Cijene niže i u „Europi“

Cijene stanova, prema Crozillinim su podacima, i tijekom srpnja zabilježile niže vrijednosti nego mjesec ranije, ali i niže vrijednosti no istom mjesecu prošle godine.

Srpanjske su cijene zabilježile mjesečni pad od 0,2 posto, te godišnji pad od 4 posto – pokazuju podaci portala Crozilla.com.

U odnosu na one iz lipnja, najveći pad srpanjskih cijena stanova bilježe Zadar (-4,5 posto) i Šibenik (-3,2 posto), dok Split u istom razdoblju bilježi najveći mjesečni porast cijena (4,8 posto). Prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog u Zadru je iznosila 1527 eura, u Šibeniku 1467 eura, a u Splitu 2077 eura.

Prema podacima portala Crozilla.com u Rijeci zabilježeni pad cijena stanova iznosi 0,3 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog tijekom srpnja iznosila 1402 eura.

Unatoč činjenici da su cijene stanova u konstantnom padu, Zagreb, Split, Osijek i Slavonski Brod tijekom srpnja zabilježili su nešto skuplje „kvadrata“ stana.

Osječkim je stanovima tražena cijena metra kvaratnog u prosjeku iznosila 943 eura, što je 1,6 posto više no mjesec ranije. U Slavonskom Brodu cijena je porasla za 2 posto, pa se za jedan metar kvaratni u prosjeku tražilo 939 eura. Po prosječnoj traženoj cijeni od 1641 euro na portalu Crozilla.com tijekom srpnja oglašavani su oglasi na području grada Zagreba, a ta je cijena tek 0,07 posto, odnosno u prosjeku tek euro više no mjesec ranije.

Na godišnjoj razini, odnosno, u usporedbi s lanjskim srpnjem, najveća razlika u cijeni zabilježena je u Puli (-5,8 posto) i Zagrebu (-5,3 posto).

Pulske su cijene na mjesečnoj razini zabilježile pad cijena od 2,4 posto, što je prosječnu traženu cijenu „kvadrata“ spustilo na 1328 eura.

Cijene stanova u Varaždinu su u prosjeku pale za 0,1 posto, pa je prosječna tražena cijena stana tijekom srpnja iznosila 1028 eura.

Tablica br.1: Prosječna tražena cijena stana, te promjena cijene na mjesečnoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

U Zagrebu i dalje pad cijena

Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova tijekom srpnja u nekim su dijelovima grada zabilježile niže, a u nekima više vrijednosti no prošli mjesec. No, u usporedbi s istim mjesecom lani cijene su bile niže u svim dijelovima grada, a najveći pad bilježe stanovi na zapadom (-6,3 posto) i istočnom dijelu grada (-5,2 posto).

Centar i istočni dio grada bilježe porast mjesečnih cijena od 0,4 posto. Za jedan se metar kvadratni u središnjem dijelu grada u prosjeku tražilo 1879 eura, a na istočnom dijelu 1646 eura.

Stanovima u Novom Zagrebu cijena je u prosjeku pala za 1,5 posto, pa se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1377 eura. Na zapadnom dijelu grada cijena je pala tek za 0,08 posto, pa se za jedan metar kvadratno i u prosjeku tražilo 1575 eura.

Tablica br.2: Prosječna tražena cijena stana u pojedinim dijelovima Zagreba, te promjena cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini (Izvor podataka: Crozilla.com)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>