Cijene stanova i dalje bilježe pad

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su se tražene cijene stanova i u studenom nastavile kretati silaznom putanjom te su bile mnogo niže nego prijašnjih godina.
Na godišnjoj razini cijene stanova pale su za 1,7 posto, a u odnosu na 2009.godinu niže su za 8,3 posto,  te su  7,1 posto niže nego u studenom 2008.godine.
U mjesecu studenom, najveća je potražnja bila za stanovima na području Zagreba, te Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Najveći porast cijena na mjesečnoj razini tijekom studenog  bilježi Dubrovnik u kojem su cijene porasle za 2,1 posto, te su se popele na 3179 eura po metru kvadratnom – što je 4,5 posto niže nego prošle godine, a 3 posto niže nego u istom mjesecu 2009.godine.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stanova u studenom 2011., te promjena cijene na godišnjoj i mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

Najveći porast cijena na godišnjoj razini bilježi Zadar u kojem su stanovi bili za 3,7 posto skuplji nego lani. Prosječna tražena cijena stana u Zadru tijekom studenog iznosila je 1633 eura po metru kvadratnom, što je 2 posto više nego mjesec ranije.
Rijeka je također jedan od gradova koji je u studenom na mjesečnoj razini  zabilježio porast cijena stanova, a on iznosi 1 posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog iznosila 1513 eura. Najveći godišnji pad cijena zabilježen je upravo u Rijeci gdje su cijene stanova bile za 7,6 posto niže nego lani.

Prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana u Osijeku tijekom studenog iznosila je 969 eura, što znači da tamošnje  tražene cijene bilježe lagani porast od 0,9 posto na mjesečnoj razini, te 1 posto  na godišnjoj razini. No u usporedbi s 2009.godinom, Osijek bilježi najveći pad cijena stanova, a on iznosi čak 18 posto.
Cijena metra kvadratnog od 1372 eura Puli je donijela pad od 2 posto na mjesečnoj razini, te 4,3 posto na godišnjoj razini, dok u usporedbi sa studenim 2009.godine pad cijena tamošnjih stanova iznosi 7,5 posto.
Zagrebački su stanovi zabilježili pad traženih cijena: 0,06 posto  na mjesečnoj razini, te 2,3 posto na godišnjoj razini , pa je cijena jednog metra kvaratnog iznosila 1782 eura.
Cijene stanova u Splitu su za 0,6 posto pale su na mjesečnoj razini, a cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 2126 eura – što je za 2,4 posto više nego lani u istom razdoblju. U odnosu na studeni 2009.godine, tamošnje su cijene za 1,6 posto niže, a u usporedbi s istim mjesecom 2008.godine, niže su čak za 20,8 posto.

Ana Brničević, dipl.iur, iz tvrtke Elanija d.o.o. za portal Crozilla.com rekla je kako je prodaja stanova imala stagnaciju  u 2009. i 2010.godini, te da je ponovo „oživjela“ od proljeća 2011.godine i subvencioniranih kredita, te dodaje:  „Međutim, za razliku od vremena do 2008.g. kupci su danas rjeđi  i oprezniji, ali s obzirom na naše reference, imamo solidnu realizaciju, tako da je prisutno plaćanje uglavnom u ratama  ( po fazama gradnje )  za razliku od ranijeg vremena gdje smo imali češću prodaju uz avansno plaćanje.“  Brničević  dodaje i sljedeće:  „U cijenama je došlo do diferencijacije u odnosu na lokacije, ali još uvijek smatram da „starogradnja“ ima previsoku cijenu u odnosu na novogradnju, iako se u Splitu  posljednjih  mjeseci  uočavaju sniženja cijena starih stanova.“

Zagreb

Tijekom studenog  najtraženiji zagrebački kvartovi, kada je o kupnji stanova riječ, bili su Centar, Trešnjevka i Jarun.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stanova zagrebačkih naselja: usporedba cijena listopad/studeni 2011.godine

Zagrebački kvartovi Novi Zagreb i Centar tijekom studenog zabilježili su pad cijena stanova, dok su Zapad i Istok zabilježili porast cijena istih.
Najveća razlika u cijenama stanova na mjesečnoj razini, u studenom je zabilježena u Centru, gdje su stanovi bili za 0,4 posto povoljniji no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 2065 eura. U Novom  Zagrebu prosječna cijena stana tijekom studenog je iznosila 1484 eura po metru kvadratnom, što je 0,07 posto manje no mjesec ranije.
Stanovi zapadnog dijela grada zabilježili su porast cijena od 0,06 posto, što pretvoreno u eure iznosi tek 1 euro više, pa su cijene tijekom studenog iznosile 1716 eura po metru kvadratnom. Na istočnom dijelu Zagreba, cijene su porasle tek za 0,3 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog iznosila 1759 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>