Cijene najma idu u prilog podstanarima

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su cijene najma  zagrebačkih stanova na  godišnjoj razini pale čak 7 posto, a jedini dio grada kojem cijene najma  uvjerljivo rastu je Novi Zagreb.
Kvartovi u kojima je prema podacima portala Crozilla.com  u travnju bila najveća potražnja su Centar, Trešnjevka i Jarun. Od svih stranaca koji su u tom razdoblju  posjetili portal Crozilla.com u potrazi za najmom stana, najveći je broj dolazio iz: Njemačke, BiH, Slovenije, Austrije, Srbije i Švedske, a Trešnjevka i Črnomerec kvartovi za kojima su stranci pokazivali najveći interes.
Stanje na tržištu nekretnina kao odraz ponude i potražnje, u smislu cijena,  i dalje ide u prilog najmoprimcima odnosno   kupcima. Dok su prije 6 mjeseci cijene nekretnina bile u padu više kao iznimka, nego pravilo, danas je taj pad evidentan.  Unatoč tome, u najmu stanova ne bilježi se značajniji iskorak u potražnji, jer je standard građana u padu, pa najam postaje izdatak samo za one koji nemaju drugog izbora.“- rekla je Tamara Skorić iz agencije Hillberg d.o.o .

Poredak dijelova grada sa najskupljim i najjeftinijim stanovima nije se promijenio već najmanje godinu dana, tako su i ovog,  kao i lanjskog ,  travnja   cijene najma zagrebačkih  stanova  uvjerljivo najviše  u centru grada, dok se stanovi s najnižim cijenama najma još uvijek nalaze u Novom Zagrebu.

Tablica : Prosječna cijena najma zagrebačkih stanova  veličine od 20-100 metara kvadratnih tijekom travnja 2011.godine. Cijena je iskazana  u eurima


Novi Zagreb –  nove cijene najma

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su  cijene najma stanova na mjesečnoj i godišnjoj razini na očigled porasle samo u jednom dijelu grada: u Novom Zagrebu.  No ta nas činjenica niti malo ne iznenađuje jer je taj dio grada studentima  uvijek bio atraktivan,  a sada (kada osim povoljnih cijena nekretnina  i dobrog prometnog  položaja nudi i niz drugih „atrakcija“ ) za njim „žudi“ i šira populacija.  Danas kada se taj dio  razvio u novi urbani centar grada koji svojim stanovnicima pruža sve od sportskih, kulturni ili glazbenih manifestacija do vrhunskih shopping centara sa zvučnim svjetskim imenima, nije neobično da je  i širem stanovništvu postao poželjno mjesto za život. Razmislite, u  koji dio grada Zagreba se u proteklih nekoliko godina uložilo kao u Novi Zagreb?

Stanovi veličine  20-40 metara kvadratnih

Prosječna cijena najma stanova veličine od 20-40 metara kvadratnih u gradu Zagrebu iznosi 288 eura. Cijene najma stanova ovih kvadratura   na godišnjoj su razini najviše  porasle  u Novom Zagrebu, čak 18,5 posto. Njihova je mjesečna najamnina iznosila 269 eura, što označava porast i na mjesečnoj razini od  1,1 posto .
Najveći  godišnji i mjesečni  pad cijena stanova ovih kvadratura zabilježen je na Zapadnom  dijelu grada gdje je prosječna  cijena  najma u travnju iznosila 281 euro. Mjesečni  pad cijena u tom dijelu grada  iznosi 5,7 posto, dok je godišnji pad čak 9,4 posto.

Stanovi veličine  40-60 metara kvadratnih

Prosječna  cijena  mjesečne najamnine zagrebačkih  stanova od 40 do 60 metara kvadratnih u travnju je iznosila 409 eura. Cijene najma stanova ovih kvadratura  najviše su  porasle u Novom Zagrebu:  na godišnjoj razini čak 15,5 posto, a na mjesečnoj 6,9 posto, pa su u travnju cijene najma tih kvadrata iznosile  373 eura.
Najveći  pad cijena najma  stanova ove kvadrature bilježe stanovi u Centru gdje je mjesečna najamnina u travnju iznosila 460 eura, što je 7,6 posto niže nego u istom razdoblju lani, a 3 posto niže nego u ožujku ove godine.

Stanovi veličine  60-80 metara kvadratnih

Pad cijena najma  od 1,5 posto na godišnjoj razini bilježe zagrebački stanovi veličine od 60 do 80 „kvadrata“, a u travnju je njihova prosječna tražena najamnina  iznosila 520 eura.
Naravno, godišnji  porast cijena  bilježe tek stanovi Novog Zagreba  i to 4,7 posto, dok  na mjesečnoj razini porast tih cijena  iznosi 3,5 posto, a u travnju ste za njihov mjesečni najam trebali izdvojiti 471 euro.
Najveći pad cijena najma stanova ovih kvadratura bilježe oni na  zapadnom dijelu grada, a njihova je cijena u travnju iznosila 492 eura, što je na godišnjoj razini niže za  7,2 posto , a na mjesečnoj razini tek  1 posto.

Stanovi veličine  80-100 metara kvadratnih

Prosječna cijena stanova kvadrature od 80 do 100 metara kvadratnih u travnju je u Zagrebu iznosila 659 eura. Na godišnjoj su razini stanovi ovih kvadratura u svim kvartovima zabilježili pad cijena od 8,5 do 18,6 posto, a u odnosu na ožujak   svi zagrebački kvartovi zabilježili porast  mjesečnih najamnina.
Najskuplji je bio centar gdje je prosječna  mjesečna najamnina  takvih stanova iznosila 786 eura ,što je 18,6 posto niže nego lani u istom razdoblju. Najpovoljniji stanovi  veličine od 80-100 metara kvadratnih u travnju su se mogli pronaći u Novom Zagrebu po mjesečnoj cijeni od 500 eura.

Najam ili kupnja?
Usprkos tome što su cijene u padu, kod kupaca  je prisutan svojevrstan oprez, a i sama odluka o kupnji vezana je uz sve veći broj parametara koji nekretnina mora zadovoljiti. Kako je na tržištu posljednjih godina prisutan veliki zastoj u gradnji, kupcima s većom platežnom sposobnošću i visokim zahtjevima nije lako pronaći željenu nekretninu.“- rekla je Tamara Skorić te dodaje: „Odluka od tome, kupiti ili unajmiti u ovom trenutku nije samo odraz isplativosti, već i mudrosti ulaganja s obzirom na sve veću osjetljivost i osviještenost kupaca i sve manju mogućnost izbora.“  Za portal Crozilla.com Skorić je dala i svoje prognoze o cijenama koje nas očekuju u skorijoj budućnosti:U sljedećim mjesecima očekujemo da će se cijene onih nekretnina koje još nisu pale korigirati na razinu onih koje su pale, ali nije izvjesno da će se dogoditi dramatičan pad.“

Komentari
  1. 9 godina ago

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>