Cijene kuća padaju

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene kuća u rujnu su imale tendenciju pada, a u odnosu na kolovoz pale su za 1,4 posto, dok su u usporedbi s rujnom prošle godine pale za 0,3 posto.
Na godišnjoj razini većina gradova bilježi pad cijena, a iznimke su tek Zagreb i Split u kojima su kuće tijekom rujna bile skuplje nego u istom razdoblju lani.

Prema podacima portala Crozilla.com, najveći porast rujanskih cijena na godišnjoj razini bilježi Split u kojem su cijene kuća bile za 35,6 posto više nego lani. Cijena tamošnjih kuća tijekom rujna iznosila je 2289 eura po metru kvadratnom, što je pak 1,5 posto niže no mjesec ranije.
Iznos od 1606 eura po metru kvadratnom tijekom rujna trebalo je izdvojiti za kuću s okućnicom na području Zadra i Zagreba. Cijene zagrebačkih kuća na godišnjoj su razini porasle za 2,7 posto, dok su na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto. Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako Zadar bilježi pad cijena kuća: na mjesečnoj razini  3 posto, a na godišnjoj razini 8,3 posto.
Cijene kuća u Puli ostale su jednake onima u kolovozu: 1360 eura po metru kvadratnom, no na godišnjoj su razini pale čak za 7,2 posto.
Kuće su tijekom rujna u većini  gradova, osim u Rijeci, bile jeftinije no mjesec ranije. Riječke kuće, čija je cijena tijekom rujna iznosila 1112 eura po metru kvadratnom, za 2 posto bile su skuplje nego mjesec ranije. No, na godišnjoj razini  bilježe najveći pad, a on iznosi čak 24,3 posto.
Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom rujna bio je vidljiv u Osijeku u kojem su cijene bile za 5,7 posto povoljnije,a cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 728 eura,  što je 0,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Prema podacima portala Crozilla.com cijena metra kvadratnog kuće u Gospiću tijekom rujna iznosila je 724 eura.
U sve prethodno navedene cijene kuća uključena je i cijena okućnice.

Tablica: Promjena cijene kuća na godišnjoj i mjesečnoj razini

A kakve nas cijene očekuju u skoroj budućnosti, svoje mišljenje za portal Crozilla.com dao je Ivan Bižanović, vlasnik tvrtke Lika nekretnine d.o.o:Cijene još nisu dotakle dno, očekuje se pad cijena još za nekih desetak posto, a negdje i više. Porasta cijena neće biti jer i ovako su cijene vrlo visoke za današnje uvjete.“  Bižanović navodi i kako je danas  vrlo teško doći do kredita,  te da je sve manje realiziranih prodaja tim putem.


Potražnja – Zagreb i dalje najpoželjniji

Tijekom rujna najveći broj posjetitelja portala Crozilla.com pokazao je interes za kuće na području Zagreba, te Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije.
Da je bez obzira na stanje u državi interes za kupnju nekretnina na području Ličko-senjske županije uvijek isti reko nam je Ivan Bižanović, iz tvrtke Lika nekretnine. On navodi i kako na području Like najveći interes vlada  za nekretninama na dobrim lokacijama, jeftinijim objektima koji se preurede po vlastitim željama, te kućama prvi red uz more i prvi red uz rijeke Gacku i Liku.
Traže se i veća poljoprivredna gospodarstva, zbog migracije grad – selo. Sve više građana prodaje stanove u velikim gradovima i sele u manje gradove na selo.“- navodi Bižanović.

