Cijene rastu u županijama gdje je potražnja najveća

Kako to i obično  biva u ovom dijelu godine , cijene građevinskih zemljišta  lagano su porasle u županijama  na Jadranu, i to u onima u kojima je potražnja tijekom ožujka bila najveća.

Atraktivna  područja prkose recesiji te dopuštaju  cijenama građevinskih zemljišta  da lagano rastu na područjima gdje je interes kupaca velik.  Nakon Zagreba i Zagrebačke županije, posjetiteljima portala Crozilla.com u ožujku su najatraktivnija bila zemljišta  na  području  Istre i Zadarske županije, a upravo su te dvije županije u ožujku jedine zabilježile porast cijena građevinskih zemljišta.
Strani posjetitelji koji su u ožujku na portalu Crozilla.com pretraživali građevinska zemljišta,  u najvećem su broju  dolazili iz: Njemačke, Švicarske, BiH, Slovenije, Norveške i Austrije.

Rast potražnje rezultira rastom cijene

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako trenutno najatraktivnija područja na Jadranu , poput Istarske  i Zadarske županije u ožujku  jedine  bilježe porast cijena.

Tablica br.1: Prosječna cijena građevinskih zemljišta, usporedba cijena  veljača/ožujak 2011.godine

Prema podacima portala Crozilla.com  građevinska zemljišta Istarske županije u ožujku su zabilježila  najveći porast cijena, a on iznosi čak 6 posto, što je cijene diglo  na  88 eura po metru kvadratnom.

Cijene građevinskih zemljišta Zadarske županije u ožujku su porasle na 130 eura po metru kvadratnom, što je u odnosu na mjesec ranije porast od 1,6 posto.
Najveći pad cijena doživjela su građevinska zemljišta na području Zagrebačke županije. Tamošnje su cijene pale za 5,6 posto, a tijekom ožujka njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 67 eura po metru kvadratnom.
U odnosu na veljaču, prosječne  cijene građevinskih zemljišta  u gradu Zagrebu nastavile su padati.  Pad od 1,1 posto spustio je cijene zagrebačkih zemljišta na 179 eura po metru kvadratnom.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako  Primorsko-goranska  županija bilježi  pad cijena u visini od 2,7 posto, a prosječna oglašavana cijena tamošnjih građevinskih zemljišta iznosila je 110 eura po metru kvadratnom.
Splitsko – dalmatinska županija u odnosu na veljaču bilježi pad cijene građevinskog zemljišta od 1,8 posto. U ožujku  je za tamošnji građevinski  metar kvadratni zemlje trebalo izdvojiti 167 eura.

Zemljišta  na moru – pojedina mjesta  skuplja i od Zagreba

Prema  statistikama  cijena  portala Crozilla.com ,  najveći pad cijena u ožujku su doživjela hvarska građevinska zemljišta. Pad od 5,9 posto spustio je  cijene zemljišta na 127 eura po metru kvadratnom.
Najjeftiniji metar kvadratni građevinskog zemljišta na Jadranu, u ožujku se našao u Puli, a njegova je prosječna tražena cijena iznosila  102 eura. Unatoč tome što su pulska zemljišta i u veljači bila najpovoljnija na Jadranu, u ožujku su opet izgubila na cijeni i to 3,8 posto.
Među najpovoljnijim građevinskim zemljištima nalaze se i ona na otoku Viru gdje su  u ožujku su pale 3,6 posto,a njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 108 eura po metru kvadratnom.
Cijene građevinskih zemljišta na otoku Rabu iznose 113 eura po metru kvadratnom, a na mjesečnoj razini bilježe pad  od 1,8 posto.
Unatoč vrlo visokim cijenama,  građevinska zemljišta otoka Brača u ožujku su doživjela porast cijena.  Promjena od 1 posto više, donijela je  ovom otoku  cijene građevinskih zemljišta od 190 eura po metru kvadratnom.  Po visini cijena građevinskih zemljišta objavljenih na portalu Crozilla.com, Makarska je za petama ovom otoku, a tamošnje su cijene  pale  za 4,8 posto, te je  prosječna tražena  cijena metra kvadratnog iznosila  179 eura.
Omiš i Zadar gradovi su čije su cijene u ožujku  ostale jednake kao i  veljači.  Prosječna tražena cijena građevinskog zemljišta u Omišu je  iznosila 175 eura, a u Zadru 136 eura.
Najveći porast cijena u ožujku je zabilježen na području Vodica, a iznosi 6,4 posto, što je cijene tamošnjih zemljišta  podiglo na 150 eura po metru kvadratnom.
Porast cijena od 3 posto bilježi otok Krk gdje su cijene u ožujku iznosile 135 eura po metru kvadratnom.  Otok Pag bilježi  porast cijena građevinskih zemljišta od 2,4 posto, a u ožujku su cijene iznosile 168 eura po metru kvadratnom.

Tablica br.2: Prosječna cijena građevinskih zemljišta na Jadranu, usporedba cijena  veljača/ožujak 2011.godine

Realna cijena jamči bržu prodaju

Cijene zemljišta u određenim županijama  „slijede“ cijene kvadratnog metra stana,  dakle  gradovi sa najskupljom cijenom kvadratnog metra stana  u pravilu imaju i najskuplji kvadratni metar zemljišta.  No vlasnici  najskupljih  „kvadrata“  vrlo su sramežljivi kada je u pitanju objava cijena. Zbog činjenice da su i sami svjesni visine cijene koju traže, oglašivači s najskupljih područja (poput  poznatih Jadranskih destinacija kao što su Split ili Dubrovnik) cijenu ostave „na upit“ kako bi ih potencijalni kupci mogli kontaktirati te pregovarati oko cijene.
Gotovo  svaki prodavatelj uvijek će oglasiti nešto višu cijenu od one po kojoj  je zaista spreman prodati svoju nekretninu, no što je cijena nerealnija, morati će dati i veći popust pri prodaji,  a pritom će vrijeme prodaje biti znatno duže.  U ovim gotovo nerealno teškim vremenima, realizacija prodaje moguća je isključivo nekretninama koje se prodaju po realnim cijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>