Cijene novogradnje više no 2018. i 2019. godine

Cijene novogradnje u kolovozu su na oglasniku Crozilla.com bile 1,2 posto više no mjesec ranije. Na godišnjoj su razini porasle za 5 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2018. bile 9,3 posto više.

Velika potražnja za novim stanovima u brojnim je gradovima rezultirala povećanjem cijena. Jedan od njih je i Zagreb. Potres i korona virus na tamošnjem su tržištu promijenili redoslijed prioriteta, pa su nekad najtraženiji, stari stanovi u centru postali manje atraktivni, dok je u isto vrijeme novogradnja postala još traženija te su porasle i njihove cijene, posebno u dijelovima grada koje potres nije značajno „uzdrmao“. Za kvadratni se metar novogradnje u Zagrebu tijekom ožujka na oglasniku za nekretnine Crozilla.com u prosjeku tražilo 2194 eura što je 0,3 posto više nego mjesec ranije, te 2,7 posto više no u istom mjesecu prošle godine.

Novogradnja je na osječkom području u kolovozu oglašavana od oko 1000 do 1600 eura po kvadratu, a u prosjeku se za kvadratni metar tražilo 1250 eura. U Varaždinu su novi stanovi na oglasniku za nekretnine Crozilla.com oglašavani između 1200 i 1900 eura, no njihova je tražena cijena u prosjeku iznosila 1428 eura po metru kvadratnom.

gradnja-stanova

Više cijene uz more

Među povoljnijim gradovima za kupnju novogradnje na moru na oglasniku Crozilla.com i dalje se nalazi Senj. Tamošnje se cijene kreću u rasponu od oko 1500 do 2500 eura po kvadratu, a prosječna je cijena oglašavana u visini od 1794 eura po kvadratu.
Kvadratni metar pulske novogradnje tijekom kolovoza je u prosjeku oglašavan po 2023 eura, što je 0,5 posto više no mjesec ranije te 1,8 posto više no lani.

U visini od 0,8 posto tijekom kolovoza su na mjesečnoj razini porasle tražene vrijednosti stanova oglašavanih u Rijeci i Poreču. Prosječna cijena novih stanova na riječkom je području iznosila 2302 eura što je 9,2 posto više no lani. U Poreču se za kvadrat u prosjeku tražilo 2071 euro, a taj je iznos 3,2 posto veći no prošle godine.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su više no lanjske bile i cijene zadarske novogradnje čije su vrijednosti porasle za 1 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2117 eura.

Mjesečni porast od 1,1 posto zabilježen je u Splitu u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 3038 eura, no navedeni je iznos čak 14,4 posto viši od lanjskog što je ujedno i najveći zabilježeni godišnji porast cijena.

Prosječna oglašavana cijena novih stanova u Opatiji je na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosila 3651 euro po kvadratu. Navedeni iznos predstavlja mjesečni pad vrijednosti od 0,8 posto, ali i godišnji porast od 5,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>