Cijene stanova i dalje najviše na Jadranu

Najkraći mjesec u godini donio nastavak pada cijena

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su prosječne tražene cijene stanova tijekom veljače zabilježile pad od 1,6 posto na godišnjoj te 0,6 posto mjesečnoj razini.
U posljednjih nekoliko godina cijene stanova drastično su pale, a tijekom veljače njihove su cijene dosegle niže vrijednosti no u istom mjesecu u posljednjih pet godina. Usporedimo li tako cijene stanova objavljenih na portalu Crozilla.com tijekom veljače, s onima iz istog mjeseca 2008.godine razlika iznosi 15,7 posto, a pritom najveći pad cijena bilježe Dubrovnik (u kojem su cijene  u odnosu na isto razdoblje pale čak za 36 posto, što pretvoreno u eure daje razliku od čak 1678 eura po metru kvadratnom) i Zagreb u kojem je trenutna cijena čak 18,6 posto niža no u veljači 2008.godine.
U usporedbi s veljačom 2009.godine trenutne su cijene niže za 16,2 posto, a pritom je najveća razlika zabilježena u Splitu i iznosi 23,5 posto te ponovno u Zagrebu gdje iznosi 17,6 posto.

U usporedbi s veljačom 2010.godine cijene su niže za7,2 posto, te za 3 posto u odnosu na isti mjesec 2011.godine, dok su prema podacima portala Crozilla.com, na godišnjoj razini cijene stanova niže za 1,6 posto.

Tijekom veljače paleta cijena stanova od grada do grada bila je vrlo šarolika, a prema statistikama portala Crozilla.com rastezala se u cjenovnom rasponu od tek nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća eura za jedan metar kvadratni. Tako je stanove s najvišim cijenama „kvadrata“ tijekom veljače bilo moguće pronaći u novijim, ekskluzivnim nekretninama na dobrim lokacijama poput središta ili „elitnih“ dijelova gradova, a pritom je istih pak najveći broj bio na Jadranu, dok je kontinentalni dio Hrvatske cijenom ipak nešto primjereniji.  Dok je u Zadru, Splitu ili Dubrovniku teško pronaći „kvadrat“ stana po oglašavanoj cijeni ispod 1000 eura, u Zagrebu, Osijeku pa čak i u Rijeci takvi stanovi nisu rijetkost te su postali sve učestaliji.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba siječanj-veljača, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Na godišnjoj, ali i na mjesečnoj razini najveći pad cijena bilježe Dubrovnik i Split. Prema podacima portala Crozilla.com cijene dubrovačkih stanova na mjesečnoj su razini pale za 2,4 posto, te 4,3 posto na godišnjoj razini, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila se ispod 3000 eura, te je iznosila 2987 eura. Mjesečni pad cijena od 1,8 posto i godišnji pad od 3,1 posto zabilježeni su u Splitu gdje se tijekom veljače za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2058 eura.

Za 0,8 posto niže no mjesec ranije bile su cijene stanova u Zadru gdje je prosječna cijena metra kvadratnog tijekom veljače iznosila 1584 eura.

Pad cijena od 0,1 posto bilježe zagrebački stanovi, dok je osječkim stanovima cijena porasla za jednako toliki postotak. Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u Zagrebu za 3 su posto bile niže no lani u istom mjesecu, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1707 eura. Osječkim je stanovima na godišnjoj razini cijena pala za 0,3 posto, a njihova je prosječna tražena cijena tijekom veljače iznosila 964 eura po metru kvadratnom.

Riječkim stanovima tijekom veljače cijena je na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s istim mjesecom lani, pala za 1,4 posto, a u odnosu na mjesec ranije za 0,1 posto, pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1446 eura.

Pula, u kojoj je tijekom veljače prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1401 euro, zabilježila je porast cijena stanova od 0,8 posto na mjesečnoj razini i 2,3 posto na godišnjoj razini.

Promjena cijene zagrebačkih stanova još uvijek u minusu

Cijene Zagrebačkih stanova i tijekom veljače zabilježile su pad, te su bile niže no prošli mjesec, ali i niže no lani u istom mjesecu. Na godišnjoj razini najmanju promjenu bilježe stanovi na istočnom dijelu grada (-2 posto), dok najveći godišnji pad bilježe oni u Novom Zagrebu (-5,1 posto).

Centar bilježi najveći mjesečni pad koji iznosi 0,7 posto, a za jedan se metar kvadratni tijekom veljače u tom dijelu grada tražilo 1936 eura.

Na zapadnom dijelu grada cijene su bile tek za 0,04 posto niže no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1648 eura.

Mjesečni pad cijena od 0,6 posto zabilježen je na istočnom dijelu grada, a prosječna tražena cijena iznosila je 1711 eura.

U Novom Zagrebu tijekom veljače je prosječna cijena stana pala za 0,5 posto, pa su se tamošnje cijene spustile na 1395 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, te promjena na godišnjoj i mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>