Cijene najma apartmana povoljnije na otocima

Istraživanje portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazalo je kako su cijene najma apartmana i tijekom ove predsezone, kao i lanjske, zabilježile blagi porast.
Porastom žive u termometru raste i broj stranih i domaćih turista koji pristižu na našu obalu. Oni sretniji odmor će provesti u vlastitom apartmanu ili vikendici, a oni „manji sretni“ prisiljeni su svake godine tražiti prostor u kojem će boraviti. Kako je kriza kod nas sve dublja, novčanici naših građana sve su tanji, pa nakon što odluče u kojem mjestu će hvatati boju na plaži, cijena najma apartmana ostaje jedan od glavnih prioriteta.

Što je uključeno u cijenu?

Kada govorimo o cijeni koju je potrebno platiti za dnevni najam apartmana, kao i uvijek bitno je dobiti što više za svoj novac. Tako je, ovisno o vlasnicima apartmana, u cijenu najma najčešće uključena potrošnja struje, vode, boravišna pristojba, izmjena posteljine (najčešće jednom tjedno), ručnici, pribor za jelo i kuhanje, te čišćenje po odlasku gosta. U skladu s globalnom informatizacijom društva, iznajmljivači su krenuli u korak s vremenom, pa sve veći broj apartmana svojim gostima nudi i pristup internetu.  Luksuz ugodne sobne temperature, odnosno, korištenje klima uređaja najčešće se dodatno naplaćuje. Oni koji odmor ne provode bez čovjekovog najboljeg prijatelja, psa, ili pak nekog drugog kućnog ljubimca, morat će se dodatno potruditi i potražiti apartmane koji to i dozvoljavaju, no za to će morati i izdvojiti dodatnih nekoliko eura po danu.

Kako se kreću cijene najma apartmana?

Portal za nekretnine i turizam Crozilla.com donosi cijene najma apartmana od 60 metara kvadratnih, te promjenu njihovih cijena tijekom predsezona proteklih godina.

Cijene smještaja tijekom predsezone danas su u mnogim mjestima niže nego proteklih godina, no u mnogim mjestima iz godine u godinu broj turista sve veći, a u ovim teškim vremenima novac od najma apartmana mnogima je  primarni izvor zarade, pa je mnogo i onih koji su povisili cijene najma.

Podaci portala Crozilla.com o najmu apartmana površine 60 metara kvadratnih tijekom predsezone pokazuju kako su cijene od 2009. godine u laganom porastu. Na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s lanjskom predsezonom, najamnine apartmana za turizam zabilježile su jedva zamjetan porast od tek 0,1 posto. Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene najma apartmana u odnosu na predsezonu 2011. godine  više su za 4,2 posto, te 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2010.godine, odnosno 9,4 posto su više no 2009.godine.

Najviše cijene tijekom ove predsezone zabilježene su u Dubrovniku gdje se za dnevni najam apartmana od 60 metara kvadratnih prosječno  traži  104 eura, a to je u prosjeku 6 eura, odnosno 6,1 posto više no lani u istom razdoblju. Najveći godišnji porast bilježe najamnine apartmana u Zadru, čak 11,3 posto, a tražena dnevna najamnina iznosi  79 eura.

Za noćenje u apartmanu od 60 „kvadrata“ u Splitu se u prosjeku traži 83 eura, u Crikvenici 70 eura, a u Puli tek oko 59 eura.

U odnosu na one prošlogodišnje, tražene cijene najma apartmana, prema podacima portala Crozilla.com, najviše su pale u Splitu (-8,8 posto), a pad cijena zabilježen  je i u Crikvenici (-2,8 posto), Puli (-3,3 posto) i na Pagu (-5,4 posto).

Ljetovanje na otoku najčešće iziskuje dodatne financijske „napore“ u vidu plaćanja trajekta ili mostarine, pa su najamnine apartmana na otocima najčešće jeftinije od onih na „kopnu“.

Na otoku Cresu tražene najamnine tijekom predsezone u prosjeku iznose 61 euro po danu, na Rabu 58 eura, a na otoku Krku u prosjeku 59 eura. Na otoku Pagu velika je razlika u cijeni najma apartmana u dva popularna mjesta – Pagu i Novalji! Tako cijena najma apartmana površine 60 metara kvadratnih tijekom predsezone u gradu Pagu prosjeku iznosi  53 eura dnevno, a u Novalji 62 eura, što je 9 eura više.

Graf:  Prosječne tražene cijene dnevnog najma apartmana površine 60m² tijekom predsezone 2009.-2013. godine

Što se najviše traži?

Od početka travnja do kraja lipnja, na portalu Crozilla.com najviše su se pretraživali apartmani na području Krka, Marine, Crikvenice i Korčule.

Strani posjetitelji  koji su došli na portal Crozilla.com u potrazi za apartmanima u kojima planiraju provesti godišnji odmor u najvećem su broju dolazili iz Slovenije, Italije, Njemačke i Mađarske.

Brač, Marina, Krk i Rogoznica mjesta su koja su najviše posjećivali posjetitelji portala Crozilla.com iz Slovenije. Talijani su pak najviše pretraživali Krk, Senj i Opatiju, dok su oni iz Njemačke na portalu za nekretnine i  turizam Crozilla.com najviše pretraživali turističke objekte za najam na području Vodica, Biograda na moru, Poreča i Rovinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>