Kuće gotovo 10% povoljnije nego stanovi

Što je povoljnije: kuća ili stan?  Odgovor na ovo pitanje je drugačiji iz mjeseca u mjesec kao i od grada do grada, no računica pokazuje da je tijekom rujna kupnja kuće u većini gradova bila financijski bolja opcija. Tako su prema Crozillinim podacima tijekom rujna kuće (s uračunatom cijenom okućnice) u prosjeku bile za 9,8 posto jeftinije nego stanovi, no Split je jedna od iznimaka, pa su tamošnje kuće s okućnicom tijekom rujna bile 7,1 posto skuplje nego stanovi .
Najveća razlika u cijenama kuće i stana tijekom rujna bila je vidljiva u Rijeci gdje su cijene kuća bile za 26,1 posto niže od cijena stanova. U Osijeku ta razlika iznosi čak 24 posto, a u Zagrebu 9,7 posto. Najmanja razlika između cijena kuća i stanova tijekom rujna bila je u Puli  i Zadru. Cijene pulskih kuća s okućnicom bile su 6 posto niže, a zadarskih tek 0,3 posto niže od cijena stanova .

Veća kuća – manja cijena kvadrata

Kriza koja je potresla tržište nekretnina kupcima je donijela izvrsne prilike za kupnju, pa se „ugroženim vrstama“  više ne smatraju novoizgrađene kuće čija se cijena vrti oko 1000 eura po metru kvadratnom.  Iako je ranije bila praksa da novogradnja „drži cijenu“  u svim uvjetima, te je tek kod starogradnje bio slučaj da se cijene mogu pronaći i ispod 1000 eura po metru kvadratnom, danas nakon što je kriza uzela maha, novogradnja po povoljnim cijenama postala je uobičajena.  No, s obzirom da se u posljednje vrijeme ne gradi mnogo novih nekretnina, sve ono što je povoljno i kvalitetno polako se rasprodaje, pa je i izbor sve manji. Stoga ne treba propuštati dobre prilike za kupnju. Manji stanovi i manje obiteljske kuće po povoljnim cijenama i na dobrim lokacijama – tražena su  „roba“ i vjerojatno će uvijek  pronaći kupca. No, kao i kod svih nekretnina velikih površina, tako se i kod velikih  kuća javlja se isti problem. Naime, zbog  velikog broja kvadrata potrebno je izdvojiti veliku količinu novca čak i ako je cijena metra kvadratnog najčešće mnogo  „ispod cijene“, pa je zbog toga velikim kućama potrebno mnogo više vremena da pronađu kupca.

Da je situacija doista takva, rekao nam je i M.R. vlasnik nove,nekorištene, trokatnice koju prodaje već dulje vrijeme te za portal Crozilla.com govori: „Kuća koju prodajemo potpuno je nova, na  dobroj je lokaciji, a cijena metra kvadratnog je vrlo povoljna, no kada se kvadrati zbroje, ukupan iznos vrlo je velik, pa  je i kupaca koji si to mogu priuštiti vrlo malo.“

Istog je mišljenja i K.T. vlasnica kuće čija je površina oko 200 metara kvadratnih: „Kuća je na prodaji već godinu dana, a kroz sve to vrijeme imali smo vrlo mnogo upita. Potencijalni kupci često dođu pogledati kuću, no s obzirom da je ona vrlo velika, čini se da ćemo morati pričekati još neko vrijeme kako bismo ju prodali.“

Situacija  je slična i kod ranije izgrađenih kuća, jer se zbog manjka kupaca njihove cijene moraju dodatno spuštati. Svoju izjavu dao je i B.B. vlasnik kuće u blizini Zagreba: „Kuću u centru Zaprešića prodajemo već više od godinu dana. Prvotno smo cijenu postavili na 180.000 eura jer je to bila uobičajena cijena za kuću od 200m2 na odličnoj lokaciji. Dobivali smo pozive potencijalnih kupaca, ali nikada ništa konkretno. Iako je kuća u dobrom stanju i na super lokaciji, te osim prostranog dvorišta ima garaži i poslovni prostor, još uvijek je nismo uspjeli prodati. To nas je ponukalo da drastično spustimo cijenu prije nekoliko dana i sada je prodajemo za 125.000 eura, što je cca. 650€/m2, u nadi da ćemo je što prije prodati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>