Cijene kuća u siječnju

Cijene kuća tijekom siječnja zabilježile su lagani pad: 2 posto na mjesečnoj te 2,2 posto na godišnjoj razini.
U odnosu na one iz istog mjeseca 2010.godine, siječanjske su cijene kuća niže za 6,3 posto –pokazuju to podaci portala Crozilla.com.
Prema statistikama portala Crozilla.com cijene kuća u većini su gradova bile povoljnije no cijene stanova, a razlika u prosjeku iznosi  11 posto.

Najveći pad cijena kuća na mjesečnoj razini bio je vidljiv u Dubrovniku gdje su cijene pale za 6,7 posto, pa je cijena metra kvaratnog  kuće sa okućnicom tijekom siječnja iznosila 3443 eura. Na godišnjoj su razini cijene tamošnjih kuća porasle za 2,4 posto.
Pulske kuće za 4,2 posto bile su povoljnije nego tijekom siječnja, pa je prosječna tražena cijena kuće s okućnicom iznosila 1177 eura. Na godišnjoj su razini cijene tamošnjih kuća pale čak za 10,4 posto, te 27,7 posto u odnosu na cijene iz siječnja 2010.godine.
Po prosječnoj traženoj cijeni od 1504 eura po metru kvadratnom kretale su se cijene zadarskih kuća tijekom siječnja, što je 3,7 posto povoljnije no mjesec ranije. Na godišnjoj razini cijene kuća u Zadru bilježe najveći pad cijena, čak 21,8 posto, ali i lagani porast od 0,4 posto u odnosu na cijene iz 2010.godine.
Za kuću s okućnicom na području Zagreba u prosjeku se tražilo 1557 eura, odnosno 2,4 posto manje no mjesec ranije. Na godišnjoj razini zagrebačke su  kuće bile povoljnije za 3,3 posto, te 6,6 posto povoljnije u usporedbi sa prvim mjesecom 2010.godine.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća u Splitu porasle su u usporedbi s godinama ranije – na godišnjoj razini 12,6 posto, te čak 45,6 posto u odnosu na cijene iz siječnja 2010.godine. Za tamošnji metar kvadratni kuće sa okućnicom u prosjeku se tražilo 2412 eura, što je 0,2 posto manje no mjesec ranije.
Najveći pad cijena u odnosu na one iz siječnja 2010.godine zabilježen je u Osijeku, a iznosi čak 43,4 posto. Na godišnjoj razini tamošnje su cijene pale za 6,2 posto, a na mjesečnoj za 1 posto – što znači da je prosječna tražena cijena kuće s okućnicom tijekom siječnja iznosila tek 576 eura.
Porast cijena zabilježen je tek na području Rijeke gdje su kuće bile za 4,3 posto više no mjesec ranije, pa se cijena popela na 1124 eura po metru kvadratnom. Na godišnjoj razini cijene tamošnjih kuća porasle su čak za 11 posto.

Kuća ili stan?

Prema statistikama portala Crozilla.com cijene kuća u većini su gradova bile povoljnije no cijene stanova, a razlika u prosjeku iznosi  11 posto.
Najveća razlika između cijena kuća i stanova tijekom siječnja bila je vidljiva u Osijeku gdje su kuće tijekom  siječnja bile čak 40,4 posto povoljnije no stanovi! U Rijeci je ta razlika iznosila 24,6 posto, u Puli ta 14,3 posto, a u Zagrebu 11,1 posto.  Najmanja razlika u cijenama kuća i stanova tijekom siječnja bila je vidljiva u Zadru, a iznosila je 6,2 posto.
Dubrovnik i Split i tijekom siječnja su, kao i inače, bili jedni od rijetkih gradova u kojima su stanovi bili povoljniji no kuće! Tako su cijene splitskih kuće bile 14,2 posto više no cijene stanova, a onih Dubrovačkih za 5,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>