisno o zgradi, udaljenosti od mora i uporabnoj dozvoli. „Na Plitvicama, u Korenici i Karlobagu stanova ima od 500 – 800 €/m2, a apartmana do 1100 €/m2.“-dodaje Ivan Bižanović za portal Crozilla.com.

Zagreb

Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova u gotovo svim dijelovima grada na mjesečnoj bilježe porast cijena, no na godišnjoj razini bilježe pad.

Tablica br. 2: Prosječna tražena cijena stanova zagrebačkih naselja: usporedba cijena rujan/listopad 2011.godine

Tijekom listopada pad cijena zahvatio je zapadni dio grada u kojemu su cijene stanova iznosile 1715 eura po metu kvadratnom- što je tek 0,06 posto manje nego mjesec ranije, a 0,9 posto manje nego lani u istom razdoblju.
Najveći pad cijena na godišnjoj razini bilježe stanovi na području Novog Zagreba, a tijekom listopada njihova je cijena bila čak 5,6 posto niža nego u lani u istom mjesecu. Prosječna tražena cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila je 1485 eura što je 0,3 posto više nego prošli mjesec.
Istočni dijelovi grada bilježe porast cijena stanova od 0,7 posto te oglašavane cijene kvadratnog metra stana tamo iznose 1754 eura, što je na godišnjoj razini 2,2 posto manje.
Prema podacima portala Crozilla.com najviše cijene stanova i dalje su u Centru grada, a za jedan metar kvadratni potrebno je izdvojiti 2073 eura. Na mjesečnoj su razini cijene  tamošnjih stanova porasle za 0,6 posto, dok na su godišnjoj razini pale za 2,6 posto.

Komentari
  1. 7 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>