Cijene nekretnina idu na ruku kupcima

Prema podacima portala Crozilla.com putanja kretanja cijena nekretnina posljednjih se nekoliko godina kreće silazno, stoga je za očekivati da  bi se taj trend mogao nastaviti i u 2012.godini.
Pad cijena zahvatio je sve vrste nekretnina: kako stanove, tako i kuće i građevinska zemljišta, međutim, u usporedbi s proteklim godinama na cijeni su tijekom 2011.godine najviše izgubile kuće, a najmanje stanovi.  U usporedbi s 2010. godinom, najveća razlika tijekom 2011.godine vidljiva je na traženim cijenama kuća koje su bile 10 posto niže, dok su tražene cijene građevinskih  zemljišta bile niže za 9,2 posto, a cijene stanova tek za 3,7 posto.
U odnosu na 2009.godinu oglašavane cijene stanova pale su za 9,2 posto, cijene kuća za gotovo  12 posto, a oglašavane cijene građevinskih zemljišta za 15 posto -pokazuju to podaci portala Crozilla.com.
Gospodarska kriza „izbacila“ je na tržište velik broj kvalitetnih stanova  po izrazito povoljnim cijenama, pa za kupnju ne treba čekati neka bolja vremena u kojima će cijene drastično pasti. Građevinski sektor  pokleknuo je pod utjecajem gospodarske krize, sve je manje novih projekata, sve se manje grade novi stanovi,a tržište povoljnih i kvalitetnih nekretnina  polako se topi.
Prodavatelji su danas, možda više no ikad, spremni na kompromis  pri dogovoru oko cijene, stoga ih treba povući za rukav dok su još u takvom raspoloženju.

Valja uzeti u obzir i još jednu olakotnu okolnost pri mogućoj kupnji nekretnina, a to je razlika između oglašavane cijene i one po kojoj su prodavatelji  stvarno spremni prodati s obzirom da se oglašavane cijene pri mogućoj prodaji ponekad mogu znatno spustiti. Većina prodavatelja najčešće će oglasiti nešto višu cijenu od one po kojoj  su zaista spremni  prodati svoju nekretninu, no što je veće  odstupanje od realne cijene, manji je broj potencijalnih kupaca, a pritom je vrijeme prodaje znatno duže.  U ovim teškim vremenima, realizacija prodaje moguća je isključivo nekretninama koje se prodaju po realnim cijenama.

Rajko Subotić vlasnik agencije Nekretnine Sunce d.o.o
smatra kako na tržištu postoje nekretnine koje su interesantne kupcima po kvaliteti i cijeni, stoga je uvijek dobro vrijeme za kupovanje nekretnina. U teškim vremenima se uvijek isplati ulagati u nekretnine. Dalje dodaje:“ Ako netko prodaje pa odmah kupuje drugu nekretninu omjeri cijena između manjih i većih stanova su gotovo uvijek približno jednaki. I u ovoj teškoj situaciji na tržištu nekretnina prodaju se nekretnine čiji su vlasnici spremni sniziti cijenu za onoliko za koliko je kupci mogu kupiti.“ Subotić dodaje i da se, s druge strane, prodaju nekretnine za koje su kupci spremni ponuditi onoliku cijenu koju će prodavatelj prihvatiti, a to je u slučaju kad kupcima odgovara lokacija, raspored stana, kvaliteta, kat, orijentiranost stana i drugo.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju da gotovo svake godine kada u proljeće počnu pristizati prvi turisti, građanima se javi optimizam, pa i cijene stanova lagano (ali opet  prividno) porastu. Takva se situacija očekuje i ove godine, no taj pomak kao niti zadnjih godina, neće biti od velikog značaja, niti će imati velik utjecaj na ukupnu sliku tržišta nekretnina.

Gospodarska situacija nije obećavajuća, te nema naznaka njezinog skorog oporavka, pa samim time nema niti  naznaka oporavka tržišta nekretnina, kao ni porasta njihovih cijena. Prema dosadašnjim predviđanjima, postoje velike mogućnosti da će se i u 2012.godini pad cijena nastaviti, no ne treba očekivati drastične padove s obzirom da je čak i u neočekivano teškoj 2011.godini pad traženih cijena stanova na godišnjoj razini iznosio tek 3,7 posto, što je mnogo manje godinu ranije.
Rajko Subotić vlasnik agencije Nekretnine Sunce d.o.o. smatra kako je promet nekretnina ovisan o stanju u gospodarstvu i kreditima banaka. On smatra kako bi se poboljšanjem stanja u gospodarstvu te smanjenjem kamata banaka  pozitivno utjecalo i na povećanje prometa nekretninama. Prema njegovim riječima, u periodu dok je  kamata bila subvencionirana od strane države dogodio se mali, ali značajan pomak u prometu nekretnina.


