Cijene kuća rastu na Jadranu

Statistike portala Crozilla.com pokazuju kako su tijekom ožujka cijene kuća najniže bile na kontinentalnom području, dok su najviše cijene kao i njihov najveći porast zabilježeni na Jadranu.
Dubrovnik, Zadar, Split, Šibenik i Bjelovar tijekom ožujka bilježe porast cijena kuća, dok je mjesečni pad cijena zabilježen u Zagrebu, Varaždinu, Puli i Rijeci.

Od Prevlake do Dunava velike razlike u cijenama kuća

Velike razlike u cijenama kopno-more nisu neuobičajene, no najvjernije ih dokazuje razlika u cijenama na krajnjem jugu i istoku Hrvatske. Naime, prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće, prema podacima portala Crozilla.com, u Dubrovniku je bila gotovo 9 puta viša od one u Vukovaru.

Najjeftiniji grad po pitanju cijena kuća, prema podacima portala Crozilla.com tijekom ožujka bio je Vukovar. Prosječna oglašavana cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, na tom je području iznosila tek 489 eura po metru kvadratnom. No, podaci Agencije za promet nekretninama Vukovarka pokazuju kako se kuće na tom području prodaju i po još nižim cijenama. Naime, Ružica Dufek, direktorica navedene agencije iz Vukovara za portal Crozilla.com rekla je kako se tamošnje kuće prodaju i po cijeni od tek 150-200 eura po metru kvadratnom, a ponekad se potpuno sređene kuće, s centralnim grijanjem, površine od 35 do 100 „kvadrata“ prodaju i po cijeni od 20.000 eura.

Kada su cijene kuća u pitanju Dubrovnik i Split i dalje su na vrhu, a slijede ih Zadar, Pula i Šibenik.
Tijekom ožujka su na dubrovačkom tržištu cijene „kvadrata“ kuća oglašavane po cijeni od oko 1500 eura na više, a nerijetko su se mogle pronaći i one čiji su iznosi dosezali i preko 7000 eura po metru kvadratnom.
U Splitu se za „kvadrat“ kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 2241 euro, u Zadru 1957 eura, a u Puli 1387 eura.
Gradovi kontinentalnih područja bilježe niže cijene no oni na moru, a prema statistikama portala Crozilla.com najjeftiniji „kvadrati“ kuće tijekom ožujka oglašavani su u Vukovaru (489 eura), Bjelovaru (597 eura), Osijeku (655 eura) i Sisku (664 eura).
Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom ožujka zabilježen je u Zagrebu gdje su cijene pale za 3,3 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1226 eura. Pad cijena bilježi i Varaždin, 1,6 posto, a prosječna tražena cijena kuća u prosjeku je iznosila 684 eura po metru kvadratnom.

Kuće jeftinije od stanova

Kupnja kuće ili stana, kupcima često ovisi i o cijeni koju je potrebno izdvojiti za jedno ili drugo, a veliku ulogu u određivanju cijena igra potražnja na pojedinim područjima. Primjerice, u Zagrebu su stanovi znatno traženiji od kuća, pa su i njihove cijene više. Prema podacima portala Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ stana u Zagrebu je za 27,6 posto, odnosno 338 eura viša od cijene kuća. Osim u Zagrebu, stanovi su tijekom ožujka bili skuplji od kuća i u brojnim drugim gradovima kao što su Bjelovar, Osijek, Varaždin, Rijeka i Šibenik. Najveća razlika pritom je zabilježena u Varaždinu, u kojem su kuće bile jeftinije čak 63,2 posto, što pretvoreno u novac daje razliku od 432 eura po metru kvadratnom.
Vlastita kuća na moru predmet je želja brojnim stranim i domaćim kupcima, pa su i njihove cijene u mnogim gradovima na Jadranu bile više od cijena stanova. Prema statistikama portala Crozilla.com kuće su tijekom ožujka bile skuplje u Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Pritom je najveća razlika u cijeni zabilježena u Dubrovniku i iznosi 31,5 posto, odnosno 1374 eura po metru kvadratnom u korist kupaca stanova.

Najtraženije su kuće u Zagrebu

Putem portala Crozilla.com kuće su se tijekom ožujka najviše pretraživale u Zagrebu, Zadru, Splitu, Puli i Rijeci. Od stranih posjetitelja koji su pretraživali kuće za prodaju najveći broj je dolazio iz BiH, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Srbije, a najveći su interes pokazali za kućama u Puli, Zadru, Varaždinu i Zagrebu.
Nijemci su najviše pretraživali kuće u Puli, Zadru i Varaždinu, Švicarce je najviše zanimao Zadar, a posjetitelje portala Crozilla.com sa područja BiH, osim Zagreba, najviše su zanimale montažne kuće, odnosno prizemnice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>