Cijene kuća porasle u srpnju

Iako cijene stanova iz mjesec u mjesec padaju, tijekom srpnja je na cijenama kuća zabilježen blagi mjesečni porast. No, unatoč porastu cijena kuće su i dalje jeftinije nego što su bile prijašnjih godina.

Cijene kuća prema podacima portala Crozilla.com, tijekom srpnja zabilježile su porast, a u odnosu na mjesec ranije u prosjeku su bile više za oko 1 posto.

Da cijene nekretnina konstantno padaju nije nikakva novost, no spletom određenih okolnosti srpanjske su cijene kuća zabilježile porast na mjesečnoj razini. Dolazak stranih turista, ulazak u Europsku uniju, „amnezija“ na uvođenje poreza na nekretnine i drugi čimbenici dali su svoj doprinos laganom povratku optimizma građana i neposredno utjecali na povećanje traženih cijena kuća.

Porast cijena od 3,8 posto u Puli je podigao cijene na 1277 eura. Na mjesečnoj razini najveći porast cijena zabilježen je u Zagrebu gdje je tijekom srpnja prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće, s uračunatom cijenom okućnice, porasla za 4,3 posto te iznosila 1501 euro. Zadarske su cijene porasle za 1,4 posto, pa je cijena metra kvadratnog kuće (s uključenom cijenom okućnice) tijekom srpnja iznosila 1529 eura. Tek 646 eura bila je cijena „kvadrata“ kuće u Osijeku, a osim što je taj iznos viši no u srpnju 2011.godine, za 2,3 posto viši je i nego mjesec ranije. Unatoč cijenama višim no u drugim hrvatskim gradovima, kuće su na području Dubrovnika bila za 1,09 posto skuplje no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 3998 eura. No, iako se ta svota čini velika, valja imati na umu da je ona prije dvije godine, u srpnju 2011., bila za preko 12 posto viša.

Pad srpanjskih cijena kuća zabilježen je u Rijeci i Splitu. Riječkim je kućama pad cijena od 0,3 posto donio cijene „kvadrata“ od 1318 eura. Najveći mjesečni pad bilježe kuće u Splitu kojima je cijena u prosjeku pala za 5,5 posto, što je cijene kvadrata spustilo na 1893 eura.

Unatoč blagom porastu na mjesečnoj razini, cijene su ipak još uvijek niže no u istom razdoblju prijašnjih godina, a u odnosu na one iz srpnja 2011.godine su 5,3 posto niže.

Prema podacima portala Crozilla.com, srpanjske cijene kuća u usporedbi s istim mjesecom 2011.godine porasle su u Osijeku (0,9 posto) i u Puli (4,5 posto). U istom razdoblju najveću razliku, odnosno najveći pad cijena bilježe Zadar (-15,9 posto), Dubrovnik (-12,6 posto) i Split (-9,5 posto). Cijene kuća u Zagrebu i Rijeci također su niže nego pretprošle godine (-2,2 posto).

No, u svijetu koji nije sazdan tek od brojki i oglasa, odnosno u „stvarnom svijetu“, cijene su, ovisno o nekretnini (ovisno o njezinom stanju i lokaciji), pale još i više, a prodavači su, vjerojatno više no ikada prije, spremni na kompromis pri pregovorima oko cijene kako bi uspjeli prodati svoju nekretninu. Da je uistinu tako, iz „prve ruke“ doznajemo od prodavatelja Tomislava koji je još prije dvije godine stavio na prodaju kuću u središtu Crikvenice, te ju, unatoč cijeni koju je prepolovio, još uvijek nije prodao, a za portal Crozilla.com dodao je: „Početna cijena kuće prije dvije godine iznosila je između 250.000,00 i 300.000,00 eura, danas ju prodajemo tek za 160.000,00 eura.“ Prije nekoliko godina, kada je tržište još cvalo, prave prilike za kupnju rijetko su se propuštale, u ono bi vrijeme teško bilo za povjerovati da kuća od oko 150 „kvadrata“ s dva apartmana za turističke namjene i 400 „kvadrata“ okućnice , po ukupnoj cijeni od 160.000,00 eura stoji neprodana- no danas je to surova realnost.

Potražnja tijekom srpnja

Prema broju jedinstvenih posjetitelja koje je portal za nekretnine i turizam Crozilla.com ostvario tijekom srpnja najveća je potražnja bila za kućama na području Zagreba i Zagrebačke županije. Osim glavnog grada i njegove okolice na portalu Crozilla.com najviše su se pregledavale kuće na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Od stranaca koji su tijekom srpnja na portalu Crozilla.com pregledavali kuće za kupnju ili najam, najveći je broj dolazio iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Slovenije. Oni su, pak, najveći interes najprije pokazali za kuće u Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji, zatim u gradu Zagrebu i Istarskoj županiji.

Osim za gotovim (montažnim) kućama, tijekom srpnja na portalu Crozilla.com velika je potražnja bila i za kamenim kućama.

Oglasi na stranom tržištu

Od početka srpnja oglasi postavljeni na portal Crozilla.com prikazuju se i na renomiranim europskim portalima Immowelt.de i Immobilien.net – čime je strancima omogućeno da direktno putem tih portala pregledavaju naše oglase i šalju upite za nekretnine koje ih zanimaju. Iako su najčešće baš Nijemci, Švicarci ili Austrijanci kod nas zamišljeni kao idealni kupci kojima cijena nije prioritet, stvarna je slika potpuno drugačija, pa putem navedenih stranih portala velik broj upita za Crozilline nekretnine dolazi za one s cijenama ispod „prosjeka“, a primjerice kuće za koje se raspituju najčešće su one jeftinije i manjih površina. Pogled na more iz potencijalne vlastite nekretnine vrlo im je bitan, no ovisno o cijeni, spremni su otići i dalje od obale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>