Cijene najma stanova i dalje rastu

Mjesečna najamnina i režije osnovni su troškovi na koje se računa prilikom traženja stanova za najam, no u određenim slučajevima u budžet treba ukalkulirati i dodatne troškove poput pologa i agencijske provizije, kao i moguće troškove selidbe i opremanja stana.
Uz navedeno, valja računati i na porast cijena najma, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su u travnju prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova na mjesečnoj razini porasle za 1 posto, dok su u odnosu na 2017. godinu, njihove vrijednosti porasle za 14 posto.

stan-crozilla

Porastom cijena nekretnina mnogima je san o kupnji vlastitog doma postao nedostižan cilj. No, povećanje kupoprodajnih vrijednosti stanova povuklo je za sobom i porast cijena najma pa je danas u mnogim gradovima, posebno u većim i traženijim, izrazito teško pronaći „pristojan” stan u zoni javnog gradskog prijevoza koji se iznajmljuje po pristupačnoj cijeni.
Stanovnici grada Zagreba posebno su suočeni s tim problemom, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tamošnji stanovi i u travnju bili traženiji no u drugim gradovima. Manji stanovi traženiji su upravo zbog nižih mjesečnih troškova, pa se i puno brže iznajme no veliki i skupi koji duže stoje na tržištu, stoga i dominiraju u ponudi aktivnih oglasa.

Tek oko 10 posto od ukupnog broja oglašenih stanova za najam u Zagrebu odnosi se na one najtraženije, a to su stanovi s cijenama do 500 eura, dok istovremeno nešto manje od pola ponude otpada ne one s najamninama skupljim od 1.000 eura. U ponudi zagrebačkih stanova za najam na oglasniku Crozilla.com prevladavaju oni većih površina, pa se više od polovice odnosi na stanove od 100 kvadratnih metara i više, dok je u isto vrijeme oglašeno tek oko 6 posto onih veličine do 40 kvadrata.

Cijene najma zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u travnju bilježe porast vrijednosti, te su na mjesečnoj razini porasle za 1 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2017. godine više čak za 14 posto.

Stanovima površine između 20 i 40 kvadratnih metara, cijene su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, odnosno za 12,4 posto u odnosu na 2017. godinu. Najam takvih stanova na oglasniku Crozilla.com u prosjeku je oglašavan po 462 eura, dok se za nešto veće stanove, one od 40 do 60 kvadrata u prosjeku tražilo 100 eura više. Takvim su stanovima mjesečne vrijednosti pale za 1,6 posto, ali u odnosu na 2017. godinu bilježe porast veći od 18 posto.

Za zagrebačke stanove površine od 60 do 80 kvadratnih metara u prosjeku se tražilo gotovo 730 eura što je 2,5 posto više no mjesec ranije, te gotovo 13 posto više no 2017. godine.

Stanovi velikih površina, od 80 do 100 kvadrata, oglašavani su po prosječnoj cijeni od oko 890 eura. Unatoč tome što su slabije traženi nego oni manji, njihove su vrijednosti, prema podacima oglasnika Crozilla.com, na mjesečnoj razini porasle za 1,5 posto, dok u odnosu na travanj 2017. bilježe preko 13 posto više cijene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>