U Splitu najveći porast cijena stanova

cijene-kuca-stanova-crozilla_nekretninePrvi mjesec ove godine donio je nove promjene u cijenama stanova, a statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je u nekim gradovima nakon dužeg vremena došlo i do porasta oglašavanih cijena.
Na portalu Crozilla.com tijekom siječnja vladala je najveća potražnja upravo za stanovima, čak i unatoč tome što su njihove cijene u prosjeku bile više no cijene kuća. Najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, zatim u Splitu, Puli, Zadru i Osijeku.

U Splitu najveći porast, a u Zagrebu najveći pad cijena stanova

Najveća razlika u siječanjskim cijenama vidljiva je u Splitu koji bilježi porast, te u Zagrebu gdje je zabilježen pad cijena.

Porast oglašavanih cijena na portalu Crozilla.com vidljiv je u gradovima uz more, a od onih na kontinentalnom dijelu iznimka je tek Bjelovar u kojem su prosječne tražene cijene stanova zabilježile porast od 0,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 875 eura.
Blaga, jedva zamjetna promjena zabilježena je u većini gradova, dok veći porast bilježi tek Split u kojem su cijene na mjesečnoj razini porasle za 5,2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2124 eura. Po visini cijene, na prvom mjestu se tijekom siječnja isticao Dubrovnik u kojem je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 2899 eura. U odnosu na posljednji mjesec prošle godine tamošnje su cijene porasle 0,1 posto, jednako koliko i u Rijeci gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1378 eura. Porast oglašavanih cijena na portalu Crozilla.com zabilježen je i u Šibeniku (0,9 posto), Puli (1,1 posto) i Zadru (1,7 posto). Šibenskim stanovima, prosječna tražena cijena je prema statistikama portala Crozilla.com porasla na 1411 eura, u Puli je iznosila 1306 eura, a u Zadru 1733 eura po metru kvadratnom.
Najveći mjesečni pad cijena bilježi Zagreb u kojem se za „kvadrat“ stana tijekom siječnja tražilo 1562 eura, što je 0,8 posto manje no mjesec ranije. Varaždinskim je stanovima cijena pala za 0,4 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1113 eura po metru kvadratnom. Putem portala Crozilla.com u Osijeku je „kvadrat“ stana oglašavan po prosječnoj cijeni od 992 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,2 posto.

Kuće 9% jeftinije od stanova

Nije pravilo da unatoč dubokoj krizi cijena „kvadrata“ igra odlučujuću ulogu kod kupnje nekretnine. Na portalu Crozilla.com najveća potražnja vlada za stanovima u Zagrebu, dok su kuće u „drugom planu“, čak i unatoč tome što su jeftinije no stanovi. Tijekom siječnja, na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com, cijene kuća bile su preko 9 posto niže od cijena stanova. Taj podatak i nije toliko neobičan, s obzirom da su u mnogim velikim gradovima cijene kuća putem portala Crozilla.com oglašene po cijenama nižim i od 500 eura po „kvadratu“, dok su stanovi po tim cijenama „endemični“ slučajevi.

Prosječne tražene cijene „kvadrata“ tijekom siječnja išle su na ruku kupcima kuća u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku – jer su u tim gradovima bile niže nego cijene stanova.
Tijekom siječnja, na portalu Crozilla.com najveća je razlika između oglašavanih cijena kuća i stanova bila vidljiva u Osijeku. Naime, cijene osječkih stanova tijekom siječnja bile su 34,5 posto više no cijene kuća, što pretvoreno u novac daje razliku od čak 342 eura po metru kvadratnom.

Kuće su u Zagrebu bile jeftinije od stanova, a razlika u prosječnim traženim cijenama „kvadrata“ je iznosila čak 294 eura, odnosno 18,8 posto. U Zadru je razlika iznosila 213 eura po „kvadratu“, odnosno 12,3 posto, dok su kuće u Rijeci bile 13,9 posto povoljnije od stanova, što predstavlja razliku od 192 eura po metru kvadratnom.
U Puli, Splitu i Dubrovniku siječanjske su cijene išle na ruku kupcima stanova. Pulske su kuće tako bile 2,3 posto, odnosno 30 eura po „kvadratu“ skuplje no stanovi. U Splitu je ta razlika iznosila 123 eura, odnosno 5,8 posto, a u Dubrovniku čak 183 eura po „kvadratu“.

Prosječne tražene cijene kuća i stanova tijekom siječnja 2015., izvor: Crozilla.com
Crozilla-cijene_kuća_i_stanova,siječanj_2015

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>