Cijene stanova najviše porasle u najskupljem Dubrovniku

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom prosinca zabilježile porast vrijednosti.

U odnosu na studeni, u prosjeku su porasle za 0,5 posto, te za oko 6 posto u odnosu na 2015. i 2016. godinu.
Najveći godišnji porast cijena stanova oglašavanih na Crozilla.com zabilježen je na Jadranu, a pritom prednjače Dubrovnik i Split.

Dubrovnik-crozilla-12-2017
U gradu najviših cijena – Dubrovniku, tijekom prosinca su stanovi bili oko 14 posto skuplji no lani u istom mjesecu, te 0,3 posto skuplji nego u studenom, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 3619 eura. U usporedbi s posljednjim mjesecom 2015. godine tamošnje su cijene bile gotovo 20 posto više.
Velik godišnji porast osjetio se i u Splitu gdje su cijene bile preko 13 posto više no lanjske, dok su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 2543 eura.

Više prosinačke cijene zabilježene su i u Puli gdje su bile 12,5 posto više no u istom mjesecu lani, te 0,9 posto više no prethodni mjesec, pa je cijena kvadratnog metra iznosila 1472 eura.

U Zadru su prosječne cijene stanova oglašavanih na Crozilla.com porasle za 0,6 posto na mjesečnoj, te za 7 posto na godišnjoj razini, a za jedan je četvorni metar u prosjeku iznosio 1931 euro.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom prosinca tek u rijetkim gradovima imale niže cijene nego u istom mjesecu prethodne godine.

U Varaždinu su na godišnjoj razini pale za 1,3 posto, dok su u odnosu na studeni pale za 0,7 posto, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1102 eura.

Godišnji pad zabilježen je i u Opatiji gdje su cijene bile za 1 posto niže. Prosječna oglašavana cijena tamošnjih „kvadrata“ iznosila je 2952 eura što je 0,2 posto manje no mjesec ranije.

Najveći mjesečni porast tijekom prosinaca je iznosio 2 posto, a zabilježen je u Senju gdje su se cijene popele na 1353 eura po kvadratnome metru.
Cijene stanova u unutrašnjosti su i dalje ostale niže od prosjeka. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su u Slavonskom Brodu stanovi bili skuplji za 1 posto, pa se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 846 eura. Osijek bilježi porast od 0,3 posto na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pa je cijena četvornog metra stana u prosjeku iznosila 955 eura.

Najveći mjesečni pad cijena tijekom prosinca je zabilježen na području Bjelovara gdje su stanovi bili 1 posto jeftiniji no mjesec ranije, a cijena kvadratnog metra je iznosila 813 eura. Prosječne oglašavane cijene tamošnjih stanova na godišnjoj su razini porasle za 5,3 posto.

Mjesečni porast od 1,4 posto, prema podacima oglasnika Crozilla.com, bilježi Zagreb gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražio 1761 euro, što predstavlja godišnji porast od 8 posto.

Zagreb i dalje najtraženiji

Najveća potražnja tijekom prosinaca je vladala za stanovima koji se prodaju na području Zagreba, Pule, Splita, Osijeka i Zadra. Potencijalni strani kupci koji su pokazali interes za stanovima tijekom prosinca su na Crozilla.com najčešće dolazili iz BiH, Njemačke, Srbije i Švicarske, a najčešće su pretraživali one koji se prodaju na području Zagreba, Poreča, Splita, Pule i Zadra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>