Cijene stanova na godišnjoj razini niže za 6,3 posto

Prema statistikama portala Crozilla.com, cijene stanova tijekom kolovoza zabilježile su mjesečni pad od 1,1 posto, a na godišnjoj razini pad cijena iznosi 6,3 posto.
U odnosu na kolovoz 2008.godine cijene stanova  danas su niže čak 12,8 posto, a u odnosu na isto razdoblje 2009.godine cijene su niže 8 posto.
Već nekoliko uzastopnih  godina cijene stanova na Jadranu tijekom kolovoza  bilježe pad, a tako se dogodilo i ovaj put-  promjena cijene stanova u većini je gradova imala negativan predznak.  Izuzetak je tek Split koji je već nekoliko godina za redom tijekom kolovoza  „sretne ruke“  pa bilježi blagi porast cijena stanova.  Split, Osijek, Zagreb i Sisak gradovi su koji su prema Crozillinim statistikama u kolovozu zabilježili porast cijena na mjesečnoj razini.  Pula je, pak, jedini grad koji bilježi porast cijena na godišnjoj razini.

Tablica br.1:Prosječna cijena stanova u  kolovozu, te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Tijekom kolovoza cijene splitskih stanova zabilježile se neznatan rast od 0,09 posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila 2128 eura.  Već nekoliko  godina za redom mjesec  kolovoz donosi pad cijena stanova u gradovima na moru, a Split je jedini koji od 2008.godine pa sve do danas, u kolovozu  bilježi porast cijena.
Prije točno godinu dana, u kolovozu prošle godine, grad Osijek zabilježio je pad cijena stanova koji je vrijednost tamošnjih kvadrata spustio ispod 1000 eura po metru kvadratnom, a iste se cijene do danas nisu popele iznad te granice. I unatoč najvećem mjesečnom  porastu cijena,koji iznosi  2,4 posto, cijene kvadrata osječkih stanova ostale su „troznamenkaste“,  te su tijekom kolovoza u prosjeku iznosile 956 eura po metru kvadratnom.
Na najdinamičnijem tržištu, onom zagrebačkom,  tijekom kolovoza nisu se dogodile  velike promjene u cijenama stanova. U odnosu na prošli mjesec cijene zagrebačkih stanova porasle su tek za 0,06 posto,ali je na godišnjoj razini zabilježen pad od 3,5 posto. Prosječna tražena cijena  za stan na području grada Zagreba iznosila je  1783 eura po metru kvadratnom.
Porast prosječne tražene cijene od 4 posto donio je Sisku cijene kvadrata od 953 eura.
Varaždinski stanovi tijekom kolovoza imali su prosječnu traženu  cijenu 1042 eura po metru kvadratnom, što je 2,6 posto niže nego mjesec ranije.
Najveći mjesečni pad cijene stana tijekom kolovoza zabilježio je Šibenik u kojem su cijene bile niže za 6 posto nego li u srpnju, što je cijene jednog metra kvadratnog spustilo na 1450 eura.
Najveći pad na godišnjoj razni  bilježi  Rijeka u kojoj su stanovi tijekom kolovoza bili čak 11,2 posto povoljniji nego lani. Cijena tamošnjeg metra kvadratnog, prema podacima Crozilla.com tijekom kolovoza iznosila je 1516 eura, što je 0,9 posto manje nego li u srpnju.
Porast cijena na godišnjoj razini tijekom kolovoza bilježi jedino grad Pula u kojem je prosječna tražena cijena bila 5,3 posto viša nego lani  u istom razdoblju. No cijena od 1459 eura po metru kvadratnom donijela je Puli jedva zamjetan  mjesečni pad od 0,07 posto.
Grad Zadar tijekom kolovoza bilježi pad cijena stanova: na godišnjoj razini 5,4 posto, a na mjesečnoj 0,4 posto, pa su prosječne tražene cijene zadarskih stanova iznosile 1554 eura.
Unatoč padu na mjesečnoj i godišnjoj razini, cijene stanova u Dubrovniku i dalje su više nego u ostalim gradovima. Tijekom kolovoza prosječna oglašavana cijena, prema podacima portala Crozilla.com iznosila je 3143 eura, što je 4,2 posto manje nego prošli mjesec, a  6,4 manje nego lani u istom razdoblju.


Zagreb – cijene bez većih promjena

Prema podacima portala Crozilla.com većina zagrebačkih kvartova bilježi porast cijena stanova. Istok, gdje je cijena jednog metra kvadratnog stana iznosila 1749 eura, bilježi porast cijena od 0,4 posto.  Zapadni dio grada bilježi porast cijena stanova od 0,6 posto, pa se cijena jednog metra kvadratnog  podigla na 1715 eura.  Cijena metra kvadratnog u Novom Zagrebu ostala je jednaka kao u srpnju, te iznosi 1494 eura. Za metar kvadratni u Centru tijekom kolovoza  trebalo je izdvojiti 2082 eura, što u odnosu na srpanj predstavlja pad cijene od 0,4 posto.

Tablica 2: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja: usporedba cijena  srpanj/kolovoz 2011.godine


Prognoze

Uzmemo li u obzir stanje na tržištu nekretnina u protekle dvije godine,prema statistikama cijena objavljenih na portalu Crozilla.com,  uviđamo da jesen posljednjih nekoliko godina nije donosila značajnija odstupanja u cijenama, stoga očekujemo da se u narednim mjesecima neće dogoditi velike promjene kod cijena stanova.


Potražnja

Stanovi  grada  Zagreba, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke te Zadarske i Primorsko-goranske županije tijekom  kolovoza bili su predmet želja stranim i domaćim posjetiteljima portala Crozilla.com.
Strani posjetitelji koji su u kolovozu pokazivali  interes za stanovima objavljenima  na portalu Crozilla.com dolazili su iz sljedećih zemalja: BiH, Švicarske,Švedske, Austrije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva te Njemačke i  Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>