Novi minusi na promjeni cijene stanova

Posljednji mjesec 2012. godine donio je nastavak pada cijena stanova, a one su prema podacima portala Crozilla.com bile 0,6 posto niže no mjesec ranije, te 3 posto niže no lani u istom mjesecu.
Pad traženih cijena stanova obilježilo je 2012.godinu, pa su one i tijekom prosinca u većini gradova bile niže no u studenom, ali i niže no u posljednjem mjesecu prijašnjih godina.
Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene stanova su u odnosu na one iz prosinca 2010.godine, pale za 4 posto, zatim 7 posto u odnosu na isti mjesec  2009.godine, te 10 posto u odnosu na posljednji mjesec 2008.godine.

Tablica 1.:  Prosječna tražena cijena stana: usporedba studeni-prosinac, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Cijene zagrebačkih stanova tijekom posljednjeg mjeseca u godini zabilježile su daljnji pad, na mjesečnoj razini 0,2 posto, a na godišnjoj 4,3 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1702 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad cijena bilježi Pula u kojoj je prosječna tražena cijena iznosila 1390 eura po metru kvadratnom, što je 3,8 posto niže no mjesec ranije.

Riječkim stanovima cijena je u prosincu bila za 0,2 posto niža u studenom, a za jedan se metar kvadratni u tom gradu u prosjeku tražilo 1449 eura.

Prosječna tražena cijena stana od 1572 eura po metru kvadratnom tijekom prosinca zabilježena je u Zadru, a to je 0,5 posto manje no prošli mjesec, odnosno 3 posto manje no u prosincu lani.

Posljednji mjesec 2012. godine Splitu je donio blagi porast cijena: 1 posto na mjesečnoj i  1,2 posto na godišnjoj razini, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom prosinca iznosila 2139 eura.

U Osijeku su se prosinačke cijene stanova spustile za dodatnih 2,4 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 948 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com na mjesečnoj razini cijene dubrovačkih stanova ne bilježe promjene, pa je njihova cijena ostala 3024 eura po metru kvadratnom, što je, pak, na godišnjoj razini pad od 6,5 posto.


Cijene zagrebačkih stanova

Cijene zagrebačkih stanova, prema podacima portala Crozilla.com tijekom prosinca nastavile su padati: na godišnjoj razini zabilježen je pad od 4,3 posto, a na mjesečnoj razini 0,2 posto.

Tablica 2.: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, te promjena na godišnjoj i mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Prema podacima portala Crozilla.com, mjesečni  pad cijena stanova od 0,3 posto tijekom prosinca zabilježen je na zapadnom dijelu grada gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1649 eura.

Stanovi na istočnom dijelu grada na godišnjoj razini bilježe najmanju razliku u cijeni, odnosno pad od 2,7 posto. Na mjesečnoj je razini u tom dijelu grada pad traženih cijena tijekom prosinca 2012.godine iznosio 0,4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražio 1721 euro.

Novi Zagreb, u kojem se za jedan metar kvadratni stana tijekom prosinca u prosjeku tražilo 1416 eura, bilježi mjesečni pad cijena od 0,5 posto, te godišnji pad od 4,8 posto.

Na  godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe stanovi u Centru, gdje se na mjesečnoj razini cijena nije mijenjala, te je ostala jednaka onoj iz studenog, 1935 eura po metru kvadratnom, što na godišnjoj razini predstavlja pad od 5,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>