Cijene najma u Zagrebu 18,8 posto niže no 2008. godine

Prema podacima portala Crozilla.com cijene najma zagrebačkih stanova iz godine u godinu sve su niže, pa su tako i tijekom prošle godine bile niže no ranije.


Tijekom prošle godine, prema podacima Crozilla.com, mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, površine od 20 do 40 metara kvadratnih, u prosjeku  je iznosila 275 eura.  Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku je trebalo izdvojiti 383 eura, a za stan čija je kvadratura između 60 i 80 kvadratnih metara prosječne su se oglašavane cijene kretale 489 eura.

Najamnine zagrebačkih stanova površine od 20 do 80 metara kvadratnih tijekom 2012. godine bile su znatno niže no prijašnjih godina, a podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su u odnosu na 2011.godinu pale za 5,6 posto. U usporedbi s 2010.godinom, u prosjeku su pale za 7,2 posto, zatim 16,5 u odnosu na 2009.godinu, te čak 18,8 posto u odnosu na 2008.godinu.

Graf: Prosječna tražena  cijena najma zagrebačkih  stanova  20-80m²  tijekom 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012.godine (prema podacima portala Crozilla.com)


Centar najskuplji, Novi Zagreb najjeftiniji

Poredak najskupljih i najjeftinijih dijelova grada, kada je o cijenama najma riječ, već je godinama isti: najskuplji dio grada je Centar u kojem je i potražnja najveća, a prosječna mjesečna najamnina tijekom prošle godine iznosila je 443 eura, dok je najpovoljniji Novi Zagreb u kojem su mjesečne najamnine stanova od 20 do 80 „kvadrata“, u prosjeku iznosile 328 eura (što je čak 115 eura povoljnije nego u Centru). Na zapadnom dijelu grada prosječna tražena cijena stanova 20-80 metara kvadratnih iznosila je 387 eura, a na istočnom dijelu 372 eura.

Prošlogodišnje su najamnine, u usporedbi s 2011.godinom najveći pad cijena zabilježile u Novom Zagrebu (-9,4 posto) i na istočnom dijelu grada (- 6,7 posto), dok najmanju promjenu u cijeni bilježe najamnine stanova na zapadnom dijelu grada (-3 posto) i u Centru (-5,1 posto).


Kupnja ili najam?

Kupnja ili najam stana česta je dilema, no ovisno o financijskim mogućnostima pojedinca, obje mogućnosti dobar su izbor.

Kupnja je bolja opcija onima koji imaju novac i mogu si priuštiti vlastitu nekretninu bez podizanja dugogodišnjih kredita. U prilog tome idu cijene stanova koje su, prema podacima portala Crozilla.com već nekoliko godina u padu, te je i sada na tržištu velik broja stanova kojima je cijena dosegla donju granicu.  Za sve ostale, odnosno za one kojima financijske mogućnosti ne dopuštaju kupnju vlastitog doma najam je bolja, a možda i jedina opcija. Prema ranijim istraživanjima portala Crozilla.com, najam stana, dugoročno gledajući  financijski je isplativiji, te pruža mnoge pogodnosti poput mogućnosti preseljenja blizini radnog mjesta, manjih ulaganja u nekretninu i slično. No, u unajmljenoj se nekretnini podstanar nikada ne može osjećati kao „u vlastitom domu“.

Zbog visokih kamata, promjene kamatnih stopa, ali i nesigurnosti u mogućnost dugogodišnje otplate, čak i kreditno sposobnim građanima kupnja stana na kredit postala je sve rjeđi izbor.

Cijene najma i prodaje stanova niže su no prijašnjih godina, no niža su i primanja naših građana pa je, unatoč nižim cijenama,  sve manje onih koji si mogu priuštiti život u vlastitoj nekretnini, ali i sve više onih kojima je i podstanarstvo postalo luksuz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>