Cijene najma niže nego lani

Posljednjih se mjesec dana nalazimo u razdoblju u kojem su zagrebački stanovi za najam traženiji nego u ostatku godine, pa su tako i njihove cijene više no prije nekoliko mjeseci.
Kako kod kupnje, tako i kod najma stanova u Zagrebu, poredak najskupljih i najjeftinijih je isti:  u centru su mjesečne najamnine najviše, dok su u Novom Zagrebu najniže.
Od sredine kolovoza pa sve do kraja rujna razdoblje je najintenzivnije potrage za najmom stanova, a velika potražnja rezultira i povećanjem cijena, pa su one u Zagrebu prema Crozillinim podacima bile nešto više nego tijekom travnja. No, s obzirom da je financijska kriza tržištu nekretnina zadala teške ozlijede, rane su vidljive i kod najma stanova, pa su sada najamnine u većini zagrebačkih kvartova, unatoč velikoj potražnji, niže no prošle godine.
Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su tražene cijene najma stanova u odnosu na travanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj su razini pale čak za 4,6 posto.

Tablica: Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-100m², tijekom kolovoza 2012.godine (izvor: Crozilla.com)

Cijene znatno niže no prošle godine

Prema podacima Crozilla.com mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u kolovozu je u prosjeku iznosila 289 eura, što je 5,5 posto manje no lani u istom mjesecu. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti  1 posto manje no u kolovozu prošle godine: 410 eura. Za stan površine između 60 i 80 metara kvadratnih cijene se kreću oko 499 eura, što na godišnjoj razini označava pad od 3,7 posto. Stanovima velikih površina, od 80 do 100 metara kvadratnih, mjesečna je najamnina na godišnjoj razini bila čak 8,2 posto niža, a tijekom kolovoza njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 633 eura.

Stanovi od 20-40 metara kvadratnih

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu veličine 20-40 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 289 eura, a to je 1,6 posto manje no tijekom travnja, te 5,5 posto niže no lani u istom mjesecu. Ipak, u odnosu na kolovoz 2010.godine te su cijene, prema podacima portala Crozilla.com,  porasle za 1,1 posto.
U odnosu na travanj pad traženih cijena najma stanova bilježe svi dijelovi grada osim Novog Zagreba u kojem su porasle za 3,1 posto, pa se prosječna tražena mjesečna najamnina tamo popela na 267 eura.  Stanovima ovih površina mjesečna je najamnina najviše pala na istočnom i zapadnom dijelu grada: u odnosu na travanj istok bilježi pad cijena od 3,6 posto, a zapad 5 posto (kao i u odnosu na kolovoz prošle godine), dok su na godišnjoj razini stanovi na istočnom dijelu grada zabilježili pad prosječnih traženih cijena najma za 11,5 posto.

Stanovi od 40-60 metara kvadratnih

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova površine od 40-60 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 410 eura, što je 3 posto više no tijekom travnja, a 1 posto niže no lani tijekom kolovoza.
Najveći porast traženih najamnina kod stanova ove površine, prema podacima portala Crozilla.com, bilježe stanovi smješteni na zapadnom dijelu grada, gdje je mjesečna najamnina na godišnjoj razini porasla za 8,8 posto, a u usporedbi s travanjskim cijenama čak 14 posto – što je ujedno i najveći porast cijena zabilježen u ovom istraživanju.

Stanovi od 60-80 metara kvadratnih

Prosječna tražena mjesečna najamnina zagrebačkih stanova od 60-80 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 499 eura. Prema podacima portala Crozilla.com iznos oglašavane mjesečne najamnine tijekom kolovoza bio je za 0,6 posto niži no tijekom travnja, zatim 3,7 posto niži no lani u istom mjesecu, te 4,4 posto niži no tijekom kolovoza 2010.godine. U odnosu na one travanjske, prosječne tražene cijene najma u svim su dijelovima grada pale, osim u centru gdje su porasle za 1,1 posto.  Iznosi tražene mjesečne najamnine, za stanove ovih površina, tijekom kolovoza u svim su kvartovima bili niži no tijekom istog mjeseca prošle i pretprošle godine.


Što se najviše traži?

Studenti, koji u ovom dijelu godine najviše iznajmljuju stanove, kao glavne kriterije pri najmu navode  blizinu fakulteta i javnog prijevoza, internet , visinu režija te, naravno, iznos mjesečne najamnine. Kako bi se vlasnici zaštitili od neplaćanja najamnine ili režija, u prvom mjesecu najma najčešće traže i plaćanje pologa , odnosno jedne mjesečne najamnine unaprijed.
Osim Zagreba u kojem je potražnja najveća (najviše su se pretraživači stanovi na području Centra,  Jaruna i Kvatrića), na portalu Crozilla.com velika je potraga bila i za najmom stanova na području Splita, Zadra i Rijeke.

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>