Cijene kuća niže no cijene stanova

cijene_kuca_CrozillaPrema statistikama portala Crozilla.com, cijene kuća tijekom kolovoza su na mjesečnoj razini u prosjeku pale za 3,9 posto.
Cijene kuća, ovisno o potražnji, razlikuju se od grada do grada, a prema podacima portala Crozilla.com mnogo je onih čija prosječna tražena cijena ne prelazi 1000 eura po „kvadratu“. Tako je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog kuće u Sisku iznosila 559 eura, u Bjelovaru 599 eura, a u Varaždinu 983 eura.

Postoje i potpune suprotnosti, odnosno gradovi u kojima cijena metra kvadratnog kuće iznosi i nekoliko tisuća eura, a takve se najčešće nalaze na područjima uz Jadran, s obzirom da su njihove cijene općenito više od onih u kontinentalnom dijelu. Tijekom kolovoza prosječna tražena cijena kuća u Splitu iznosila je 2348 eura, a onih u Dubrovniku, koji je po visini cijena na samom vrhu, 4029 eura.

Najveći mjesečni pad cijena bilježe Šibenik i Zadar: šibenske su tražene cijene „kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku iznosile 1232 eura, a one u Zadru 1575 eura. Prosječna tražena cijena kuća pala je i na području Rijeke gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1192 eura, što je 1,5 posto niže no mjesec ranije.

Cijene kuća u Zagrebu, prema podacima portala Crozilla.com bilježe mjesečni porast od 1 posto, pa je njihova prosječna tražena cijena iznosila 1147 eura. Pula bilježi porast cijena od 0,8 posto, a za jedan tamošnji metar kvadratni kuće u prosjeku se tražilo 1378 eura.

Tablica: Prosječne tražene cijene kuća, te promjena cijene na mjesečnoj razini, izvor:Crozilla.com
Crozilla_cijene_kuca_08-2014

STRANCI ZAINTERESIRANI ZA KUĆE U RIJECI I NA KRKU
Potražnja za kućama na portalu Crozilla.com tijekom kolovoza najveća je bila na području Zagreba, a zatim Zadarske i Šibensko-kninske županije, odnosno njihovih sjedišta: Zadra i Šibenika. Strani posjetitelji portala Crozilla.com koji su pokazali interes za kućama, pretežno su dolazili iz Njemačke, BiH, Francuske, Austrije i Slovenije, a najviše su ih zanimale kuće na području Primorko-goranske županije (najviše Rijeka i Krk), Zagreba i Istarske županije.

ŠTO KUPITI:  KUĆU ILI STAN?
Dvojite li da li je jeftinije kupiti kuću ili stan, od mjeseca do mjeseca i od grada do grada odgovor je različit.
Tijekom mjeseca kolovoza kuće su u prosjeku bile jeftinije no stanovi, a prema podacima portala Crozilla.com razlika u cijeni iznosi 5,7 posto.
Najveća razlika u cijeni tijekom kolovoza zabilježena je u Zagrebu gdje su prosječne tražene cijene kuća bile niže od cijena stanova za čak 390 eura po „kvadratu“. Tijekom mjeseca kolovoza, prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća bile su niže od cijena stanova i u Rijeci (193 eura), Zadru (168 eura) i Šibeniku (112 eura).
Naravno, postoje i gradovi, poput Splita i Pule u kojima su kuće tijekom kolovoza bile skuplje no stanovi. Prosječne tražene cijene splitskih kuća bile su za oko 280 eura po „kvadratu“ više od cijena stanova, dok u Puli ta razlika iznosi oko 40 eura.

Crozilla_cijene_kuća_stanovaGraf: Prosječna tražena cijena kuće i stana u pojedinim gradovima (eura/m²), izvor: Crozilla.com

ZNATAN PAD CIJENA KUĆA U ODNOSU NA KOLOVOZ 2010.GODINE
Nije novost da su cijene nekretnina već nekoliko godina u padu, a prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća tijekom kolovoza bilježe osjetne razlike u cijeni u odnosu na isti mjesec 2010. godine.
Zagrebačkim je kućama prosječna tražena cijena tijekom prošlog mjeseca bila gotovo 30 posto niža no u kolovozu 2010. godine, u Zadru pad u istom razdoblju iznosi oko 9 posto, a u Puli oko 7 posto.
Vlasnici nekretnina sada su već svjesni ozbiljnosti situacije koja već nekoliko godina vlada na tržištu i toga da cijenu moraju prilagoditi trenutnom stanju, stoga ih nerijetko spuštaju do donjih granica kako bi skratili vrijeme njihove prodaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>