Cijene stanova još uvijek u padu

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u ožujku su na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto. Svi su gradovi zabilježili pad traženih cijena, osim Rijeke koja bilježi jedva zamjetan porast od tek 0,06 posto.
U odnosu na ožujak 2011. godine prosječne tražene cijene stanova bile su za 1,9 posto niže,  zatim 5 posto niže no u istom mjesecu 2010.godine, te 11,3 posto niže no 2009., a u odnosu na isti mjesec  2008.godine zabilježen je pad cijena od cak 16 posto.
Prema Crozillinim podacima najmanje promjene u vrijednosti  stambenih kvadrata bilježi Rijeka gdje su cijene porasle tek za 0,06 posto,  a prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom ožujka iznosila je 1467 eura, sto je tek 1 euro vise no mjesec ranije.  Na godišnjoj razini tamošnje cijene tijekom ožujka bilježe najveću razliku, cak 7,2 posto.
Za 0,9 posto jeftiniji no tijekom veljače bili su u ožujku stambeni kvadrati u Zadru, a prosječna tražena cijena iznosila je 1587 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u Puli pale su tek za 0,8 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila  1358 eura – sto je 5,1 posto manje no lani tijekom ožujka.
Iako cijene dubrovačkih stanova posljednjih godina bilježe osjetan pad (čak 20 posto u odnosu na ožujak 2008.godine), činjenica je da su one mnogo više od onih u ostalim gradovima, te se i danas stanovi u tom gradu rijetko mogu pronaći po cijenama ispod 2000 eura po metru kvadratnom, a nije nepoznanica da tamošnji stambeni kvadrati ponekad iznose između 4 i 6 tisuća eura.
Po visini cijene kvadratnog metra na prvom se mjestu još uvijek nalazi Dubrovnik u kojem je prosječna tražena cijena stana tijekom ožujka iznosila 3229 eura. Na drugom se mjestu nalazi Split gdje se za kvadrat stana tijekom ožujka u prosjeku tražilo oko 2116 eura, sto je 0,4 posto manje nego mjesec ranije.  Tijekom ožujka, na portalu Crozilla.com u tom su se gradu mogli pronaći stanovi po cijenama od 1000 pa sve do 5000 eura po metru kvadratnom.
Za razliku od Jadrana, cijene stanova u kontinentalnom dijelu Hrvatske su niže. Tako je tijekom ožujka  prosječna tražena cijena stana u Osijeku, Gospiću, Bjelovaru, Vukovaru ili Sisku  bila ispod 1000 eura po metru kvadratnom.
Osječke
cijene stanova tijekom ožujka zabilježile su pad od 0,5 posto, te su i dalje ostale troznamenkaste, a za jedan metar kvadratni u prosjeku se tražilo  962  eura.

Prema podacima internetskog portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena stambenog kvadrata tijekom ožujka u Zagrebu se kretala oko 1758 eura, što je 0,1 posto manje no mjesec ranije.
Poznato je da unatoč potražnji većoj no u ostalim gradovima Lijepe naše, cijene stanova u Zagrebu iz mjeseca u mjesec padaju. Tako je prema podacima portala Crozilla.com u odnosu na lanjski ožujak tražena cijena zagrebačkih stanova pala za 2,4 posto, zatim 6,8 posto u odnosu na isti mjesec 2010.godine, te čak 11,8 posto u odnosu na ožujak 2009.godine.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba veljača/ožujak, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Zagreb-cijene i dalje u padu

Kriza  koja je usporila prodaju nekretnina,  donijela je i neke pozitivne stvari,  a to su  cijene stanova o kakvima smo prije nekoliko godina mogli samo sanjati, pa se u Zagrebu sve češće mogu pronaći kvalitetni stanovi čija se cijena vrti ispod 1000 eura po metru kvadratnom. Tijekom ožujka na portalu Crozilla.com  oglašen je velik broj stanova na prodaju, a njihove su se cijene imale raspon od tek nekoliko stotina eura, pa sve do 6000 eura po metru kvadratnom.
Najniža cijena kvadrata stana tijekom ožujka zabilježena je kod stanova u Novom Zagrebu s prosječnom cijenom od 1466 eura, dok najviše cijene uvijek drže stanovi u centru grada gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2019 eura.  Po prosječnoj traženoj cijeni od oko 1754 eura tijekom ožujka su se na portalu Crozilla.com oglašavali stanovi na području istočnog dijela grada, dok su se za 50 eura manje, odnosno za 1704 eura oglašavali stanovi u zapadnom dijelu grada.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, usporedba veljača/ožujak, te promjena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)


Promjena prosječnih traženih cijena stanova objavljenih na portalu tijekom ožujka 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012. godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>