Cijene poslovnih prostora osjetno niže no 2010.godine

poslovni_prostori_CrozillaPodaci portala Crozilla.com svjedoče o stanju na tržištu poslovnih prostora: zbog smanjene potražnje, cijene najma, kao i one kupoprodajne već su neko vrijeme u padu.
Recesija i nezavidno gospodarsko stanje narušili su sliku nekretninskog tržišta, time i potražnju za poslovnim prostorima. Već i sama šetnja širim središtem Zagreba, odaje stanje na tom tržištu, a prazni poslovnih prostori slike su koje se ponavljaju. Prostori nekadašnjih zagrebačkih obrtnika i trgovaca danas zjape prazni, te unatoč nižim cijenama od nekadašnjih dugo čekaju nove „stanare“.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com rujanske kupoprodajne cijene, ali i cijene najma poslovnih prostora uvelike se razlikuju od onih iz 2010.godine, točnije bilježe mnogo niže vrijednosti. Cijene najma poslovnih prostora bilježe manji pad cijena od onih kupoprodajnih, što i nije neobično budući da većina poduzetnika boravi u unajmljenim poslovnim prostorima.

Cijene uredskih prostora
Prema podacima portala Crozilla.com, kupoprodajne cijene uredskih prostora i ordinacija tijekom rujna bile su u prosjeku 12,6 posto niže no u kolovozu 2010.godine.
Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene poslovnih prostora: ureda, ordinacija, skladišta i lokala na zagrebačkom području u prosjeku preko 30 posto niže no u kolovozu 2010.godine.
Prosječna tražena cijena ureda i ordinacija u Zagrebu se kreće oko 1364 eura po metru kvadratnom, što je gotovo 35 posto niže no u kolovozu 2010.godine. U Zadru je cijena takvih prostora u istom razdoblju pala za oko 32 posto, te je tijekom rujna iznosila 1413 eura po „kvadratu“. Pula bilježi pad od 12 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1647 eura. Prosječna tražena cijena u Splitu iznosi 2278 eura po metru kvadratnom, a u Rijeci 1548 eura- što je preko 100 eura po „kvadratu“ više no u kolovozu 2010.godine.

Graf br.1: Prosječne tražene cijene ureda/ordinacija
Cijene_ureda_ordinacija_Crozilla

Cijene najma uredskih prostora
Statistike cijena portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazale su kako su prosječne tražene najamnine zagrebačkih ureda i ordinacija tijekom rujna iznosile nešto manje od 9 eura po metru kvadratnom, a prije četiri godine 12 eura, pa razlika u cijeni iznosi preko 25 posto.
Najveća razlika u cijeni zabilježena je u Puli, gdje je prosječna tražena cijena najma takvih nekretnina iznosila 9,4 eura, što je, prema podacima portala Crozilla.com, oko 28 posto niže no u kolovozu 2010.godine.
Blage, jedva zamjetne promjene bilježi Split u kojem je prosječna tražena najamnina ureda i ordinacija tijekom rujna iznosila 9,5 eura po metru kvadratnom.
U Rijeci je najam takvih poslovnih prostora iznosio nešto više od 9 eura po „kvadratu“, odnosno 2,2 posto više no 2010.godine. Zadarske cijene su tijekom rujna iznosile 11 eura po „kvadratu“ – jednako kao i u kolovozu 2010 godine.

Graf br.2: Cijene najma ureda i ordinacija
cijene_najma_ureda_ordinacija_Crozilla

Zagreb – cijene poslovnih prostora osjetno pale
Cijene poslovnih prostora u gradu Zagrebu bilježe osjetan pad. Prosječne cijene ureda, ordinacija i lokala oglašenih na portalu Crozilla.com, preko 30 posto su niže no tijekom kolovoza 2010.godine. Prosječna tražena cijena ureda i ordinacija tijekom rujna iznosila je 1364 eura po metru kvadratnom, a cijena lokala 1212 eura po metru kvadratnom, dok je oglašavana cijena skladišta tijekom rujna iznosila 1513 eura po „kvadratu“.

Graf: Prosječne tražene cijene poslovnih prostora u Zagrebu
cijene_poslovnih_prostora_Crozilla

Potražnja za poslovnim prostorima
Ponuda koja premašuje potražnju – slika je koja definira tržište nekretnina posljednjih nekoliko godina pa tako i sliku tržišta nekretnina poslovne namjene.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako je potražnja za nekretninama poslovne namjene još uvijek najveća u Zagrebu. Potražnja za određenom vrstom poslovnih prostora često ovisi o lokaciji. Tako su primjerice lokali te uredi i ordinacije tijekom rujna najtraženiji bili na području centra, dok su skladišta najtraženija bila u dijelovima grada gdje prevladavaju industrijske zone: Žitnjak, zatim Buzin, Jankomir i Sesvete.
Osim najtraženijeg Zagreba i njegove okolice, potražnja za skladištima vladala je i na području Primorsko-goranske županije, zatim Požege, Vrbovca i Osijeka. Stranci su skladišta putem portala Crozilla.com najčešće pretraživali na području Primorsko-goranske županije, zatim Varaždina i tek onda Zagreba, a najčešće su dolazili iz Italije, Srbije i Bugarske.
Uredi i ordinacije, tijekom posljednjih mjesec dana, osim na području Zagreba (najviše Centar, Kvatrić, Trešnjevka i Črnomerec) i zagrebačke okolice bili su traženi u Rijeci i Zadru. Stranci koji su pretraživali takve nekretnine na portal Crozilla.com najčešće su dolazili iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke, a najviše su ih zanimali takvi poslovni prostori na području Zagreba, Zadra, Zagrebačke županije i Splita.
Lokali su bili najtraženiji u Zagrebu (u centru i na Trešnjevci), zatim u Rijeci, Splitu i Velikoj Gorici. Stranci su na portalu Crozilla.com najviše pretraživali lokale za kupnju i najam u Zagrebu, Opatiji, Šibeniku i na Krku, a takvi su najčešće dolazili iz Austrije, BiH i Italije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>