Cijene najma stanova u Zagrebu više nego lani

Rujanske cijene najma zagrebačkih stanova na godišnjoj su razini zabilježile porast vrijednosti.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tražene najamnine stanova površine do 100 kvadratnih metara u prosjeku porasle za 8 posto u odnosu na rujan prošle godine. Najveću promjenu, odnosno najveći porast cijena, bilježe stanovi manjih površina, oni do 60 kvadratnih metara – kakvi su i najtraženiji.

Zagreb-centar-crozilla-nekretnine-news„U Zagrebu je ponuda stanova veoma raznolika te se u većini slučajeva traže jednosobni (1S+DB) i dvosobni (2S+DB) stanovi u rasponu cijene od 300 – 700 eura. Naselja koja su među traženijima su uži dio Centra, Medveščak, Trešnjevka, Črnomerec, Kajzerica, Cvjetno naselje, Vrbik, Maksimir, cjelokupni Novi Zagreb, te Mlinovi i Šestine.“ – za oglasnik Crozilla.com rekao je Berislav Kurtović, direktor agencije za nekretnine Carlton.

Najamnine stanova površine do 100 kvadratnih metara tijekom rujna su na Crozilla.com oglašavane od oko 300 eura – za koliko se moglo pronaći stanove na rubnim dijelovima grada, pa sve do maksimalnog rujanskog iznosa od 2500 eura koliko se tražilo za velike i luksuzno uređene stanove na dobrim lokacijama.
Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine između 20 i 40 kvadratnih metara tijekom rujna su bile gotovo 14 posto više nego lani, a oglašavane su od 350 pa sve do 750 eura. Stanovima površine između 40 i 60 kvadrata oglašavane su vrijednosti, u odnosu na prošlu godinu, u prosjeku porasle za 19,4 posto, a na Crozilla.com moglo ih se pronaći već za 350 eura, no u isto vrijeme bilo je i onih s cijenama koje su se penjale do 1500 eura mjesečno. U istom su cjenovnom rasponu oglašavani i stanovi većih površina, oni između 60 i 80 kvadratnih metara, a u usporedbi s prošlogodišnjim cijenama , zabilježen je pad od 1,2 posto. Najamnine stanova velikih površina, između 80 i 100 kvadratnih metara na godišnjoj su razini porasle za 1,1 posto, a njihove su se oglašavane cijene tijekom rujna penjale do 2500 eura.

Nedovoljna ponuda stanova za najam

Stanove za klasični, dugoročni najam u Zagrebu je sve teže pronaći, a jedan od glavnih razloga svakako je njegov turistički procvat i velika potražnja stranih i domaćih turista za dnevnim najmom zbog čega se velik broj vlasnika stanova, radi veće zarade, okrenuo tom načinu iznajmljivanja.
carlton-crozilla-nekretnine „Kroz svakodnevno poslovanje zaključujemo da je ponuda stanova za dugoročni najam u Zagrebu nedovoljna obzirom na interes i potražnju klijenata.“ – rekao je Kurtović za Crozilla.com te dodao kako su se mnogi vlasnici stanova vratili na ponudu mjesečnog najma zbog velike zasićenosti tržišta jednodnevnim najmovima.

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz Njemačke, Austrije i Švicarske koji su tijekom prošle godine slali upite za zagrebačke stanove za najam, najveći su interes pokazali za dvosobnim i trosobnim stanovima. Prosječna oglašavana najamnina stanova za koje su pokazali interes iznosila je 536 eura, a prosječna površina 76 metara kvadratnih.

Berislav Kurtović kaže kako je interes stranaca za najmom zagrebačkih stanova povećan u odnosu na prethodne godine, a oni dolaze iz raznih država kao što su Kina, Japan, SAD, Velika Britanija, Portugal i Austrija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>