Cijene splitskih stanova bilježe najveći godišnji pad

Internetski portal za nekretnine i turizam Crozilla.com bilježi pad travanjskih cijena stanova u većini gradova, dok Dubrovnik, Osijek i Šibenik istovremeno bilježe porast.

Na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježi Split u kojem su travanjske cijene bile 7,9 posto niže no u istom mjesecu 2012.godine, zatim Zagreb s padom od 5,5 posto, te Rijeka u kojoj su travanjske cijene stanova u istom razdoblju pale za 4,2 posto.

Internetski portal za nekretnine i turizam Crozilla.com zabilježio je da su tijekom travnja cijene stambenog kvadrata na jadranskoj obali porasle u Šibeniku i Dubrovniku, dok Rijeka, Pula, Zadar i Split istovremeno bilježe pad.

Mjesečni porast od 2,8 posto donio je dubrovačkim stanovima prosječnu traženu cijenu od 3071 euro po metru kvadratnom, dok je porast od čak 3,4 posto podigao cijene šibenskih stambenih kvadrata na 1444 eura.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene stanova u Puli na mjesečnoj su razini pale za 1,9 posto, a u Rijeci za 1,4 posto, pa je prosječna tražena cijena pulskih stambenih kvadrata iznosila 1351 euro, a riječkih 1423 eura.

Unatoč padu od 1,7 posto u Splitu je prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana viša i od onog u središtu Zagreba te je tijekom travnja iznosila 2013 eura.

Značajan mjesečni pad od 2,5 posto bilježe prosječne tražene cijene zadarskih stanova kojima se tijekom travnja cijena spustila na 1577 eura po metru kvadratnom.

Travanjske cijene „kvadrata“ jednake onima iz ožujka ostale su u Slavonskom Brodu gdje su iznosile 908 eura te u Varaždinu  gdje su se zadržale na 1015 eura.

Na godišnjoj razini varaždinski stanovi bilježe pad cijena od 3,4 posto, oni u Slavonskom Brodu  bilježe porast od 1,2 posto, odnosno tek desetak eura po metru kvadratnom.

Prosječna tražena cijena stambenog kvadrata na zagrebačkom je tržištu pala za 1,4 u odnosu na ožujak i iznosila je 1652 eura.

Osječkim stanovima travanjska je cijena porasla za laganih 0,4 posto, pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 958 eura.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Cijene u zagrebačkim kvartovima i do 6 posto niže no lani

Kada je riječ o pojedinim dijelovima Zagreba, prosječna cijena najskupljih kvadrata stana, onih u središtu grada, tijekom travnja bila je 1886 eura što je 1,6 posto niže no mjesec ranije, te 5,6 posto niže no u travnju 2012.godine.

Novi Zagreb s prosječnom travanjskom cijenom „kvadrata“ od 1392 eura bilježi mjesečni pad od 1, odnosno godišnji od 4,2 posto.

Kvartovi u istočnom dijelu Zagreba tijekom travnja bilježe najveći mjesečni pad traženih cijena od 2,3 posto, te godišnji od 5,8 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1643 eura.

Najveći godišnji pad cijena, 6 posto, tijekom travnja zabilježen je na stanovima u zapadnom dijelu grada gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1594 eura.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, te promjena na mjesečnoj razini  (Izvor podataka: Crozilla.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>