Koliko su tražene cijene stanova pale u 2011.godini?

Već nekoliko godina uzastopno tražene cijene stanova kreću se silaznom putanjom, a tako je bilo i tijekom 2011.godine kada su bile za 3,7 posto niže no 2010.godine, zatim 9,2 posto niže nego 2009.godine, te 12,7 posto niže no 2008.godine.
Prema podacima portala Crozilla.com, u proteklih su nekoliko godina na cijeni najviše izgubili stanovi u Osijeku, Rijeci i Zadru, dok  je cijena najmanje pala onima na području Pule.
Kada je o cijenama stanova riječ, poredak najskupljih i najjeftinijih gradova čije cijene portal Crozilla.com prati još od 2008.godine, već je pune četiri godine ostao nepromijenjen: Dubrovnik je bio i ostao grad s najvišim cijenama stanova, a Osijek onaj s najnižim.

Graf:  Kretanje prosječnih traženih cijena stanova od 2008. do 2011.godine

U odnosu na one iz 2010.,tijekom 2011.godine promjena tražene cijene stanova u svim gradovima bilježi negativan predznak, a najveća je razlika bila vidljiva u Rijeci (-7,3%), Osijeku (-6,4%) i Dubrovniku (-5,2%), dok je najmanja razlika bila vidljiva u Splitu (-0,1%).
Usporedimo li tražene cijene stanova s onima iz 2009.godine, najveća razlika, odnosno najveći pad cijena iznosi 19 posto, a zabilježen je u Osijeku. Velika je razlika vidljiva i na cijenama stanova u Zadru (-11,3%), Rijeci (-10,6%) i Puli (-9,4%). U istom su razdoblju oglašavane cijene dubrovačkih stanova pale tek za 4,1 posto.
U usporedbi s 2008.godinom su tražene cijene stanova najviše su pale u Osijeku (-17,6%) i Splitu (-16,9%). Osjetan pad vidljiv je i na cijenama stanova na području Zadra (-12,6%), Dubrovnika (-12,3%) i Zagreba (-12,2%).


U 2011.godini pale su i tražene cijene zemljišta

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene građevinskih zemljišta posljednjih su godina najviše pale na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.
U odnosu na 2010. godinu najveći pad traženih cijena građevinskih zemljišta zabilježen je  na području grada Zagreba (-15,2%) i Zagrebačke županije (-16,3%), a znatne promjene bile su vidljive i na cijenama zemljišta Primorsko – goranske županije (-9,1%). Tražene cijene su najmanje pale na području Splitsko – dalmatinske (-3,2) i Zadarske županije (-2,1%).
Usporedimo li cijene građevinskih zemljišta s onima iz 2009.godine uvidjeti ćemo da je najveći pad zabilježen na području županije  Zagrebačke(-39,9%) i grada Zagreba (-21,1%), dok su u istom razdoblju prosječne tražene cijene zemljišta Splitsko – dalmatinske  županije čak i porasle i to za 11 posto.

Tablica br.1: Prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom 2009., 2010. i 2011.godine

Tijekom 2011.godine cijene kuća bilježe znatan pad

Usporedimo li prosječne tražene cijene kuća objavljenih na portalu Crozilla.com tijekom 2009. i 2010. godine uvidjet ćemo  da su one s vremenom znatno pale.

Tablica br.2: Prosječne tražene cijene kuća tijekom 2009., 2010. i 2011.godine

Iako većina gradova bilježi osjetan pad cijena, postoje i iznimke, a to su Zadar i Split u kojima su tražene cijene  kuća i u jeku krize uspjele porasti.
U usporedbi s 2010. godinom,najveći pad prosječnih traženih cijena kuća bilježi Pula u kojoj su kuće bile povoljnije za 9,9 posto, a u usporedbi s 2009.godinom čak 15,3 posto.
Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako velik pad traženih cijena kuća bilježi Osijek i to sa značajnim padom cijene od 9,7 posto u usporedbi  sa 2010.godinom, te čak 31,2 posto u usporedbi s 2009.godinom. Tražene cijene kuća u gradu Zagrebu tijekom 2011.godine bile su tek za 1 posto niže no 2010.godine, a 3,7 posto niže nego 2009.godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>