Cijene stanova i dalje su u padu

Ožujak je donio pad cijena stanova oglašavanih na portalu Crozilla.com. U odnosu na veljaču,cijene su pale 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 5,2 posto.
Usporedimo li cijene stanova s onima iz ožujka 2009. godine cijene su danas niže čak 11,3 posto.

Tijekom ožujka je oglašavana cijena odnosu na veljaču stagnirala na području cijele Hrvatske, a s obzirom da je  ponuda i dalje veća od potražnje, promjena  cijene je u većini gradova imala negativan predznak.

Domaći i strani posjetitelji portala Crozilla.com  tijekom ožujka  najveći su  interes pokazali za stanovima  na području  Zagreba, Splita i Zadra. A najveći broj stranih posjetitelja zaredao se iz  BiH, Kanade,  Njemačke, Švicarske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tablica br.1.: Prosječna cijena stanova u hrvatskim gradovima: usporedba cijena  veljača /ožujak 2011.godine.

Unatoč dugotrajnom  padu cijena stanova, Zagreb i Pula u ožujku su zailježili porast cijena prema podacima poratala za nekretnine i turizam Crozilla.com.
Najdinamičnije tržište nekretnina u Hrvatskoj, ono zagrebačko, bilježi mjesečnu promjenu od 0,03 posto te je cijena tijekom ožujka iznosila 1801,5 eura (čime je cijena kvadrata   u odnosu na veljaču  porasla za 0,5 eura). Usporedimo li te cijene s cijenama istog razdoblja prošle godine, dobit ćemo promjenu od 4,5 posto.

U prva tri mjeseca ove godine  Pula je  posjetiteljima  portala Crozilla.com   postala vrlo atraktivna destinacija,  te se nalazi na samom vrhu, tj. na prvom mjestu traženih istarskih gradova što je , između ostalog,   rezultiratralo  povećanjem cijena tamošnjih stanova.
Iako cijena na godišnjoj razini bilježi minus od 3,11 posto, u  Puli je na mjesečnoj razini cijena metra kvadratnog porasla za 2,8 posto te je u ožujku iznosila 1431 euro.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su u Varaždinu, našem baroknom gradu u ožujku  cijene stanova pale za 0,4 posto, a njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 1059 eura po metru kvadratnom.

Cijene stanova u gradu Splitu u  ožujku su na mjesečnoj razini ostale nepromjenjene te su kao i u veljači iznosile 2119 eura po metru kvadratnom.  Split je  jedini grad koji u ožujku bilježi porast cijena na  godišnjoj razini, a on iznosi  0,9 posto.

Promjenu od 0,9 posto manje  bilježe stanovi u Rijeci, što znači da metar kvadratni stana trenutno iznosi 1581 eura. Usporedimo li trenutnu cijenu s cijenama iz istog razdoblja prošle godine dobit ćemo pad tražene cijene od 6,7 posto.

Zadar u veljači bilježi pad cijena stanova na mjesečnoj razini i to u visini od 2,6 posto, dok u odnosu na ožujak prošle godine pad iznosi 4,9 posto. Tamošnje su prosječne oglašavane  cijene stanova ovog ožujka iznosile 1552 eura po metru kvadratnom.

Osijek je grad koji na godišnjoj razini bilježi najveći pad cijena stanova , a on iznosi čak 13 posto.  U ožujku su cijene tamošnjih  stanova iznosile 941 euro po metru kvadratnom, što u odnosu na veljaču  označava cijena od 1,9 posto.

Iako je pad cijena i u ožujku  zabilježen u Dubrovniku, titula najskupljeg hrvatskog grada i dalje mu pripada  jer su tamošnji  stanovi  višestruko skuplji  od onih  u većini naših  gradova.  Mjesečni pad  2,6 posto ovom je gradu donio cijene od 3029 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova u ovom su gradu  7,4  posto niže nego u istom razdoblju lani.

Zagreb

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su Centar, Trešnjevka i Jarun u ožujku  bili kvartovi u kojima je zabilježen najveći broj znatiželjnika  zainteresiranih za kupnju stana.

Tablica br.2.: Prosječna cijena stanova zagrebačkih naselja:usporedba cijena  veljača /ožujak 2011.godine

Zapad i Istok grada u ožujku su zabilježili porast cijena stanova od 0,1 posto. Prosječna je oglašavana cijena stana na Zapadnom dijelu grada iznosila 1700 eura po metru kvadratnom, dok je na istočnom dijelu grada iznosila 1770 eura po metru kvadratnom.

Najskuplji kvadrat ostaje u centru Zagreba gdje je zabilježen pad cijene od 0,2 posto te kvadrat stana iznosi 2098 eura.
Najjeftiniji i dalje ostaju stanovi u Novom Zagrebu, koji  u ožujku bilježe  negativan predznak od  1,3 posto, što je cijenu snizilo na 1497 eura po metru kvadratnom.

Usporedba: Zagreb-susjedi

Unatoč činjenici da cijene naših stanova već neko vrijeme bilježe pad, zagrebački su stanovi ipak skuplji od onih u našim susjednim zemljama.
Prema podacima srbijanskog portala za nekretnine Enekretnine.com , cijene  zagrebačkih stanova više su  za 36,3 posto od sarajevskih, od onih u Skopju za 13,7 posto te od beogradskih za 1,6 posto. Stanovi na području Podgorice  skuplji su od zagrebačkih čak 10,2 posto.

Kupci su „tražena roba“

Pojedinim  prodavateljima  stanova  nove su Vladine mjere, kao i smanjenje kamata na stambene kredite ulile tračak nade da će  obujam prodaje narasti te da bi time mogli zaraditi koji euro  više.  No, pri tom su zaboravili da je kupcima još uvijek  cijena  prioritet.
Između kupaca i prodavatelja velika je razlika u svijesti  o stanju na tržištu nekretnina. Dok se jednima cijene čine previsoke, prodavataljeima se pak čine niskima, stoga za svaki slučaj objavljuju  nešto  višu cijenu. No, kako i jedni i drugi svoj novac i svoju imovinu cijene, prisiljeni su naći se na pola puta. Stoga kupci uvijek traže dodatan popust, a prodavatelji u većini slučajeva pristaju na kompromis.
I dok se do prije samo nekoliko godina tražio „stan više“, danas se situacija okrenula u korist kupcima koji su postali „tražena roba“, a njihov novac vrijedi više no ikada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>