Cijene kuća u porastu

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom srpnja bile nešto više no mjesec ranije.
Pritom je najveći mjesečni porast cijena zabilježen u Dubrovniku i Zadru, dok s druge strane najveći pad bilježe Varaždin i Sisak.

kucica-na-plazi-crozilla
Najviše cijene kuća tijekom srpnja zabilježene su na Jadranu, dok su najniže cijene, već tradicionalno zabilježene u unutrašnjosti. Tako su, prema podacima oglasnika Crozilla.com najskuplji „kvadrati“ tijekom srpnja oglašavani u Dubrovniku, Splitu i Opatiji.
Čak 3493 eura po metru kvadratnom tijekom srpnja se tražilo za kvadratni metar kuće u Dubrovniku. Putem oglasnika Crozilla.com cijene kuća u Opatiji, s uključenom cijenom okućnice, oglašavane su po 2246 eura po metru kvadratnom, dok su u Splitu bile nešto jeftinije, 2064 eura po „kvadratu“.
Najniže cijene kuća zabilježene su u Sisku, Bjelovaru i Slavonskom Brodu. Prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice, na oglasniku Crozilla.com, u Sisku je iznosila 443 eura, u Bjelovaru 463 eura, a u Slavonskom Brodu 587 eura.
I drugi gradovi kontinentalnog područja, izuzev Zagreba, imali su cijene kuća niže od 1000 eura po metru kvadratnom: u Osijeku je tako srpanjska cijena iznosila 599 eura, a u Varaždinu 692 eura.
Putem oglasnika Crozilla.com cijene kuća u Zagrebu oglašavane po prosječnoj cijeni od 1173 eura po metru kvadratnom, dok su u Rijeci iznosile nešto više: 1196 eura.
Slične cijene kuća tijekom srpnja su imali Zadar, Poreč i Umag. Prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ u Zadru je iznosila 1737 eura, u Poreču 1750 eura, a u Umagu 1781 euro.

Teška odluka: kuća ili stan?

Unatoč tome što najčešće imaju nešto više cijene nego kuće, stanovi su i dalje traženiji te se više prodaju.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom srpnja bile su u prosjeku oko 16 posto niže od cijena stanovaNajveća razlika pritom je zabilježena u gradovima u unutrašnjosti: u Bjelovaru su kuće u prosjeku bile oko 40 posto jeftinije od stanova, u Osijeku i Varaždinu razlika iznosi oko 37 posto, a u Slavonskom Brodu oko 28 posto. Razlika je vidljiva i u Zagrebu gdje su cijene kuća, prema podacima oglasnika Crozilla.com bile oko 26 posto niže od cijena stanova.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom srpnja prosječne oglašavane cijene kuća bile više od cijena stanova tek u Dubrovniku (13,7 posto), Puli (3,5 posto) i u Poreču (1,7 posto).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>