Cijene stanova 16% niže no 2008.godine

Listopad je prema podacima portala Crozilla.com donio nastavak pada traženih cijena stanova.

Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijena stanova pale su za 0,5 posto na mjesečnoj razini, 1,3 posto na godišnjoj, te 3,9 posto u odnosu na listopad 2010.godine. U odnosu na  isti mjesec 2008.godine, cijene stanova  u prosjeku su pale za 16 posto, te 11 posto u odnosu na listopad 2009.godine.
Na mjesečnoj razini najveći pad cijena bilježe Pula (-1,6 posto) i Dubrovnik (-2,8 posto), a na godišnjoj razini Zagreb (-3,9 posto) i Rijeka (-2,2 posto).
U odnosu na cijene iz listopada 2010.godine najveći pad bilježe Rijeka (-13,3 posto) i Dubrovnik (-8,8 posto).

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana: usporedba rujan/listopad, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (izvor podataka: Crozilla.com)

U Rijeci je tijekom listopada prosječna tražena cijena stana ostala jednaka rujanskoj, 1464 eura po metru kvadratnom, što je 2,2 posto manje no lani u istom mjesecu.
U Osijeku su prosječne tražene cijene na mjesečnoj razini porasle za 1,8 posto, a na godišnjoj razini 0,6 posto, pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 966 eura.
Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su u Varaždinu cijene stanova na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, a na godišnjoj razini pale za 0,8 posto. Za tamošnji metar kvadratni u prosjeku se tražilo 1047 eura.
Pad cijena od 0,3 posto na mjesečnoj i 3,9 posto  na godišnjoj razini bilježe stanovi u Zagrebu, a njihova je prosječna tražena cijena tijekom listopada iznosila 1714 eura po metru kvadratnom.
Cijene pulskih stanova,  kojima se tijekom listopada za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1406 eura, na mjesečnoj razini bilježe pad od 1,6 posto, a na godišnjoj blagi porast od 0,4 posto.
U Splitu je, prema podacima portala Crozilla.com,  tijekom listopada cijena stana iznosila 2131 euro po metru kvadratnom, a to je 0,6 posto manje no mjesec ranije te 0,4 posto manje no u istom mjesecu lani.
Pad cijena od 0,2 posto na mjesečnoj te 1,5 posto na godišnjoj razini bilježe stanovi u Zadru, gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1577 eura.
Po prosječnoj cijeni od 3048 eura za metar kvadratni tijekom listopada su se na portalu Crozilla.com oglašavali stanovi u Dubrovniku, a ta je cijena 2,8 posto niža no mjesec ranije.


Zagreb- na godišnjoj razini u Centru najveći pad cijena

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene zagrebačkih stanova tijekom listopada  na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto, dok su se na godišnjoj razini spustile za 3,9 posto.
Prema podacima portala Crozilla.com na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe stanovi u centru grada, a njihova je cijena pala za 6,1 posto. Na mjesečnoj razini tamošnjim je stanovima cijena lagano porasla za 0,1 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1947 eura.
Pad od 0,6 posto na mjesečnoj i 3,9 posto na godišnjoj razini bilježe stanovi u Novom Zagrebu, a tijekom listopada njihova je prosječna tražena cijena iznosila 1426 eura.
Stanovi na zapadom dijelu grada na mjesečnoj razini bilježe pad cijena od 0,8 posto  te pad od 3,3 posto na godišnjoj razini, a za jedan metar kvadratni, prema Crozillinim podacima, u prosjeku se tražilo 1658 eura.
Najmanje promjene  u cijenama bilježe stanovi na istočnom dijelu Zagreba, a njihove su cijene, kao i prošli mjesec ostale 1725 eura, dok su  na godišnjoj razini pale za 1,7 posto.

Tablica br.2:  Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, te promjena na godišnjoj i mjesečnoj razini  (izvor podataka: Crozilla.com)

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako je situacija na tržištu nekretnina već mjesecima gotovo jednolična, iz mjeseca u mjesec cijene nekretnina bilježe lagana odstupanja koja u konačnici rezultiraju nižim cijenama, a s obzirom da nema naznaka promjene, za očekivati je da ćemo u tom tonu ući i u još jednu novu godinu.
Kako to još od početka krize biva, pri kupnji profitiraju kupci (naravno, najviše oni koji imaju „keš“), a u kredite se upuštaju samo najhrabriji. Stanovi čija cijena ne prelazi 1000 eura po metru kvadratnom više nisu „ugrožena vrsta“  pa kupci, koji si mogu priuštiti vlastitu nekretninu prolaze bolje no prije nekoliko godina, te  možemo reći da njihov novac danas vrijedi više. Primjerice, prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana u Splitu tijekom listopada bila je 514 eura jeftinija nego u istom mjesecu 2008.godine, u Puli  razlika ta iznosi 545 eura, a u Osijeku 350 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>